• Alexander Stubb este noul președinte al Finlandei.
  • Acesta a câștigat la limită alegerile împotriva lui Pekka Haavisto.
  • Haavisto: „Alexander Stubb este o persoană experimentată și competentă pentru această funcție

Alexander Stubb, din partea Partidului Coaliției Naționale de centru-dreapta, a câștigat la limită alegerile prezidențiale din Finlanda duminică, învingându-l pe Pekka Haavisto, membru liberal al Partidului Verde, care și-a recunoscut înfrângerea, scrie CNN.

Stubb este pro-european și un susținător puternic al Ucrainei, care a adoptat o poziție dură față de Rusia. El s-a declarat învingător în turul doi după ce a obținut 51,6% din voturi, în condițiile în care 99,7% din buletinele de vot fuseseră numărate, față de 48,4% ale lui Haavisto, potrivit datelor Ministerului Justiției.

Noul șef de stat al Finlandei va fi responsabil de politica de securitate și de politică externă a acesteia, inclusiv de poziția recent aprobată a membrului NATO față de Rusia, cu care are o graniță lungă.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Stubb, fost prim-ministru, câștigase primul tur la 28 ianuarie cu 27,2% din voturi, în fața lui Haavisto, cu 25,8%. De asemenea, el l-a devansat pe Haavisto în sondajele de opinie, cel mai recent cu 6-8 puncte procentuale. Haavisto l-a felicitat pe Stubb ca fiind „cel de-al 13-lea președinte al Finlandei”.

„Cred că Finlanda are acum un președinte bun pentru republică. Alexander Stubb este o persoană experimentată și competentă pentru această funcție. Gata cu bâlbâielile”, a spus el.

Votul marchează o nouă eră în Finlanda, care, timp de decenii, și-a ales președinții pentru a promova diplomația, în special cu Rusia vecină, și a ales să nu adere la alianțe militare pentru a putea calma tensiunile dintre Moscova și NATO. Însă finlandezii s-au răzgândit după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, într-o rapidă întoarcere de situație care a dus la aderarea țării la NATO în aprilie anul trecut.

Stubb va avea un rol central în definirea politicilor NATO ale Finlandei, preluând în același timp conducerea politicii externe și de securitate generale în strânsă cooperare cu guvernul și acționând în calitate de comandant-șef al forțelor armate.

Stubb este în favoarea unei cooperări profunde cu NATO, cum ar fi permiterea transportului de arme nucleare pe teritoriul finlandez și plasarea unor trupe NATO în mod permanent în Finlanda. Cu toate acestea, el nu susține depozitarea de arme nucleare în Finlanda.

Rusia a amenințat Finlanda cu represalii ca răspuns la aderarea sa la NATO și la un acord de cooperare în domeniul apărării semnat cu SUA în decembrie.

Citește și