• Fostul cancelar german Angela Merkel a condamnat cu forță războiul Rusiei în Ucraina în primul ei discurs public de la părăsirea mandatului în decembrie anul trecut.
  • Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, a fost supusă unei examinări intense în ultimele luni pentru istoria ei de relații de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin și istoricul de extindere a legăturilor economice dintre Rusia și Germania.
  • Mulți o critică pentru creșterea dependenței Germaniei de importurile rusești de energie.

Fostul cancelar german Angela Merkel a condamnat cu forță războiul Rusiei în Ucraina în primul ei discurs public de la părăsirea mandatului în decembrie anul trecut.

Menționând, totodată, că nu vrea să dea sfaturi de pe margine, Merkel a descris invadarea Ucrainei de către Rusia drept un „război barbar de agresiune” care a constituit un „punct de cotitură de mare anvergură” și cea mai „încălcare flagrantă a dreptului internațional în Europa începând cu cel de-al Doilea Război Mondial.”

Solidaritatea mea se îndreaptă către Ucraina, care a fost atacată și perchezită de Rusia”, a declarat fostul lider la un eveniment sindical german la Berlin miercuri seară, adăugând că dreptul Ucrainei la autoapărare este incontestabil.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, a fost supusă unei examinări intense în ultimele luni pentru istoria ei de relații de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin și istoricul de extindere a legăturilor economice dintre Rusia și Germania.

Mulți o critică pentru creșterea dependenței Germaniei de importurile rusești de energie, în special odată cu înființarea primei gazoducte Nord Stream între cele două țări. Ea a fost, de asemenea, forța motrică din spatele conductei acum dispărute Nord Stream 2, pe care succesorul ei Olaf Scholz a eliminat-o ​​chiar înainte de începerea invaziei Rusiei în Ucraina.

Merkel nu a răspuns direct la aceste critici. La scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia, ea a emis o scurtă declarație în care spunea că nu există nicio justificare pentru încălcarea dreptului internațional.

Dar tăcerea ei de atunci a înfuriat mulți critici, care o acuză că l-a tolerat pe Putin. Merkel a insistat să mențină comunicarea și angajamentul cu Putin chiar și după anexarea Peninsulei Crimeea a Ucrainei în 2014 și incursiunile în estul Ucrainei, care au declanșat sancțiuni UE împotriva Rusiei.

CNBC a contactat Cancelaria Germană pentru comentarii.

Scholz, succesorul lui Merkel, se confruntă acum cu sarcina de a schimba acest record și a supravegheat unele dintre cele mai dramatice schimbări în politica externă germană de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – și anume creșterea cheltuielilor militare ale Germaniei și acceptarea de a trimite arme într-un conflict zonă pentru a sprijini Ucraina.

Scholz a declarat miercuri că Germania va trimite Ucrainei sistemul său de apărare aeriană IRIS-T, pe fondul criticilor că guvernul său încă nu face suficient pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei.

Tot miercuri, comisia parlamentară pentru buget a Germaniei a aprobat un fond istoric de 100 de miliarde de euro (106 miliarde de dolari) pentru armata țării, care va merge vineri în plenul Parlamentului.