• Un tribunal chinez a condamnat un cetățean american în vârstă de 78 de ani la închisoare pe viață pentru spionaj.
  • Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Beijing a declarat că este la curent cu aceste informații.
  • În iulie, va intra în vigoare o nouă lege care extinde domeniul de aplicare a legislației chineze privind spionajul.

Un tribunal chinez a condamnat un cetățean american în vârstă de 78 de ani la închisoare pe viață pentru spionaj. John Shing-Wan Leung, care este rezident permanent în Hong Kong, a fost încarcerat luni. Instanța din orașul Suzhou, situat în sud-estul țării, nu a oferit mai multe detalii cu privire la acuzațiile care i se aduc, scrie BBC.

Leung a fost arestat în oraș în urmă cu doi ani de către un birou local al agenției chineze de contraspionaj, se arată într-un comunicat de presă al instanței. El „a fost găsit vinovat de spionaj, condamnat la închisoare pe viață [și] privat de drepturile politice pe viață”, potrivit comunicatului Tribunalului Popular Intermediar, care a fost postat pe platforma de socializare WeChat.

Nu este clar unde locuia Leung în momentul arestării sale. Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Beijing a declarat că este la curent cu aceste informații. „Departamentul de Stat nu are o prioritate mai mare decât siguranța și securitatea cetățenilor americani de peste hotare”, au declarat aceștia.

Recomandări

CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂND VEZI SEZONUL 4 DIN EMILY IN PARIS
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?

Procesele cu ușile închise sunt obișnuite în China și, de obicei, puține detalii sunt făcute publice pentru cazurile sensibile, cum ar fi cele care implică acuzații de spionaj. Cu toate acestea, sentințe grele ca aceasta sunt relativ rare pentru cetățenii străini.

Nouă lege privind spionajul

În iulie, va intra în vigoare o nouă lege care extinde domeniul de aplicare a legislației chineze privind spionajul. Aceasta va interzice predarea oricăror date pe care autoritățile le consideră legate de securitatea națională.

Încarcerarea lui Leung este posibil să tensioneze și mai mult relațiile dintre China și SUA, care s-au deteriorat în timpul administrației fostului președinte american Donald Trump, după ce acesta a lansat un război comercial împotriva Chinei în 2018. Cele două superputeri continuă să se confrunte pe diverse teme, inclusiv Taiwanul, militarizarea de către China a Mării Chinei de Sud și originile Covidiei.

Tensiunile au crescut și în februarie, când SUA au doborât un presupus balon spion chinezesc, despre care Beijingul a insistat că era un dispozitiv de monitorizare a vremii.

Citește și