- Srinagar, capitala de vară a Jammu și Kashmir, este programată să găzduiască săptămâna aceasta o reuniune turistică pentru membrii G20.
- Acesta este primul eveniment internațional de această amploare care va avea loc în regiunea disputată, cu majoritate musulmană.
- China a declarat că nu va participa la reuniune, invocând opoziția sa „față de organizarea oricărui tip de reuniuni G20 pe un teritoriu disputat”.
India și-a apărat decizia de a găzdui o reuniune a Grupului celor 20 (G20) în Jammu și Kashmir, un teritoriu din Himalaya, în ciuda criticilor din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului și a boicotului așteptat din partea câtorva țări, scrie CNN.
Advertisment
Srinagar, capitala de vară a Jammu și Kashmir, este programată să găzduiască săptămâna aceasta o reuniune turistică pentru membrii G20, într-o acțiune pe care guvernul indian a prezentat-o drept o oportunitate de a prezenta cultura regiunii.
Acesta este primul eveniment internațional de această amploare care va avea loc în regiunea disputată, cu majoritate musulmană, de când India a revocat statutul special al acesteia și a împărțit fostul stat în două teritorii federale în 2019. Ladakh, care anterior făcea parte din stat, a fost separat și transformat într-un alt teritoriu de sine stătător.
Recomandări
Vineri, China a declarat că nu va participa la reuniune, invocând opoziția sa „față de organizarea oricărui tip de reuniuni G20 pe un teritoriu disputat”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.
De la o confruntare care a implicat lupte corp la corp în 2020, soldată cu moartea a cel puțin 20 de soldați indieni și patru chinezi, ambele părți au desfășurat mii de soldați în zonă, unde rămân în ceea ce pare a fi o confruntare semipermanentă.
Tensiunile de-a lungul frontierei de factor de fierbere au fost înăbușite de peste 60 de ani și s-au mai vărsat în război. În 1962, un conflict care a durat o lună s-a încheiat cu o victorie chineză și cu pierderea a mii de kilometri pătrați de teritoriu de către India. Alte țări, printre care Arabia Saudită, Egipt și Turcia, erau așteptate să boicoteze evenimentul.
Kashmirul este unul dintre cele mai periculoase puncte de foc din lume. Revendicată în întregime atât de India, cât și de Pakistan, regiunea muntoasă a fost epicentrul unei lupte teritoriale adesea violente între vecinii înarmați nuclear, timp de peste 70 de ani. O graniță de facto numită Linia de Control o împarte între New Delhi și Islamabad.
India a declarat că măsura de revocare a semi-autonomiei Kashmirului a fost luată pentru a se asigura că legile națiunii sunt egale pentru toți cetățenii și pentru a crește dezvoltarea economică în regiune, precum și pentru a pune capăt separatismului și terorismului, despre care a afirmat că ar fi fost sprijinit și încurajat de Pakistan.
Sâmbătă, secretarul indian pentru turism, Arvind Singh, a declarat că întâlnirea nu va avea doar rolul de a „prezenta potențialul turistic (al Kashmirului)”, ci și de a „semnala la nivel global restabilirea stabilității și a normalității în regiune”.
Citește și:
- Un camion a intrat de două ori în barierele de securitate din apropierea Casei Albe. Șoferul a fost reținut
- WhatsApp a lansat una din cele mai așteptate funcții: Acum poți edita mesajele trimise
- VIDEO. Kim Kardashian, despre Kanye West: „Nu poți ajuta pe cineva care nu vrea să fie ajutat”
Partenerii noștri