- Discuțiile de la Conferința de Securitate de la München au fost marcate de o neliniște globală.
- Trump și Putin nu au fost prezenți în acest an la Conferință.
- La fel ca Rusia, nici Iranul nu a fost invitat la München, deoarece organizatorii au considerat că cele două țări nu sunt „interesate de un dialog semnificativ”.
Se numește regula de la München: implicați-vă și interacționați. Nu vă țineți lecții și nu vă ignorați unii pe alții. Dar anul acesta, la cea de-a 60-a Conferință de Securitate de la München (MSC), două dintre cele mai discutate persoane nici măcar nu au fost prezente, scrie BBC.
Printre acestea s-a numărat fostul președinte al SUA, Donald Trump, a cărui posibilă revenire la Casa Albă ar putea să dea peste cap relația transatlantică, care se află în centrul acestui forum internațional de prim rang. Și președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a fost acuzat cu vehemență de către un lider mondial după altul pentru moartea celui mai proeminent critic al său, Alexei Navalny, dar și de invazia sa la scară largă a Ucrainei, care continuă să arunce o umbră întunecată în Europa și mult dincolo de ea.
Vestea uluitoare a morții lui Navalny, care a apărut cu doar câteva ore înainte de începerea conferinței de vineri, a subliniat din nou imprevizibilitatea periculoasă a unei lumi sculptate de multiple falii și interese înrădăcinate.
„Trăim într-o lume în care există din ce în ce mai multe confruntări și mai puțină cooperare”, a deplâns Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell. „Lumea a devenit un loc mult mai periculos”.
Raportul anual al CSM a avertizat că acest lucru ar putea da naștere la o dinamică de tipul „pierdem-pierdem” între guverne, „o spirală descendentă care pune în pericol cooperarea și subminează ordinea internațională existentă”.
Această problemă a impunității, una dintre cele mai dificile provocări politice, s-a transformat brusc într-o poveste emoționantă atunci când soția lui Navalny, Iulia Navalnaya, a apărut în mod neașteptat pe scena principală a conferinței din marele hotel Bayerischer Hof pentru a-l condamna pe președintele Rusiei și pentru a-i îndemna pe președinții, prim-miniștrii, șefii apărării și diplomații de top adunați să îl aducă în fața justiției.
În acest an, Rusia, precum și Iranul, nu au fost invitate la München, deoarece organizatorii au considerat că acestea nu sunt „interesate de un dialog semnificativ”.
În forumurile MSC trecute, discursurile vitriolante ale veteranului ministru de externe rus Serghei Lavrov au înfuriat și electrizat sala principală, iar prezența vizibilă a Iranului a evidențiat rivalitățile și riscurile care au nevoie urgentă de rezolvare.
Imperativul continuării asistenței militare și financiare occidentale consistente pentru Ucraina a fost subliniat în repetate rânduri de către președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, care i-a îndemnat pe participanți să acționeze, în timp ce se grăbea de la o reuniune la alta la nivel înalt.
Sprijinul esențial al SUA a fost în centrul atenției sale, în condițiile în care un pachet de securitate vital, în valoare de 60 de miliarde de dolari, este blocat de un Congres al SUA în care legislatorii republicani sunt din ce în ce mai divizați în privința susținerii în continuare a Kievului în lupta sa.
Delegații americani prezenți la Munchen, inclusiv vicepreședintele Kamala Harris, au ținut să insiste asupra faptului că ea și președintele Joe Biden nu vor abandona Ucraina și nici poziția de lider a Americii în afacerile globale.
Lacunele au fost și mai evidente atunci când a fost vorba despre războiul devastator dintre Israel și Gaza, care a izbucnit după asaltul ucigaș al Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie.
„Am văzut un interes cu adevărat mare din partea comunității internaționale și a liderilor mondiali care s-au adunat aici, la München, că ar dori să vadă o încetare serioasă a focului și o cantitate substanțială de ajutor internațional în Gaza”, a remarcat prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh într-un interviu.
Dar delegații israelieni, printre care și fostul negociator de pace Tzipi Livni, au insistat de două ori asupra necesității de a continua să meargă înainte.
La ediția din acest an a MSC s-a înregistrat un număr record de participanți: peste 900 de participanți, inclusiv aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern din întreaga lume, peste 100 de miniștri, precum și reprezentanți ai unor grupuri de reflecție, organizații neguvernamentale și întreprinderi de top.
Într-un an marcat de îngrijorarea legată de „dinamica pierderii”, München a fost un loc pentru multe discuții și bilanțuri, în timp ce lumea se întreabă unde vor cădea următoarele lovituri.
Citește și: