• Coreea de Nord nu a raportat nici un nou caz de coronavirus pentru prima dată de la jumătatea lunii mai, când a anunțat brusc primul său focar intern de COVID-19 și a impus măsuri dure pentru a limita răspândirea virusului.
  • Centrul de urgență de stat antiepidemie din Nord a declarat că nu a găsit nici un pacient infectat în cea mai recentă perioadă de 24 de ore, a raportat sâmbătă presa de stat.
  • Acesta a declarat că numărul total de cazuri a fost de aproximativ 4,8 milioane și că aproximativ 99,99% dintre pacienți s-au recuperat complet.

Coreea de Nord nu a raportat nici un nou caz de coronavirus pentru prima dată de la jumătatea lunii mai, când a anunțat brusc primul său focar intern de COVID-19 și a impus măsuri dure pentru a limita răspândirea virusului.

Centrul de urgență de stat antiepidemie din Nord a declarat că nu a găsit nici un pacient infectat în cea mai recentă perioadă de 24 de ore, a raportat sâmbătă presa de stat.

Acesta a declarat că numărul total de cazuri a fost de aproximativ 4,8 milioane și că aproximativ 99,99% dintre pacienți s-au recuperat complet. Aproximativ 74 de persoane au murit din cauza virusului, potrivit cifrelor oficiale, ceea ce ar face ca rata mortalității din Nord de 0,0016% să fie cea mai scăzută din lume.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Shin Young-jeon, profesor la școala de medicină a Universității Hanyang din Seul, a declarat că un număr atât de mic de decese este aproape imposibil” de atins.

Ar putea fi rezultatul unei combinații între lipsa capacității de testare, probleme de numărare, dat fiind faptul că persoanele în vârstă au șanse mai mari să moară din cauza COVID-19 mai ales de acasă și motive politice, conform cărora conducerea nu dorește să facă public un număr masiv de decese”, a scris el într-o analiză publicată vineri.

Experții în boli infecțioase au pus sub semnul întrebării actualizările oficiale privind epidemia din Coreea de Nord încă de la început, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmând luna trecută că este de părere că situația se înrăutățește, nu se ameliorează, pe fondul absenței unor date independente.

Mulți erau, de asemenea îngrijorați de faptul că o epidemie în această țară izolată de 26 de milioane de locuitori ar avea consecințe devastatoare, deoarece puțini oameni erau vaccinați, mulți erau subnutriți, iar sistemul de sănătate era într-o stare de degradare.

Puterea de organizare și unitatea unică a societății (nord-coreene) este pe deplin afișată în lupta pentru a scoate la înaintare o victorie în campania de urgență antiepidemică prin executarea deplină a politicilor antiepidemice ale partidului și statului”, a declarat sâmbătă agenția oficială de știri Korean Central News Agency.

La începutul acestei luni, Pyongyang a declarat că se află pe calea de a dezamorsa în sfârșit” epidemia, chiar dacă vecinii săi au înregistrat o recrudescență a cazurilor determinate de subvariantele Omicron.

Numărul zilnic de cazuri a scăzut brusc în ultimele zile, cu trei cazuri raportate vineri și 11 joi, comparativ cu un vârf de aproximativ 400.000 pe zi în luna mai. Țara a identificat doar o parte din pacienți ca fiind cazuri confirmate de COVID-19 din cauza lipsei kiturilor de testare.

Ca un indiciu al atenuării focarului, Coreea de Nord a organizat săptămâna trecută evenimente publice uriașe în capitala Pyongyang, unde mii de veterani ai războiului coreean și alte persoane în vârstă s-au adunat din întreaga țară pentru a sărbători cea de-a 69-a aniversare a sfârșitului războiului coreean. Fotografiile împărtășite pe mass-media de stat au arătat că puțini oameni purtau măști.

Shin Young-jeon, profesor de medicină preventivă la Universitatea Hanyang din Seul, spune că Coreea de Nord știe că zero cazuri nu înseamnă că nu există COVID-19, din cauza prevalenței cazurilor asimptomatice, așa că probabil nu va anunța în curând că a depășit oficial pandemia.

Mass-media de stat din Coreea de Nord a folosit deja expresii de genul că ar fi câștigat lupta anti-virus. Singura altă expresie pe care o mai pot folosi acum este să declare că coronavirusul a fost complet eliminat de pe teritoriul său”, a declarat Shin. Dar dacă vor apărea din nou noi cazuri, Coreea de Nord își va pierde fața”.

Având în vedere granița lungă și poroasă a țării cu China, principalul aliat al Coreei de Nord, probabil că acesteia îi va fi, de asemenea, dificil să anunțe victoria asupra pandemiei până când China nu va face acest lucru, a declarat Lee Yo Han, profesor la Școala superioară de sănătate publică a Universității Ajou din Coreea de Sud.

Granița dintre Coreea de Nord și China a fost în mare parte închisă de mai bine de doi ani și jumătate, cu excepția câtorva luni, când a fost redeschisă la începutul acestui an și rămâne neclar dacă se va redeschide.

În prezent, China se luptă cu o serie de focare de COVID-19 în diferite orașe din țară, dar rămâne angajată în strategia sa zero-COVID” de eradicare a virusului oriunde apare.

Având în vedere că mass-media de stat a vorbit și despre variante, rămâne de văzut dacă sau când vor relaxa regulile privind virusul și vor ridica închiderea granițelor”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Unificării, care se ocupă de relațiile transfrontaliere.

KCNA a precizat că o forță mobilă de tratament rapid a rămas în stare de alertă maximă și că se depun eforturi pentru a detecta și eradica epidemia” până când ultimul pacient se va recupera complet.