• Regimul lui Lukașenko a reușit ieri să deturneze un avion Ryanair pentru a captura un jurnalist al opoziției
  • Echipajul avionului ar fi spus dispecerului că „este recomandarea noastră (să aterizăm)”
  • Liderii Occidentali au atacat dur evenimentele petrecute în Belarus

Regimul Lukașenko a reușit ieri să deturneze un avion Ryanair, sub umbrela unei „amenințări cu bombă”. Totul în scopul de a captura un jurnalist al opoziției. Cum au reușit precis, încă nu este clar, dar în spațiul public au apărut două variante ale discuției dintre echipajul avionului și dispecer, în antiteză una cu cealaltă.

Discuția dintre echipajul avionului Ryanair și dispecer

Varianta 1

Din prima variantă, cea transmisă de televiziunea de stat din Belarus, reiese că echipajul avionului ar fi solicitat aterizarea:

Dispecer: „Ryanair Tango 1 Zulu, este o recomandare de aterizare la Minsk. De unde a venit această recomandare? A venit de la compania aeriană? De la aeroportul din care ați decolat sau de la aeroportul unde trebuie să aterizați?”
Pilot: „Ryanair Tango 1 Zulu, este recomandarea noastră.”

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Varianta 2

Pe internet, însă, ar mai circula o variantă, care e total diferită. Din această variantă reiese că, de fapt, piloții au făcut ceea ce a vrut dispecerul:

Dispecer: „Din motive de securitate, vă recomandăm să aterizați.”
Pilot: „Am înțeles. Avem nevoie de un minut. De unde a apărut informația că ar exista un explozibil la bord? De unde aveți această informație?”
Dispecer: „Serviciul de Securitate al Aeroportului a primit informația prin e-mail.”

Firul narativ al evenimentelor

Avionul Ryanair efectua o cursă de la Atena la Vilnius, când unul dintre pasageri ar fi spus că la bordul aeronavei se află o bombă – motivul perfect de a forța o aterizare, și de a-l captura pe Roman Protasevich, chiar deasupra spațiului aerian al Belarusului. Având în vedere legătura strânsă dintre liderul Belarusului și Vladimir Putin, s-a făcut chiar și o paralelă între cazul lui Protasevich și cel al lui Navalnîi și cum au acționat liderii pentru a-și elimina opoziția.

Este pentru prima dată în istorie când un stat capturează un avion civil privat, în contextul în care la bordul aeronavei se aflau peste 120 de oameni. Acest lucru a stârnit multiple reacții critice din partea Occidentului. Ursula Von der Leyen, șefa Comisiei Europene a spus că acest lucru „este inadmisibil”. UE a cerut, de asemenea, o anchetă internațională amplă. Chiar și MAE a cerut o investigație internațională a firului narativ, înainte ca UE să vină cu această declarație. Iulian Bulai, un deputat USR, susține chiar că România ar trebui să îl declare persona non grata pe ambasadorul Belarusului la București.

De cealaltă parte, Belarusul susține, prin intermediul ministrului afacerilor externe, că acțiunile de deturnare a avionului au fost „în deplină conformitate cu normele internaționale”. Ulterior, Lukașenko a promulgat o lege care limitează drastic libertatea presei, mulți vorbind chiar de o cenzură în masă. Pentru moment, dictatorul se bucură, mai ales că astăzi este și Ziua Națională a Belarusului, dar cel mai probabil va fi tras la răspundere de către organizațiile internaționale.