- Europarlamentarul Dragoş Tudorache (REPER) este numit „cel mai inteligent politician în domeniul Inteligenţei Artificiale” de către Washington Post.
- Josh Tyrangiel scrie despre Dragoş Tudorache că este greu de comparat cu un politician american.
- În ultimii cinci ani, Tudorache și-a petrecut timpul contemplând cum să reglementeze Inteligența Artificială într-un mod care să prioritizeze siguranța.
La 13 septembrie, Charles E. Schumer, Mike Rounds, Martin Heinrich și Todd Young – grupul bipartizan de patru persoane din Senat care se ocupă de Inteligența Artificială – au găzduit echivalentul petrecerii Vanity Fair de decernare a premiilor Oscar, conform The Washington Post.
Advertisment
Forumul A.I. Insight nu a fost doar plin de vedete. Forumul a fost închis pentru alți membri ai Congresului și pentru mass-media, dar Schumer l-a declarat un succes. „Am ieșit din acea sală entuziasmați. A fost o experiență uimitoare și istorică în care am învățat atât de multe, în care am început demersul nostru de a ne ocupa de această problemă atât de importantă care se profilează, A.I.”
La scurt timp după forum, entuziasmul americanilor pentru reglementarea Inteligenței Artificiale a părut să încetinească considerabil. Acest lucru nu s-a datorat unei lipse de interes sau vreunei drame din culisele forumului. Nu s-a datorat nici unei lipse de necesitate. S-a datorat, într-o măsură considerabilă, lui Dragoș Tudorache.
Recomandări
Tudorache este membru al Parlamentului European din partea României și Președintele Comisiei Speciale pentru Inteligență Artificială în era digitală. Este greu de comparat cu un politician american actual, deoarece principala sa trăsătură de personalitate este pasiunea pentru seriozitate.
În ultimii cinci ani, Tudorache și-a petrecut cea mai mare parte a timpului contemplând cum să reglementeze Inteligența Artificială într-un mod care să prioritizeze siguranța, renunțând în același timp la reputația bine câștigată a Europei de a amenda mai întâi Big Tech și de a pune întrebări mai târziu.
În septembrie, Tudorache a vizitat Capitol Hill pentru a informa membrii colectivului celor patru membri ai personalului cu privire la planurile Europei. O persoană prezentă a descris sesiunea ca fiind „impresionantă”, deoarece proiectele de reglementări ale Uniunii Europene au fost bine gândite, echilibrate și suficient de flexibile pentru a se schimba odată cu tehnologia care va continua să se schimbe. În timp ce Statele Unite se felicitau pentru că începuseră procesul de reglementare, Europa era practic terminată. Iar pachetul său de norme a fost atât de bun încât Congresul va fi obligat în curând să aleagă între a petrece ani de zile încercând să îl depășească sau „să copieze temele unui elev evident superior”.
Un set coerent de norme privind A.I. în întreaga lume liberă ar face ca respectarea acestora să fie mai ușoară și mai ieftină pentru companii și ar liniști cetățenii speriați. Legea privind A.I. abordează primul aspect prin clasificarea A.I. pe un continuum de risc potențial, cu o conformitate structurată pentru a corespunde fiecărei categorii. „Reglementarea nu înseamnă doar reguli”, a spus Tudorache. „Este o oportunitate de a ne exprima valorile”.
Regulamentul general privind protecția datelor, adoptat în 2016, este o lege privind confidențialitatea digitală plină de bune intenții: Acesta oferă cetățenilor dreptul de a ști cum sunt utilizate datele lor, precum și dreptul de a fi uitat, obligând companiile să șteargă informațiile în anumite circumstanțe. Este, de asemenea, plin de reguli de neînțeles și de responsabilități vagi de aplicare. A îmbogățit avocații și a înnebunit companiile care fac afaceri în Europa. Tudorache a avut în minte GDPR când a scris regulile și a insistat asupra unei singure autorități de aplicare a legii. „Am petrecut mii de ore discutând cu părțile interesate din toate direcțiile și am învățat de la toată lumea, de la Google până la micile start-up-uri”, a spus Tudorache. „Multe dintre punctele lor de proces au ajuns în lege. Nu pentru că au făcut lobby, ci pentru că au fost argumente bune.”
Cine este Dragoş Tudorache
Dragoş Tudorache este din Bârlad, licenţiat în Drept la Universitatea Al.I. Cuza, Iaşi (1997). A absolvit un master în Drept European la Universitatea din Stockholm (1999).
A fost Ministru al Afacerilor Interne în timpul guvernului Cioloş, 2016-2017. De asemenea, a fost Ministru Interimar al Comunicaţiilor.
Tudorache a fost ales europarlamentar în 2019 pe lista Alianţei USR-PLUS. În 2022, a fondat partidul REPER alături de Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţa şi Dacian Cioloş.
Citește și
- România are întârzieri la PNRR
- Maia Sandu vrea referendum pentru aderarea la UE
- Tehnologia Crispr a reușit să elimine HIV-ul din celule infectate
Partenerii noștri