- Un comunicat al președinției franceze nu a făcut nicio mențiune directă despre Taiwan.
- Declarația Casei Albe a fost în contrast puternic, spunând că cei doi lideri „au reafirmat importanța menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan.”
- Emmanuel Macron a cerut ca Uniunea Europeană să își reducă dependența față de SUA.
Președintele francez Emmanuel Macron a discutat joi cu omologul său american Joe Biden, dar declarațiile publicate de cei doi lideri au fost diferite cu privire la Taiwan, la doar 10 zile după ce Macron și-a atras critici din partea aliaților pe această temă, relatează Reuters.
Advertisment
Într-un interviu acordat cotidianului francez Les Echos și portalului de știri Politico, Emmanuel Macron a cerut ca Uniunea Europeană să își reducă dependența față de SUA și să devină un „al treilea pol” în afacerile mondiale alături de Washington și Beijing și a avertizat că nu trebuie să se lase atras într-o criză privind Taiwanul, determinată de „un ritm american și o reacție exagerată a Chinei”. Comentariile au fost făcute în timpul unei călătorii în China, menită să arate unitatea europeană în ceea ce privește politica față de China, la care a participat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar au evidențiat diferențele din cadrul UE și au iritat Washingtonul.
Un comunicat al președinției franceze nu a făcut nicio mențiune directă despre Taiwan, limitându-se la a spune că ambele părți au dorit să „sprijine dreptul internațional, inclusiv libertatea de navigație, în întreaga regiune Indo-Pacific”. Declarația Casei Albe a fost în contrast puternic, spunând că cei doi lideri „au reafirmat importanța menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan.”
Recomandări
Deși multe dintre remarcile anterioare ale lui Macron nu erau noi, momentul publicării lor – la sfârșitul unei călătorii de profil înalt în China, în timp ce Beijingul desfășura exerciții militare în apropierea Taiwanului – și franchețea lor au deranjat țările din Europa de Est. Multe guverne din această regiune consideră că legăturile cu SUA sunt sacrosancte, în special având în vedere rolul-cheie al Washingtonului în sprijinirea Ucrainei în apărarea împotriva invaziei Rusiei.
Citește și
- Avertismentul făcut de șeful ONU: „Politicile climatice actuale, o condamnare la moarte pentru întreaga lume”
- „Câți copii trebuie să mai moară?” Supraviețuitorii atacului din Myanmar cer ajutor
- De ce mega-racheta Starship a SpaceX nu seamănă cu nimic din ce a construit compania până acum? Explicațiile experților
Partenerii noștri