• Acum zece zile, elicopterele și avioanele de luptă au aruncat foc și bombe asupra unei sărbători sătești în Myanmar.
  • Junta militară din Myanmar a insistat că vizează „teroriștii”.
  • Printre cei uciși în acea zi, s-au numărat zeci de femei și copii, dintre care cel mai mic avea doar șase luni.

Atacul din 11 aprilie, din Myanmar, a ucis 186 de persoane, dintre care care 40 cu vârsta sub 18 ani, potrivit lui Aung Myo Min, ministrul pentru drepturile omului din cadrul Guvernului de unitate națională (NUG), administrația din umbră a legislatorilor destituiți din Myanmar, scrie CNN.

Familiile veniseră din satele vecine la Pazigyi pentru a lua micul dejun în cadrul unui eveniment, o adunare socială cu ocazia deschiderii unei săli de administrație publică. Se adunaseră aproximativ 300 de persoane, a declarat un martor ocular: „Copiii mâncau orez și se jucau. Oamenii beau ceai și discutau”.

Masacrul a început la ora 7:45 dimineața, când avioanele de luptă ale juntei au aruncat două bombe asupra mulțimii. Un elicopter a zburat timp de 15 minute și a deschis focul asupra răniților și a celor care încercau să îi ajute, au declarat mai mulți supraviețuitori și grupuri de activiști aflați la fața locului.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„A fost un câmp de ucidere. Erau oameni împrăștiați peste tot”, a spus el, chinuindu-se să vorbească. „O femeie a murit în fața mea. Tremuram și eram speriat… de ce și-ar ucide proprii civili?”. Deși a fost rănit în explozie, un bărbat a continuat să își caute familia printre cadavre. Câteva ore mai târziu, i-a găsit. „Tatăl meu era tăiat în două de la brâu … corpul mamei mele era de nerecunoscut… fiica mea era fără cap”, a spus el. El a pierdut șapte membri ai familiei în atac.

De când a răsturnat guvernul ales în mod democratic în februarie 2021, junta din Myanmar și-a îndreptat din ce în ce mai mult arsenalul formidabil împotriva oamenilor pe care guvernul îi reprezenta cândva. La 10 zile de la atacul mortal, militarii s-au întors în zona Pazigyi pentru „operațiuni de curățare”, a declarat Aung Myo Min pentru CNN.

Armata ar fi efectuat joi lovituri aeriene și a trimis aproximativ 200 de soldați în zonă pentru a „ucide pe oricine a rămas”. „Erau studenți, femei însărcinate, bătrâni. Ce amenințare reprezintă ei? Acești militari nu sunt oameni. Sunt mai sălbatici decât animalele”, spun localnici.

Cei care au supraviețuit sunt acum nevoiți să se împace cu oroarea prin care au trecut. „Câți copii trebuie să moară înainte ca liderii mondiali să ia măsuri?”, a întrebat un alt supraviețuitor, care a spus că nepoata sa de 1 an și nepotul său de 3 ani au fost uciși în atac.

Atacuri zilnice asupra civililor

Armata din Myanmar a purtat războaie de zeci de ani cu mai multe grupuri armate etnice. Încălcările drepturilor omului împotriva populației civile din țară, în special în statele etnice, au fost bine documentate. Dar, de la lovitura de stat, s-a înregistrat o creștere a puterii de foc a armatei, cu atacuri aproape zilnice în întreaga țară, potrivit grupurilor locale de monitorizare.

Un raport din 2022 al raportorului special al ONU pentru drepturile omului în Myanmar a declarat că statele membre, inclusiv Rusia și China, au furnizat juntei arme de la lovitura de stat, echipamente care ar fi putut fi folosite pentru a ataca civilii. Printre acestea se numără avioane de luptă, vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană, potrivit raportului.

În martie, cel puțin 22 de persoane, inclusiv trei călugări, au fost ucise la o mănăstire din sudul statului Shan. Armata a declarat că civilii au fost prinși în schimbul de focuri de armă și uciși de luptători ai rezistenței, în timp ce Forța de Apărare a Naționalităților Karenni (KNDF) a negat că se aflau în zonă și a dat vina pe soldații juntei. Medicul legist care a efectuat autopsiile a declarat că victimele prezentau semne de tortură și au fost împușcate de mai multe ori, ceea ce indică faptul că au fost ucise intenționat.

Sătenii cu care agenția CNN a vorbit în Pazigyi au declarat că nu știu de ce junta a vizat satul lor. Supraviețuitorii care și-au pierdut familiile în atacul de marțea trecută se întreabă câți oameni trebuie să mai moară înainte de a se lua astfel de măsuri.

„Vrem să ne oferiți un ajutor practic. Câți dintre noi vor trebui să moară? Cât timp va trebui să suferim?”, a declarat cineva din Sagaing, care a pierdut mai mulți membri ai familiei în atac. „Vă rugăm să nu ne abandonați”, a implorat el.

Citește și