• Recep Tayyip Erdogan cere ca UE să redeschidă dosarul aderării Turciei, dacă vrea ca Ankara să dea undă verde aderării Suediei la NATO.
  • În 2020, Comisia Europeană transmitea că negocierile de aderare a Turciei la UE sunt într-un punct mort.
  • Înainte de Summitul NATO de la Vilnius, Erdogan a declarat că aderarea Suediei depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat vara trecută în timpul summitului alianței de la Madrid.

Schimb pe schimb. Recep Tayyip Erdogan condiționează acceptul pentru aderarea Suediei la NATO de redeschiderea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Înainte de Summitul NATO de la Vilnius, Erdogan a declarat că aderarea Suediei depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat vara trecută, în timpul summitului Alianței de la Madrid.

Erdogan ar fi evocat subiectul într-o convorbire telefonică cu Joe Biden încă de duminică, scrie Le Figaro.

Președintele Turciei transmite că Ankara nu va face niciun comporomis la Vilnius, iar sfârșitul războiului dintre Ucraina și Rusia va ușura procesul de aderare a Kievului la Alianța Nord-Atlantică.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Recep Tayyip Erdogan se întâlnește luni cu premierul suedez Ulf Kristersson și Jens Stoltenberg. Până acum, și-a motivat refuzul de a accepta aderarea Suediei prin așa-zisa clemență față de militanții kurzi care trăiesc în această țară. În ciuda faptului că Suedia și modificat Constituția și a adoptat o nouă lege antiterorism, Turcia nu și-a dat acordul pentru aderare și este una dintre cele două țări, alături de Ungaria, care s-au opus extinderii Alianței.

Oficial, Turcia este candidată la aderare, dar procesul este într-un punct mort, pentru că țara nu a îndeplinit mai multe condiții.

”Aproape toții membrii NATO sunt membri și ai UE. Mă adresez țărilor care lasă Turcia să aștepte de mai mult de 50 de ani și mă voi adresa și la Vilnius. Națiunea noastră are așteptări. Suntem Turcia, nu suntem o țară oarecare”, a spus președintele turc.

Reacția Rusiei la aderarea Ucrainei

Rusia avertizează că admiterea Ucrainei în NATO ar genera efecte negative pentru securitatea Europei. Ucraina nu este singura țară din Europa care dorește aderarea la NATO – Suedia are ochii pe alianță, dar progresul acesteia a fost frustrat de obiecțiile din Turcia.

Administrația de la Kiev insistă pentru trimiterea Ucrainei în NATO cu ocazia summitului din Lituania. Mai multe țări, inclusiv SUA și Germania au semnalar că Ucraina nu va putea deveni membră NATO cât timp este în curs conflictul militar izbucnit prin invazia milirară rusă.

Cancelarul german Olaf Scholz spune că nu este nicio legătură între negocierile de aderare a Turciei la UE și intrarea Suediei în NATO. Nimic nu se opune unei aderări a Suediei la NATO, a spus Olaf Scholz într/o conferință de presă, la Berlin. â

Și Jens Stoltenberg a reacționat la declarațiile președintelui Erdogan.

”Sprijin ambițiile Turciei de a deveni membru al Uniunii Europene. În același timp, trebuie să amintim că ceea ce am agreat la Madris a fost o listă specifică de condiții pentru ca Suedia să devină membru deplin al Alianței. Și Suedia a întrunit aceste condiții și este vorba despre ridicarea restricțiilor asupra exporturilor de arma. Asta s-a întâmplat. Și apoi este vorba despre întărirea cooperării dintre Turcia și Suedia pentru combaterea terorismului și asta se întâmplă. Și Suedia și-a modificat Constituția și a întărit legile antiterorism. Dar, în același timp, este important și să răspundem preocupărilor de securitate ale tuturor aliaților care vor să vadă Suedia membru deplin al Alinței cât mai curând posibil, pentru că asta va întări NATO și va întări abilitatea noastră de a apăra și proteja regiunea Baltică”, a transmis secretarul general al NATO în ajunul summitului.

Citește și