- Trump a revenit pentru scurt timp ca personaj central în politica europeană.
- Trump însuși reprezintă o amenințare cu totul unică pentru Europa.
- Oficialii europeni ar prefera ca Trump să nu se întoarcă la Casa Albă.
Fostul președinte american Donald Trump a revenit pentru scurt timp ca personaj central în politica europeană la începutul acestei săptămâni. Potrivit șefului pieței interne a Uniunii Europene, Thierry Breton, Trump i-a spus președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2020, că „dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim”, scrie CNN.
Comentariile lui Breton în timpul unui eveniment la Parlamentul European au avut loc cu mai puțin de o săptămână înainte de adunările electorale din Iowa și de începerea votului în cadrul alegerilor primare republicane prezidențiale din SUA, pe care se așteaptă ca Trump să le câștige.
Dacă Trump a făcut sau nu aceste comentarii este irelevant pentru oficialii europeni. Opiniile fostului președinte cu privire la rolul istoric al Americii în securitatea europeană sunt bine cunoscute. În timpul președinției sale, Trump a vorbit în mod regulat despre desfiinanțarea NATO, în timp ce îi complimenta, de asemenea, pe liderii autoritari, inclusiv pe cel al Rusiei, Vladimir Putin, care sunt considerați adversari ai aceleiași alianțe militare.
Amintirea faptului că Trump are acest punct de vedere și faptul că s-ar putea să se întoarcă în curând la Casa Albă provoacă, totuși, o îngrijorare și o neliniște reală la Bruxelles.
„Când a apărut Trump, ne-a trezit la realitate faptul că SUA ar putea să nu acționeze întotdeauna în interesul european, mai ales dacă este împotriva interesului american”, a declarat un diplomat european. Oficialii au ajuns la concluzia că Europa trebuie să se pregătească pentru un viitor în care nu se va mai putea conta pe Statele Unite în același mod în care a fost întotdeauna.
În ceea ce privește comerțul, Europa a luat măsuri pentru a-și reduce dependența de o singură națiune și pentru a-și diversifica lanțurile de aprovizionare. Astfel încât să nu poată fi ținută la răscumpărare în cazul în care un partener comercial își schimbă brusc politicile, așa cum a făcut Trump în cazul oțelului, impunând tarife vamale de 25% pentru importurile din UE.
Trump devine o problemă pentru UE
În ceea ce privește apărarea și securitatea, UE și-a recunoscut eșecurile din trecut și a convenit să crească în mod dramatic cheltuielile pentru apărare în cadrul blocului și, mai larg, pe continent. A luat foarte în serios războiul din Ucraina, trimițând miliarde de euro în finanțare, alături de arme și ajutoare. De asemenea, depune eforturi susținute pentru a aduce Ucraina în cadrul blocului cât mai curând posibil.
Este greu să te protejezi de Trump. Trump însuși reprezintă o amenințare cu totul unică pentru Europa. Spre deosebire de China sau Rusia, SUA nu sunt un stat ostil. Este un vechi aliat și nu atacă în mod activ Europa în modul în care Beijingul sau Moscova ar putea să o facă prin atacuri cibernetice sau acțiuni militare.
În ambele cazuri, Europa poate folosi sancțiuni economice sau o prezență militară sporită pentru a-și proteja interesele. Concluzia la care au ajuns unii diplomați este că cel mai bun mod de a face față lui Trump, în cazul în care acesta va câștiga alegerile din acest an, este de a rămâne calm și de a continua să distanțeze Europa de SUA.
Nu este un secret că oficialii europeni ar prefera ca Trump să nu se întoarcă la Casa Albă. Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, a declarat chiar săptămâna aceasta că revenirea lui Trump ar fi o „amenințare” pentru Europa. Moștenirea toxică a primei sale președinții ar putea fi faptul că relația transatlantică nu va mai fi niciodată la fel.
Citește și