• Fostul diplomat, Hennry Kissinger, încearcă să detensioneze relațiile între SUA și China.
  • Ministrul de externe chinez, dispărut de o lună de pe radare, nu a fost prezent la această întâlnire.
  • John Kerry a încheiat miercuri discuții lungi cu Beijingul privind combaterea schimbărilor climatice.

Președintele chinez Xi Jinping l-a primit joi, la Beijing, pe Henry Kissinger, fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională în administrațiile președinților Richard Nixon și Gerald Ford în anii 70. Înaltul diplomat este artizanul unei apropieri între Beijing și Washington în vremea razboiului rece și este extrem de respectat în China.

Ministrul de externe chinez, dispărut de o lună de pe radare, nu a fost prezent la această întâlnire

Vizita intervine într-un moment în care relațiile bilaterale sunt la un minim istoric. Există tensiuni pe tema Taiwanului, iar Beijingul și Washingtonul nu se află de aceeași parte a baricadei în conflictul din Ucraina. Totuși, Washingtonul face eforturi pentru a destinde atmosfera între cele două capitale și în ultimele zile au fost câteva vizite oficiale importante.

Reprezentantul prezidențial al SUA, John Kerry, a încheiat miercuri discuții lungi cu Beijingul privind combaterea schimbărilor climatice, iar actualul secretar de stat Antony Blinken a mers la Beijing luna trecută.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Oficialii de la Washington s-au grăbit să spună că Henry Kissinger se află în vizită privată, însă este posibil că el să fi fost trimis într-o misiune de deminare. Președintele chinez a avut chiar un moment de nostalgie în discursul sau, vorbind despre prietenii care nu se uită niciodată.

„Încă o dată, China și SUA se află la o răscruce de drumuri și, din nou, ambele părți trebuie să facă o alegere”, i-a spus Xi Jinping fostului diplomat americani.

„În circumstanțele actuale, este imperativ să se mențină principiile stabilite de Comunicatul de la Shanghai, să apreciem importanța maximă pe care China o acordă principiului o singură China și să îndreptăm relația într-o direcție pozitivă”, a spus Kissinger în cadrul întâlnirii.

„China este dispusă să discute cu SUA calea potrivită pentru ca cele două țări să se înțeleagă și să promoveze progresul constant al relațiilor China-SUA”, a declarat, la rândul sau, Xi.

China a notificat gazdei că își schimbă reprezentantul din cauza „circumstanțelor neașteptate”

Cu doar câteva zile înainte de conferința miniștrilor de externe care ar urma să se defasoare la Jakarta, China a notificat gazda că își schimbă reprezentantul din cauza „circumstanțelor neașteptate”. Situație neplăcută pentru Jakarta care trebuie sa redimensioneze cadoul tradițional: cămăși pe masura fiecaruia dintre participanți.

Destinatarul planificat al topului colorat de batik era ministrul chinez de externe Qin Gang, care nu a mai fost văzut de aproape o lună și urmează să rateze cel puțin o altă întâlnire importantă, în Africa de Sud.

Citește și