• La sfârşitul anului 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului să elaboreze un pachet de măsuri pentru a creşte rata natalităţii şi speranţa de viaţă în Rusia.
  • De asemenea, el şi-a exprimat nedumerirea faţă de scăderea ratelor natalităţii într-o serie de regiuni.
  • Dacă bărbaţii pleacă la război sau emigrează în masă în loc să fie părinţi, de unde vor veni copiii?

La sfârşitul anului 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului să elaboreze un pachet de măsuri pentru a creşte rata natalităţii şi speranţa de viaţă în Rusia. De asemenea, el şi-a exprimat nedumerirea faţă de scăderea ratelor natalităţii într-o serie de regiuni.

Câteva zile mai târziu, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a propus creşterea vârstei de la care bărbaţii ruşi trebuie să îşi îndeplinească serviciul militar de la 18 la 21 de ani şi creşterea limitei superioare de vârstă pentru recrutare de la 27 la 30 de ani. Aceste propuneri înseamnă că tinerii vor fi chemaţi în armată după ce şi-au obţinut diplomele universitare, iar specialiştii pregătiţi vor fi scoşi de pe piaţa muncii pentru ca abilităţile lor să fie anulate de serviciul militar.

Există o discrepanţă majoră între aceste două obiective. Dacă bărbaţii pleacă la război sau emigrează în masă în loc să fie părinţi, de unde vor veni copiii? Asta se întreabă jurnalistul rus Andrei Kolesnikov, într-un articol publicat de The Moscow Times.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

Efectul asupra pieţei muncii va fi, de asemenea, grav: recrutarea în armată la o vârstă atât de productivă duce la o lipsă gravă de forţă de muncă într-o economie care se aşteaptă deja să piardă 3-4 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani între 2020 şi 2030 din cauza tendinţelor demografice.

Populaţia activă îi pierde, de asemenea, pe cei care au plecat deja sau vor pleca din ţară ca răspuns la militarizarea intensă a vieţii, fără să mai fie luaţi la socoteală cei ucişi sau mutilaţi în luptă dacă aşa-numita operaţiune specială” continuă.

Combinate, acestea vor crea un deficit semnificativ de forţă de muncă şi o multitudine de probleme demografice, exacerbând şi mai mult dinamica negativă a ratei natalităţii care a fost observată în Rusia începând cu 2017. Scăderea populaţiei în vârstă de muncă va deveni cronică, iar conservarea poporului” despre care Putin vorbeşte de mulţi ani nu va fi realizată.

Unele dintre motivele obiective ale problemelor demografice ale Rusiei reflectă o dinamică istorică: numărul femeilor aflate la vârsta fertilă este în scădere, iar vârsta medie la care femeile au copii este în continuă creştere în rândul populaţiei urbane şi bine educate.

În esenţă, există un al doilea război în desfăşurare acasă: un război împotriva calităţii capitalului uman al Rusiei. Iar militarizarea ţării creează toate condiţiile pentru a reduce această calitate pe termen cât mai lung. Deşi Rusia nu va înregistra un şomaj pe scară largă, acest lucru se va întâmpla doar pentru că economia se va confrunta cu un deficit atât de forţă de muncă înalt calificată, cât şi de forţă de muncă slab calificată.