• Administrația Trump a anunțat, luni, că va deschide zone vaste ale teritoriului Alaska, pentru dezvoltarea petrolului.
  • Regiunea a fost declarată protejată în trecut.
  • Planul permite dezvoltarea petrolului pentru aproximativ 80% din rezervă.

Administrația președintelui american, Donald Trump, a anunțat luni că și-a finalizat planul de a deschide zone vaste ale teritoriului Arctic Alaska, protejat cândva, pentru dezvoltarea petrolului, notează Reuters.

Biroul SUA de Administrare a Terenurilor și-a lansat planul pentru Rezerva Națională de Petrol din Alaska (NPR-A), o porțiune de teren de 23 de milioane de acri (aproximativ 930 de milioane de ari) de pe versantul nord-vestic.

Dosarul, semnat de secretarul de interne David Bernhardt pe 21 decembrie, permite desfășurarea vânzărilor de leasing în conformitate cu standarde relaxate.

Recomandări

METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?

Decizia este una dintre acțiunile pro-foraj întreprinse de administrația Trump în ultimele sale zile. Miercuri, biroul este programat să scoată la licitație drepturile de foraj în Arctic National Wildlife Refuge de pe versantul nord-estic.

Planul permite dezvoltarea petrolului pentru aproximativ 80% din rezervă. Conform regulilor din epoca Obama, aproximativ jumătate din rezervă era disponibilă pentru închiriere, cealaltă jumătate fiind protejată din motive ecologice și indigene.

Planul Trump permite exploatarea din vastul lac Teshekpuk, cel mai mare lac din Arctic Alaska și un refugiu pentru păsări și animale sălbatice migratoare. Lacul Teshekpuk a fost interzis leasingului de la administrația Reagan, până acum.

„Extindem accesul la marele potențial energetic al națiunii noastre și oferim oportunități economice și crearea de locuri de muncă atât pentru nativii din Alaska, cât și pentru națiunea noastră”, a declarat Casey Hammond, secretar adjunct principal pentru Departamentul de Interne.

Nu este clar dacă punerea la dispoziție a acestei suprafețe va crește producția de petrol din Alaska, care a atins vârful în urmă cu mai bine de 30 de ani, la 2 milioane de barili pe zi.

Decizia NPR-A a primit un răspuns rapid din partea ecologiștilor care deja au acționat în instanță, pentru a răsturna planul.

„În drumul său spre ușă, această administrație nu renunță la abordarea sa directă și distructivă a managementului exclusiv pentru dezvoltarea petrolului”, a declarat David Krause, director adjunct din Alaska pentru The Wilderness Society, într-un comunicat.