• Iranul și-a redistribuit poliția morală, care obligă femeile să poarte hijab, la aproape un an după ce moartea unei femei aflate în custodia poliției a stârnit proteste la nivel național.
  • Poliția morală are sarcina de a se asigura că aceste reguli sunt respectate și de a reține persoanele care sunt considerate a fi îmbrăcate ,,necorespunzător”.
  • Dacă acestea nu se supun ordinelor, poliția poate opta apoi pentru ,,acțiuni legale”, spun autoritățile.

Poliția iraniană reia controversatele patrule pentru a se asigura că femeile respectă codurile vestimentare și își acoperă părul în public, relatează presa de stat, scrie BBC.

,,Poliția moralității” se va întoarce pe străzi pentru a aplica legile iraniene privind hijab-ul, a declarat duminică un purtător de cuvânt.

Această decizie vine la 10 luni după ce Mahsa Amini a murit în arest în urma arestării sale la Teheran pentru că ar fi încălcat codul vestimentar.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

Moartea ei a declanșat proteste naționale masive, iar patrulările au fost suspendate.

Cu toate acestea, adepții politicii islamice de linie dură cer de ceva timp reluarea patrulelor.

În conformitate cu legislația iraniană, care se bazează pe interpretarea Sharia, femeile trebuie să își acopere părul cu hijab (eșarfă) și să poarte haine lungi și largi pentru a-și ascunde corpul.

Poliția morală din Iran revine, cu noi pedepse pentru femeile care refuză să poarte hijabul

Poliția morală are sarcina de a se asigura că aceste reguli sunt respectate și de a reține persoanele care sunt considerate a fi îmbrăcate ,,necorespunzător”.

În timpul patrulelor, ofițerii vor avertiza mai întâi femeile care nu respectă regulile, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Saeed Montazerolmahdi, citat de agenția de știri Tasnim.

Dacă acestea nu se supun ordinelor, poliția poate opta apoi pentru ,,acțiuni legale”, a adăugat el.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, se afla în vizită în Teheran, capitala țării, împreună cu familia sa, în septembrie anul trecut, când a fost arestată de poliția morală și acuzată că purta hijab-ul ,,necorespunzător”.

Ea s-a stins din viață după ce a fost dusă într-un centru de detenție pentru a fi ,,educată”. La vremea respectivă, au existat rapoarte conform cărora ofițerii au bătut-o pe Amini cu o bâtă în cap și au lovit-o cu capul de unul dintre vehiculele lor.

Aceasta a înfuriat milioane de iranieni, ceea ce a dus la luni de proteste antiguvernamentale violente în întreaga țară, în urma cărora au fost uciși aproape 600 de protestatari, inclusiv mai multe execuții de stat.

În lunile care au urmat protestelor, multe femei au încetat să mai poarte hijaburi. Aceasta a fost cea mai mare provocare directă la adresa puterii clericilor din Iran de la revoluția din 1979.

Videoclipurile postate pe rețelele sociale sugerează că, până de curând, apariția femeilor care nu purtau hijab era tot mai frecventă.

Dar, la rândul lor, autoritățile iraniene au introdus pedepse mai aspre, inclusiv forțarea închiderii întreprinderilor care nu respectă legile privind hijabul.

Deși protestele au atras un număr mare de iranieni, unele persoane încă susțin cu tărie codul vestimentar strict.

Iranul a avut diverse forme de ,,poliție a moralității” încă de la revoluție. Această ultimă versiune, cunoscută în mod oficial sub numele de Patrula de orientare (Gasht-e Ershad), și-a început patrulările în 2006.

Nu este clar câți bărbați și femei lucrează pentru această forță, dar aceștia au acces la arme și la centre de detenție, precum și la ceea ce se numește ,,centre de reeducare”.

Ca răspuns la reprimarea violentă a protestatarilor de către Iran, Marea Britanie și alte țări occidentale au impus anul trecut sancțiuni împotriva poliției morale și a altor personalități de top din domeniul securității.

Citește și

Tată, tată, dar casa e pe bani. De ce îl pune William să plătească pe Charles al III-lea, dacă merge în Țara Galilor

Sudul Europei nu scapă de caniculă: Turiști au fost trimiși la spital în Atena. Italia se pregătește pentru 48 de grade Celsius

Guns N’ Roses a ajuns în România. Trupa americană va concerta duminică seara pe Arena Națională din București