- Premierul israelian a reafirmat duminică o linie dură împotriva oricărui stat palestinian.
- Borrell a vorbit la reuniunea lunară a miniştrilor de externe din UE.
- Israelul a declarat că războiul ar putea continua timp de „multe luni” şi că nu se va odihni până când Hamas nu va fi eradicat.
Planul Israelului de a distruge gruparea palestiniană islamistă Hamas din Gaza nu funcţionează, iar Uniunea Europeană trebuie să continue eforturile pentru a crea o „soluţie cu două state”, în ciuda opoziţiei israeliene, a declarat luni Josep Borrell, şeful politicii externe a UE.
Premierul israelian a reafirmat duminică o linie dură împotriva oricărui stat palestinian, deoarece acesta ar reprezenta „un pericol existenţial” pentru Israel. El a declarat că Israelul va continua să insiste asupra controlului deplin de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan, care ar include Gaza şi Cisiordania ocupată de Israel.
Borrell a vorbit la reuniunea lunară a miniştrilor de externe din UE, la care au participat de data aceasta omologii din Arabia Saudită, Egipt şi Iordania, precum şi secretarul general al Ligii Arabe. Discuţiile se vor axa în principal pe consecinţele atacului lansat de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie şi pe ofensiva de represalii a Israelului în Gaza.
Ministrul israelian de externe, Israel Katz, şi ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki, au avut apariţii separate la această reuniune, în cadrul căreia s-a făcut, de asemenea, un bilanţ al războiului din Ucraina.
Făcând aluzie la obiectivul declarat al Israelului de a anihila Hamas în războiul devastator care durează de trei luni din Fâşia Gaza, Borrell a declarat reporterilor: „Care sunt celelalte soluţii pe care le au în minte. Să-i facă pe toţi palestinienii să plece? Să-i ucidă pe toţi?…Modul în care distrug Hamas nu este cel mai bun mod de a face acest lucru. Ei pecetluiesc ura pentru generaţii întregi”.
Borrell a declarat că doreşte să continue eforturile internaţionale pentru a crea un proces care să ducă la un stat palestinian care să coexiste alături de Israel. Ultimele discuţii în acest sens au eşuat în urmă cu un deceniu, pe fondul neîncrederii reciproce şi al intransigenţei. Ofensiva masivă aeriană şi terestră a Israelului în mica şi dens populata Gaza a ucis peste 25.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din enclava condusă de Hamas, a distrus zone construite şi a lăsat fără adăpost majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori.
Israelul spune că războiul ar putea continua timp de „multe luni”
Israelul a declarat că războiul ar putea continua timp de „multe luni” şi că nu se va odihni până când Hamas nu va fi eradicat, până când toţi ostaticii israelieni nu vor fi eliberaţi şi până când Fâşia Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare la adresa securităţii.
„Ne-am angajat în peste 30 de ani de proces şi uitaţi-vă unde ne-a dus acest lucru”, a declarat reporterilor ministrul iordanian de externe Ayman Safadi, referindu-se la discuţiile de pace israeliano-palestiniene intermitente din anii 1990.
„Un moment al adevărului este în faţa noastră. Permitem unei agende rasiste radicale să dicteze viitorul sau ne unim şi spunem că drumul este clar, vrem pace pentru toată lumea şi o soluţie cu două state este singura cale, mergeţi mai departe şi puneţi-o în aplicare?”.
În scurte remarci adresate reporterilor, ministrul israelian de externe, Katz, a declarat că se află la Bruxelles pentru a discuta problema ostaticilor deţinuţi de Hamas şi pentru a reafirma că Israelul va desfiinţa Hamas şi îşi va restabili securitatea naţională. El nu a răspuns la întrebări.
Oficialii UE recunosc că oficialii şi diplomaţii israelieni nu manifestă în prezent niciun interes pentru aşa-numita soluţie cu două state, dar insistă că aceasta este singura opţiune pentru o pace pe termen lung. Partea palestiniană este profund divizată în ceea ce priveşte această abordare, Autoritatea Palestiniană, susţinută de Occident, care exercită o autonomie limitată în Cisiordania, a negociat cu Israelul, în timp ce Hamas, rivalul de nădejde al AP, a jurat să distrugă Israelul.
Biroul lui Netanyahu a declarat sâmbătă, după o convorbire telefonică cu preşedintele american Joe Biden, că Israelul trebuie să păstreze controlul de securitate asupra Gaza „pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel, o cerinţă care contrazice cererea de suveranitate palestiniană”.
Citește și
- Coreea de Nord intensifică testele nucleare. Ce ar putea determina atacul cu Sudul și Statele Unite?
- Furtuna Isha ajunge în România săptămâna aceasta. Ce fenomene meteo extreme sunt anunțate
- Noi probleme de sănătate în familia regală britanică. Sarah Ferguson a fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer de piele