• Acuzația istorică împotriva fostului președinte Donald Trump a fost desigilată și este acum publică.
  • Donald Trump a părăsit Tribunalul fără să facă vreo declarație plecând către reședința sa din Florida.
  • Trump este inculpat într-un dosar care vizează mita pe care avocatul său ar fi oferit-o actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, în schimbul tăcerii privind presupusa lor relație extraconjugală.

UPDATE 6.30. A 9-a Curte de Apel a SUA îi cere lui Stormy Daniels să-i plătească lui Trump 120.000 de dolari pentru cheltuieli de judecată

Donald Trump a obținut o victorie substanțială într-o altă instanță, marți, la 5.000 de kilometri distanță de drama sa juridică din New York.

Curtea de Apel a 9-lea Circuit al SUA i-a dat dreptate lui Trump în efortul său de a recupera taxele legale suplimentare de la actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, care a intentat și a pierdut un proces de defăimare împotriva fostului președinte.

Daniels a fost obligată să le plătească avocaților lui Trump puțin peste 120.000 de dolari ca onorarii legale. Această sumă se adaugă la cele peste 500.000 de dolari pe care aceasta a fost deja obligată să le plătească avocaților lui Trump, în urma unui ordin judecătoresc.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Litigiul civil nu are oficial nicio legătură cu arestarea lui Trump și cu acuzațiile depuse împotriva sa la New York – dar ambele au implicat-o pe Daniels, care a primit 130.000 de dolari în bani pentru tăcere în timpul campaniei prezidențiale din 2016 pentru a păstra tăcerea despre o aventură. Trump neagă această aventură.

UPDATE 04.29. Avocatul lui Trump a anunțat că va depune o solicitare de îndepărtare a procurorului din caz

Motivul este acela că procurorul și-a făcut campanie electorală pentru post, anunțând că îl va băga pe Trump în pușcărie. Joe Tacopina a zis că au timp 4 luni să depună moțiuni și cereri. În opinia lui, cazul nu va ajunge în fața unui juriu de judecată pentru că faptele nu sunt penale. Pentru aceleași fapte, echipa lui Hillary Clinton a primit doar amendă.

UPDATE 04.00. Principalele declarații ale lui Donald Trump de la Mar-a-Lago

„Adevăratul penal este procurorul districtual pentru că a scurs ilegal. Fiecare expert și analist juridic a spus că nu există niciun caz. Țara noastră trece prin iad. Justiția este folosită politic. Nu putem lăsa asta să se întâmple. Singura infracțiune pe care am comis-o este să apăr fără teamă națiunea noastră de cei care încearcă să o distrugă. Suntem o națiune în declin”, a susținut fostul președinte Donald Trump în discursul său.

UPDATE 03.00. Revista americană TIME lansează o nouă copertă a acuzării lui Trump

Revista americană TIME a lansat o nouă copertă despre acuzarea lui Donald Trump. Conține o ilustrație a artistului Edel Rodriguez a unei amprente și este a opta coperta TIME a lui Trump realizată de către Rodriguez. Au existat 36 de coperți TIME ale lui Trump în total.

UPDATE 02.20. Trump a vrut să rostească el însuși cuvintele „nevinovat”, spune avocatul

Joe Tacopina, un avocat al lui Donald Trump, a declarat că fostul președinte a vrut să rostească el însuși cuvintele „nevinovat” în timpul procesului său de marți.

„El a pledat nevinovat. El a rostit cuvintele, ceea ce am crezut că era un lucru bun pentru el și a vrut să facă asta”, a spus el în timpul unui interviu telefonic la Fox News marți seară. Tacopina a spus că echipa de apărare nu se aștepta ca rechizitoriul să vină fără detalii despre presupusele infracțiuni.

„Ceea ce nu era de așteptat cu adevărat a fost că urmau să pronunțe și să pună sub acuzare fără a specifica care sunt aceste presupuse crime subiacente”, a spus Tacopina. „Este șocant pentru mine că un procuror de stat ar încerca să pună în judecată ceva atât de subțire ca acesta și să pună în judecată o încălcare a legilor electorale federale atunci când sunt procurori de stat, ceea ce îmbunătățește și mai mult poziția pe care am adoptat-o tot timpul că aceasta este o persecuție politică, urmărirea politică și armonizarea sistemului de justiție.”

UPDATE 02.14. Trump spune că a avut o „zi grozavă” în timpul convorbirii cu susținătorii după acuzare

Fostul președinte Donald Trump, vorbind cu susținătorii după acuzarea sa, a criticat rechizitoriul formulat marți împotriva lui la New York, spunând că „trece printr-o anchetă falsă”.

„După cum știți, trecem printr-o investigație falsă. Asta e. De oameni de stânga radicală despre care cred că, de fapt, trebuie să ne urască țara. Și câștigăm – am avut o zi grozavă astăzi, de fapt, pentru că s-a dovedit a fi o farsă”, a spus Trump.

El a continuat: „Și asta se dovedește a fi. Și mai avem altele, dar le câștigăm de opt ani, de când am coborât scara rulantă de aur, așa cum o spun ei, la Trump Tower.”

UPDATE 01.59. Fostul președinte părăsește Trump Force One

Donald Trump părăsește avionul și s-a urcat într-un vehicul care așteaptă afară. El urmează să vorbească în Florida. Fostul președinte se confruntă cu 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale.

Sursă foto – Sky News

UPDATE 01.36. Trump s-a întors în Florida

Donald Trump a aterizat înapoi în Florida, după ce s-a prezentat astăzi în instanța de la New York.

El a sosit la Aeroportul Internațional Palm Beach cu puțin timp în urmă și se va întoarce la Mar-a-Lago, unde este așteptat să țină declarații susținătorilor.

UPDATE 01.15. „Nu s-a făcut nimic ilegal”, spune Trump

Donald Trump a spus că „nu există niciun caz” când vine vorba de acuzarea sa și „nimic nu a fost făcut ilegal”. Într-o declarație pe site-ul de socializare Truth Social, fostul președinte l-a acuzat pe procurorul districtual din New York, Alvin Bragg, că a închis orașul și a adus „38.000 de ofițeri NYPD”.

UPDATE 01.00. Președintele Camerei promite să-l cheme pe procurorul general înaintea Congresului

Congresmanul republican Kevin McCarthy l-a acuzat pe procurorul districtual al New York-ului, Alvin Bragg, că „înarmează procesul de justiție federală” prin aducerea acestor acuzații împotriva lui Donald Trump.

Președintele Camerei, oficial a treia cea mai puternică persoană din guvernul federal, a declarat că procurorul va fi „tras la răspundere de către Congres”. McCarthy a fost susținut pentru funcția de președinte de Trump, după ce republicanii au obținut o majoritate redusă în Camera Reprezentanților în urma alegerilor de la jumătatea mandatului de anul trecut.

UPDATE 00.50. Trump este „frustrat și supărat” – au spus avocații la audiere

Ca răspuns la acuzarea care spunea că președintele Trump a făcut declarații inflamatorii, avocații săi au răspuns că este frustrat și supărat de cazul despre care credea că reprezintă o „mare nedreptate”.

Judecătorul a răspuns spunând avocaților apărării: „Nu împărtășesc opinia dumneavoastră că o anumită retorică și un anumit limbaj sunt justificate de frustrare”.

În special, judecătorul a spus că avertismentul său cu privire la continuarea retoricii a fost o cerere și nu un ordin. El a adăugat că va trebui să se uite „mai atent dacă această problemă va fi ridicată din nou”. Acesta a fost în mod clar un avertisment pentru Trump și echipa sa juridică să fie atenți la ceea ce spune el acum.

UPDATE 00.22. Trump a primit amprentele digitale de la începutul procesului de judecată, spun procurorii

Procurorii au spus că au deschis rechizitoriul împotriva fostului președinte Donald Trump și au dat o copie a acestuia, împreună cu declarația faptelor, avocatului lui Trump, când fostul președinte a sosit la începutul urmăririi penale.

Procurorii au spus că Trump a fost și el amprentat la acel moment. Avocatul a primit o copie a foii de amprentă a lui Trump în timpul procedurii.

UPDATE 00:19. Sala de bal de la Mar-a-Lago, pregătită pentru remarcile lui Trump

Presa se instalează în sala de bal de la Mar-a-Lago, unde Donald Trump va vorbi în câteva ore: primele sale comentarii publice de când a fost acuzat penal. O scenă este împodobită cu steaguri americane și un podium pe care scrie „Trump”.

Sub candelabre, au fost amenajate sute de scaune pentru susținătorii fostului președinte și sunt așteptați să participe unii dintre cei mai pro-Trump republicani ai Congresului. Toți au fost invitați să audă ceea ce va fi probabil apărarea completă a inocenței lui Trump și acuzația lui că este persecutat politic.

UPDATE 23:51.Trump a primit aproape 122.000 de dolari din onorariile avocatului lui Stormy Daniels

Fostul președinte Donald Trump a primit marți aproape 122.000 de dolari pentru onorariile avocaților de la Stormy Daniels, vedeta porno aflată în centrul plății de bani pentru tăcere în timpul campaniei din 2016.

Fiul fostului președinte, Eric Trump, a scris pe Twitter că al 9-lea circuit i-a acordat lui Donald Trump 121.962,56 dolari ca onorariu de avocat de la Daniels.

Tânărul Trump a spus că această sumă se adaugă la cele aproximativ jumătate de milion pe care i le datorează deja tatălui său.

UPDATE 23:41.Trump a plecat din New York și este în drum spre Florida

Avionul fostului președinte Donald Trump a decolat de pe aeroportul LaGuardia din New York, punând capăt unui vârtej de 24 de ore care a culminat cu faptul că Trump personal a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare de falsificare a contabilității.

Trump se întoarce acum la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida, unde este așteptat să țină un discurs mai târziu în această seară.

UPDATE 23:34. Unele plăți aflate în centrul acuzațiilor lui Trump au venit direct din contul său bancar, spun procurorii

Procurorii din Manhattan spun că au fost tăiate lunar cecuri – inclusiv unele provenind direct din contul bancar al lui Donald Trump – pentru avocatul său de atunci, Michael Cohen. Aceștia susțin că acestea au fost deghizate ca plăți ale avocatului, când nu erau.

,,Fiecare cec a fost procesat de Organizația Trump și fiecare cec a fost deghizat ca plată pentru servicii juridice prestate într-o anumită lună din 2017, în conformitate cu un acord de reținere” , au scris procurorii în expunerea faptelor, care însoțește rechizitoriul.

,,Registrele de plată, păstrate și întreținute de Trump Organization, erau registre comerciale false din New York. În realitate, nu a existat niciun acord de retainer, iar avocatul A nu a fost plătit pentru serviciile juridice prestate în 2017″ .

UPDATE 23:30.Procurorul districtual din Manhattan: Nu vom normaliza comportamentul criminal, ,,indiferent cine ești”

Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a vorbit după ce fostul președinte Donald Trump a fost pus sub acuzare marți.

,,În conformitate cu legislația statului New York, este o infracțiune să falsifici registrele de afaceri cu intenția de a frauda și cu intenția de a ascunde o altă infracțiune. Exact despre asta este vorba în acest caz: 34 de declarații false făcute pentru a ascunde alte infracțiuni. Acestea sunt infracțiuni grave în statul New York” , a declarat el.

UPDATE 23:25. Trump l-a invitat pe David Pecker la învestirea sa și la Casa Albă, spun procurorii

După ce a câștigat alegerile prezidențiale, Donald Trump i-a mulțumit în privat lui David Pecker, pe atunci director general al AMI, pentru că s-a ,,ocupat” de poveștile obscene apărute în săptămânile dinaintea votului, potrivit declarației de avere.

,,Între ziua alegerilor și ziua inaugurării, în timpul perioadei de tranziție a acuzatului la rolul său de președinte, acuzatul s-a întâlnit cu directorul general al AMI în privat în Trump Tower din Manhattan” , se arată în expunerea de fapte, referindu-se la Pecker.

Trump i-a mulțumit lui Pecker pentru că ,,s-a ocupat” de acuzațiile privind aventura Playmatei Playboy Karen McDougal și de o poveste a unui fost portar al Trump World Tower, care susținea că are cunoștință de o presupusă aventură între Trump și o fostă menajeră din care ar fi rezultat un copil. De asemenea, el l-a invitat pe Pecker să participe la inaugurarea din 2017.

În vara anului 2017, potrivit expunerii de fapte, Trump l-a invitat, de asemenea, pe Pecker la Casa Albă la o cină pentru a-i ,,mulțumi pentru ajutorul său în timpul campaniei” .

Unele plăți aflate în centrul acuzațiilor lui Trump au venit direct din contul său bancar, spun procurorii

Procurorii din Manhattan spun că au fost tăiate lunar cecuri – inclusiv unele provenind direct din contul bancar al lui Donald Trump – pentru avocatul său de atunci, Michael Cohen. Aceștia susțin că acestea au fost deghizate ca plăți ale avocatului, când nu erau.

,,Fiecare cec a fost procesat de Organizația Trump și fiecare cec a fost deghizat ca plată pentru servicii juridice prestate într-o anumită lună din 2017, în conformitate cu un acord de reținere”, au scris procurorii în expunerea faptelor, care însoțește rechizitoriul.

,,Registrele de plată, păstrate și întreținute de Trump Organization, erau registre comerciale false din New York. În realitate, nu a existat niciun acord de retainer, iar avocatul A nu a fost plătit pentru serviciile juridice prestate în 2017″ .

UPDATE 23:20. Alvin Bragg în conferință de presă

Procurorul districtual explică că acuzarea lui Trump se bazează pe faptul că acesta a suprimat ilegal informații importante pentru situația alegerilor.

Acesta a denunțat componenta „delictuală gravă” a fostului președinte. „Nu putem și nu vom normaliza un comportament infracțional grav” , a declarat el.

UPDATE 23:15. Procurorii spun că intenționează ca Stormy Daniels să fie martoră

Procurorii au declarat marți, în instanță, că intenționează ca fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels să fie martor în procesul lor împotriva fostului președinte Donald Trump, scrie CNN.

UPDATE 23:13. Procurorii au transmis judecătorului îngrijorări cu privire la postările lui Trump pe rețelele sociale

Procurorii au declarat că Trump amenința orașul, sistemul judiciar, instanțele și biroul procurorului districtual cu postările sale „iresponsabile” de pe rețelele de socializare, citând în mod specific faptul că Trump a împărtășit un articol care arăta o fotografie cu el însuși cu o bâtă de baseball.

Avocații lui Trump au răspuns că Trump are drepturile Primului Amendament și au spus că Trump își exprima frustrarea față de presupusele scurgeri ilegale de informații de la biroul procurorului districtual.

UPDATE 23:00. Toate acuzațiile împotriva lui Trump se referă la înregistrări păstrate de Trump Organization, arată rechizitoriul

Fiecare acuzație penală cu care se confruntă Donald Trump se referă la o anumită intrare dintre registrele de afaceri ale Organizației Trump, potrivit actului de acuzare.

Procurorii din Manhattan îl acuză pe Trump că a provocat în mod repetat înregistrări false în registrele de afaceri.

Presupusele intrări false sunt legate de facturi de la Michael Cohen, de ,,registrul general detaliat pentru Donald J. Trump” și trustul său sau de cecurile din contul lui Donald J. Trump. Toate aceste registre sunt păstrate de Trump Organization, potrivit actului de acuzare.

Toate înregistrările sunt identificate ca fiind făcute în 2017, se arată în rechizitoriu.

UPDATE 22:58. Trump a încercat să amâne plata până după alegerile din 2016, potrivit rechizitoriului

Potrivit actului de acuzare, redactorul-șef și directorul general al National Enquirer l-a abordat pe Michael Cohen la scurt timp după ce caseta Access Hollywood a devenit publică, în octombrie 2016, și i-a spus lui Cohen că starul de filme pentru adulți Stormy Daniels susținea că a avut o aventură cu Donald Trump, potrivit CNN.

Cohen, se arată în rechizitoriu, a negociat cu Daniels o plată de bani pentru „a asigura tăcerea [lui Daniels] și pentru a preveni dezvăluirea informațiilor dăunătoare în ultimele săptămâni înainte de alegerile prezidențiale” .

Cu toate acestea, Trump l-ar fi instruit pe Cohen să amâne plata lui Daniels cât mai mult timp posibil.

UPDATE 22:55. Trump este „frustrat” și „supărat” după punerea sub acuzare

Vorbind în fața instanței după punerea sub acuzare, avocatul lui Donald Trump, Todd Blanche, a declarat că clientul său este „frustrat” și „supărat” , potrivit CNN.

Blanche l-a acuzat pe procurorul de caz că a transformat o „chestiune complet politică” într-o „urmărire penală politică” .

„Nu este o zi bună … Nu mă aștept ca acest lucru să se întâmple în această țară. Nu te aștepți ca acest lucru să se întâmple … cuiva care a fost președinte al Statelor Unite” , a spus Blanche.

El s-a referit la rechizitoriu ca fiind „un document de complezență” și a susținut că „nu invocă nicio infracțiune federală și nicio infracțiune de stat care să fi fost încălcate” .

În ceea ce privește acuzațiile împotriva lui Trump, Blanche a spus că „vom lupta, vom lupta din greu” .

UPDATE 22:52. Următoarea audiere în persoană în acest caz este stabilită pentru 4 decembrie

Următoarea dată de audiere în persoană în cazul fostului președinte Donald Trump este stabilită, deocamdată, pentru 4 decembrie la New York.

UPDATE 22:42. Actul de acuzare al lui Trump a fost făcut public

Acuzația istorică împotriva fostului președinte Donald Trump a fost desigilată și este acum publică.

Procurorii au susținut că Trump a făcut parte dintr-un plan ilegal de suprimare a informațiilor negative, inclusiv o plată ilegală de 130.000 de dolari care a fost ordonată de inculpat pentru a suprima informațiile negative care ar fi afectat campania sa.

UPDATE 22:30. Donald Trump a părăsit Tribunalul din Manhattan fără să facă vreo declarație

Fostul președinte Donald Trump a părăsit sala de judecată. El nu a făcut nicio declarație. Trump a părăsit clădirea și s-a urcat în coloana sa de mașini parcată afară.

Fostul președinte a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare, a declarat o sursă pentru CNN.

UPDATE 21:56. Rechizitoriul lui Trump a fost desigilat – NYT

New York Times raportează că rechizitoriul a fost desigilat.

Rechizitoriul emis săptămâna trecută de un mare juriu împotriva fostului președinte Donald Trump a fost desigilat, potrivit unei surse.

UPDATE 21:50 Trump nu a vorbit

Donald Trump nu a mai făcut nicio declarație, deși acest lucru era de așteptat.

UPDATE 21:47 Trump pledează nevinovat

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a pledat nevinovat la cele 30 de capete de acuzare.

FOTO – Fox News

UPDATE 21:40 Măsuri de securitate extinse

Ușile de sticlă de la Tribunalul Penal din Manhattan prin care au ieșit pentru scurt timp fostul președinte Donald Trump și avocatul său nu sunt în mod normal acoperite cu folie neagră, așa cum sunt în prezent.

Este încă una dintre măsurile de securitate suplimentare luate astăzi, scrie CNN.

UPDATE 21:35 Trump intră în sala de judecată

Donald Trump – primul fost președinte din istorie care se confruntă cu acuzații penale – a intrat într-o sală de judecată din New York pentru a fi pus sub acuzare și este de așteptat să pledeze nevinovat, scrie CNN.

FOTO – CNN

UPDATE 21:10 Casa Albă: Cazul Trump ,,nu este o prioritate” pentru Biden

Preşedintele Joe Biden este la curent cu punerea sub acuzare a lui Donald Trump şi va urmări ,,evident” evenimentul, a declarat Casa Albă, care a subliniat însă că nu aceasta este preocuparea principală a şefului statului, scrie CNN.

,,Preşedintele îşi va concentra atenţia asupra poporul american, aşa cum face în fiecare zi. Nu este ceva care să fie un punct de maxim interes pentru el. Se va concentra asupra unor lucruri de genul cum să se asigure că vom continua să reducem preţurile pentru poporul american” , a declarat secretarul pentru CNN.

FOTO – CNN

UPDATE 21:00. Inculparea lui Donald Trump: Cine sunt personajele cheie din anchetă

Fostul președinte Donald Trump a sosit la biroul procurorului districtual din Manhattan, în partea de jos a Manhattanului, unde se află în arest și în custodia poliției înainte de viitoarea sa punere sub acuzare.

În curând, se așteaptă ca Trump să fie adus în sala de judecată, unde va fi pus sub acuzare.

O imagine cu principalii protagoniști implicați în acest moment fără precedent în istoria SUA, conform CNN.

FOTO – CNN

UPDATE 20:50. Trump postează pe Truth Social: „Pare atât de SUPRAREALIST – WOW, mă vor ARESTA”

„WOW, mă vor ARESTA” – În timp ce se îndrepta spre tribunalul din Manhattan, Donald Trump a postat un mesaj pe plarforma sa socială Truth Social, exprimându-și mirarea.

„Nu pot sa cred că asta se întâmplă în America. MAGA!” , a scris el.

Din punct de vedere juridic, Trump se află în arest înainte de a fi pus oficial sub acuzare, scrie CNN.

UPDATE 20:31 Donald Trump este arestat

Fostul președinte Donald Trump a sosit la biroul procurorului districtual din Manhattan, în partea de jos a Manhattanului, unde se află în arest și în custodia poliției înainte de punerea sub acuzare.

Se așteaptă ca lui Trump să i se ia amprentele digitale ca parte a arestării, deși încă nu este clar dacă i se va face o fotografie de identificare. El va fi apoi adus într-o sală de judecată, unde va fi pus sub acuzare – o etapă care se așteaptă să fie rapidă și de rutină, dar care reprezintă un moment suprarealist și istoric în istoria SUA.

Nu se așteaptă ca Trump să fie încătușat în urma arestării sale. Va rămâne sub protecția constantă a forțelor de ordine.

UPDATE 20:27. Trump a ajuns la tribunalul din New York

UPDATE 20:15. Donald Trump a părăsit Trump Tower. Merge în fața Curții din Manhattan pentru a se preda

Fox News raportează că fostul președinte Donald Trump a părăsit locuința sa din Manhattan și se îndreaptă spre a se preda autorităților din New York.

Judecătorul Juan Merchan va conduce acuzarea împotriva lui Trump, programată la ora 14:15 (GMT-4)(21.15, ora României) și care se așteaptă să dureze mai puțin de jumătate de oră. Trump este acuzat într-un dosar privind mita pe care avocatul său ar fi oferit-o actriței de filme pentru adulți, Stormy Daniels, în schimbul tăcerii cu privire la presupusa lor relație extraconjugală.

În timpul procedurilor, se așteaptă ca Trump să se declare nevinovat, după care intenționează să se întoarcă la locuința sa din Florida și să facă declarații în cursul serii.

FOTO – Fox News

UPDATE 19:45. Presa internațională urmărește subiectul

Majoritatea liderilor mondiali nu au făcut declarații în legătură cu punerea sub acuzare a fostului președinte american Donald Trump, însă presa și rețelele sociale din întreaga lume au urmărit detaliat acest eveniment. Publicația franceză Le Monde a realizat un reportaj amănunțit despre cazul lui Trump, iar televiziunea germană DW a acordat o atenție deosebită aspectelor juridice ale cazului. The Times din Londra a dedicat o secțiune live pentru actualizările despre Trump. BBC a acoperit, de asemenea, evenimentul.

FOTO – Fox News

UPDATE 19:24. O sursă federală afirmă că procurorul Bragg a renunțat la cerința de a obține o fotografie de identificare a lui Trump

Conform Fox News, fostul președinte Donald Trump nu va fi obligat să prezinte o poză de identificare înainte de a fi pus sub acuzare marți. Potrivit unui oficial federal bine informat cu privire la acest caz, Trump va fi anchetat și i se vor lua amprentele digitale, dar procurorul Alvin Bragg nu a cerut o fotografie de identificare. În ultimele săptămâni, au existat speculații că Trump ar putea fi încătușat și obligat să prezinte o fotografie de identificare criminală la punerea sub acuzare, dar aceste scenarii par să fi fost evitate. În plus, săptămâna trecută, Fox News a raportat că Trump a convenit cu biroul procurorului districtual din Manhattan să se predea fără a fi încătușat înainte de a fi pus sub acuzare.

UPDATE 19:15. Trump vrea să vorbească cu presa în sala de judecată

Conform unor informații obținute de Fox News, fostul președinte Donald Trump și-a arătat interesul de a vorbi cu presa în holul din fața tribunalului din New York în această după-amiază. Un oficial federal a declarat că orice remarcă făcută de Trump probabil că ar fi doar un comentariu în trecere și nu o declarație oficială. Sursa a adăugat că Trump a manifestat dorința de a vorbi cu jurnaliștii fie în timp ce merge spre tribunal, fie după proces.

Înainte de proces, Trump va fi supus procesului de identificare și va trebui să-și lase amprentele digitale. Cu toate acestea, Serviciul Secret a aflat că procurorul Alvin Bragg a renunțat la cerința unei fotografii de identificare.

UPDATE 19:05. Un ordin de interdicție a lui Trump ar fi ,,neconstituțional” , spun cei mai importanți republicani din Camera Reprezentanților

Principalii lideri republicani din Camera Reprezentanților au declarat marți că ar fi neconstituțional pentru un judecător să emită un ordin de restricție împotriva fostului președinte Trump în timp ce procesul său juridic continuă în New York. Ei au argumentat că un astfel de ordin ar demonstra încă o dată puterea excesivă a sistemului judiciar din New York.

Jim Jordan, președintele Comisiei Juridice din Camera Reprezentanților, și James Comer, președintele Comisiei de Supraveghere și Responsabilitate din Camera Reprezentanților, au subliniat că restricționarea capacității lui Trump de a vorbi despre acuzațiile care i se aduc ar fi o încălcare a dreptului său la liberul discurs. Aceștia au adăugat că ar fi inadecvat să se ia în considerare o astfel de măsură, deoarece ar fi în contradicție cu valorile fundamentale ale Americii.

UPDATE 18:56. Protestatari se ciocnesc în fața tribunalului din Manhattan înainte de punerea sub acuzare a lui Trump

Marți, în fața clădirii tribunalului din Manhattan, un grup de protestatari pro-Trump și anti-Trump s-au implicat într-o încăierare, cu puțin timp înainte de începerea audierii așteptate a fostului președinte Donald Trump. În timpul incidentului, o femeie cu o șapcă Make America Great Again a fost filmată călcând în picioare un banner întins pe jos, care avea inscripționat mesajul ,,Trump minte tot timpul” .

Donald Trump a fost programat să se prezinte la biroul procurorului districtual din Manhattan la ora 21.15. Audierea, prezidată de judecătorul Juan Merchan, este așteptată să dureze între 15 și 30 de minute.

FOTO – Fox News

UPDATE. Trump poate candida la președinție, chiar dacă va fi arestat, inculpat și condamnat. Ce prevede Constituția SUA

Trump va putea candida în continuare, chiar dacă va fi arestat. Cu toate acestea, arestarea lui Trump ar complica cu siguranță campania sa prezidențială, scrie The Washington Post.

UPDATE. America ne dă o lecție de democrație: Donald Trump, primul fost președinte SUA inculpat penal

Donald Trump este primul fost președinte SUA inculpat penal. După 2 secole, nici măcar președinții SUA nu mai sunt deasupra legii.

Zeci de democrații, precum Franța, Coreea de Sud și Brazilia, au avut lideri urmăriți penal pentru infracțiuni, iar aproape 80 de națiuni au avut foști lideri încarcerați sau urmăriți penal în ultimii 20 de ani, scrie Fox News.

Berlusconi a fost implicat în aproape 36 de dosare penale, cu o condamnare pentru fraudă fiscală în 2012; premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost pus sub acuzare în 2020 pentru corupție, iar fostul președinte taiwanez Chen Shui-bian a fost condamnat pentru luare de mită în 2009.

UPDATE. Cum va fi arestat și inculpat Donald Trump: procedura penală. Ce se întâmplă după trimiterea în judecată?

În jurul orei 21.15, Donald Trump se va preda în biroul procurorului districtual din Manhattan.

Donald Trump va fi amprentat, i se vor lua probe ADN. Nu va fi încătușat, nu este sigur dacă i se va lua un mug-shot.

La o audiere tipică de punere sub acuzare, judecătorul stabilește data următoarei ședințe de judecată și explică părților despre ce va fi vorba la acea audiere.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Fostul președinte american Donald Trump urmează să se prezinte marți la un tribunal din New York. Trump este inculpat într-un dosar care vizează mita pe care avocatul său ar fi oferit-o actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, în schimbul tăcerii privind presupusa lor relație extraconjugală, scrie BBC.

Donald Trump, primul fost președinte SUA inculpat penal. Ce trebuie să știi:

Care sunt acuzațiile reale împotriva lui Trump?

Procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, a investigat o plată de 130.000 de dolari făcută de fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, către starul porno Stormy Daniels, care a fost făcută pentru a o face să păstreze tăcerea în legătură cu o presupusă aventură.

Procurorii spun că acest lucru echivalează cu falsificarea de către Trump a înregistrărilor de afaceri, ceea ce reprezintă doar o contravenție în New York și ne așteptăm ca acuzațiile să fie legate de acest lucru.

Avocatul lui Trump, Joe Tacopina, a declarat săptămâna trecută că el crede că dosarul împotriva lui Trump ar putea include 30 de acuzații separate – posibil pentru că fiecare cec pe care Trump l-a scris lui Cohen ar fi contabilizat separat.

Va fi una dintre acuzațiile împotriva lui Trump o infracțiune?

În New York, frauda poate fi o infracțiune dacă minciuna a fost făcută cu intenția de a ascunde sau de a comite o altă infracțiune. Surse apropiate cazului au declarat presei americane că sunt de părere că cel puțin una dintre acuzațiile aduse lui Trump ar putea fi o infracțiune.

Cele mai multe indicii indică încălcarea regulilor de finanțare a campaniei electorale – Cohen a fost deja condamnat pentru încălcarea regulilor de finanțare a campaniei și pentru evaziune fiscală în legătură cu plata. Acest lucru ar însemna că procurorii cred că Donald Trump a încercat să ascundă plățile făcute către Daniels pentru că nu a vrut ca alegătorii să știe că au avut o aventură – plățile ar fi fost făcute în săptămânile dinaintea alegerilor din 2016 și, prin urmare, este posibil ca acestea să fie considerate ca făcând parte din campania sa.

Cele mai multe cazuri de infracțiuni de fraudă sunt pasibile de o pedeapsă maximă de aproximativ cinci ani de închisoare, deși este un lucru comun ca persoanele condamnate să fie condamnate doar la eliberare condiționată sau la o amendă.

Chiar dacă ar fi condamnat, este foarte puțin probabil ca fostul președinte să poată fi împiedicat din punct de vedere legal să candideze la viitoarele alegeri prezidențiale. Trump a precizat că nu va renunța la campania pentru Casa Albă din 2024.

Ar putea fi încă un acuzator?

Procurorii au adresat cel puțin unui martor întrebări despre o plată de 150.000 de dolari făcută lui Karen McDougal, fostă Playmate a anului în revista Playboy. McDougal a susținut că a avut o relație cu Trump în 2006.

Banii au fost plătiți de National Enquirer, o revistă tabloidă, în ceea ce presa a relatat că a fost o încercare de a împiedica publicarea poveștii ei de către orice alt organ de presă.

Nu este clar dacă a fost interogată pentru a aduce acuzații separate sau pentru a stabili un model de comportament al lui Trump legat de cazul Stormy Daniels.

Cât de solid este probatoriul împotriva lui Trump?

Se așteaptă ca rechizitoriul să stabilească ce cred procurorii că a făcut Trump, cu unele informații despre cum și când, iar din aceasta ne vom face o idee despre cazul pe care l-au construit împotriva sa.

Procurorul din Manhattan, Alvin Bragg, ar trebui să dovedească faptul că Trump știa că încalcă legea și că a falsificat registrele de afaceri cu scopul de a-și ajuta campania prezidențială.

Bragg ar putea folosi o lege electorală specifică din New York care interzice candidaților să conspire „prin mijloace ilegale” pentru a promova o campanie, a declarat Jerry Goldfeder, un avocat din New York specializat în alegeri și finanțarea campaniilor electorale.

Avocații domnului Trump spun că plățile către Daniels au fost făcute pentru a-și proteja familia de acuzații false și nu au avut legătură cu campania sa. Daniels amenința că își va anula acordul anterior de confidențialitate pentru a păstra secretă presupusa aventură, potrivit Washington Post.

„A trebuit să plătească bani pentru că urma să existe o acuzație care urma să fie jenantă pentru el în mod public”, a declarat Tacopina.

Citește și: