• SUA încă lucrează pentru a încerca să restabilească o pauză umanitară în Gaza.
  • Luptele au reînceput în Gaza după expirarea unui armistițiu temporar de șapte zile între Israel și Hamas.
  • Ministerul Sănătății din Gaza, administrat de Hamas, afirmă că 178 de persoane au fost ucise începând de vineri dimineață.

UPDATE ORA 20.00 – Iranul se folosește de războiul dintre Israel și Hamas

Regimul iranian a executat peste 127 de persoane, inclusiv femei și copii, de la atacurile Hamas din 7 octombrie, conform grupărilor pentru drepturile omului, scrie The Guardian.

Potrivit datelor de la Iran Human Rights (IHR) și organizația din Norvegia, Hengaw, a existat o creștere alarmantă a execuțiilor de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

UPDATE ORA 19.00 – Negocierile dintre Israel și Hamas au fost întrerupte

Negocierile dintre Israel și Hamas cu privire la ostaticii ținuți captivi în Gaza au fost întrerupte sâmbătă, după ce Israelul a continuat să insiste asupra eliberării unui grup de femei, iar Hamas a refuzat, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu discuțiile. Pe măsură ce negocierile se aflau într-un impas asupra femeilor, Hamas a făcut eforturi pentru a începe negocierile privind eliberarea bărbaților – posibil pentru un set diferit de termeni, potrivit sursei.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

Israelul a respins această idee, insistând că este imperativ ca toate femeile să fie eliberate mai întâi. Oficialii israelieni și americani cred că Hamas continuă să țină ostatice un număr de femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani – multe dintre ele răpite de la festivalul de muzică Nova – a raportat anterior CNN. Hamas a insistat că unele dintre femeile rămase pe care le țineau ostatice făceau parte din Forțele de Apărare ale Israelului, ceea ce Israelul neagă.

Guvernul israelian a anunțat pe parcursul zilei de sâmbătă că și-a rechemat echipa de negociatori din Qatar, după ce a ajuns într-o „fundătură” în discuții.

„Organizația teroristă Hamas nu și-a îndeplinit rolul în acord, care includea întoarcerea tuturor femeilor și copiilor ținuți ostatici, în conformitate cu o listă trimisă Hamas și aprobată de aceștia”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 18.00 – Explozie la tabăra de refugiați din Jabalia

Există temeri că zeci de persoane au murit în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gaza, după ce o explozie a distrus o clădire de beton cu mai multe etaje. Explozia a avut loc după ce Forțele de Apărare Israeliene au avertizat oamenii din zonă „să evacueze urgent, deoarece este periculos să rămână acolo”.

Clădirea găzduia peste 100 de persoane strămutate din nordul Gazei, potrivit lui Anas Ah-Sharif, un jurnalist independent de acolo. Imaginile de la fața locului au arătat clădirea aplatizată, cu salvatorii Societății Semilunii Roșii din Palestina și localnici încercând să sape printre moloz.

Zeci de victime din tabăra de refugiați au fost transferate la spitalul indonezian din apropiere, în timp ce „multe altele sunt încă scoase de sub moloz”, a declarat jurnalistul palestinian Khader Za’noon pentru CNN. IDF nu a răspuns imediat întrebărilor CNN despre explozia din tabăra de refugiați Jabalya, care este cea mai mare din Gaza.

UPDATE ORA 17.00 – Macron merge în Qatar

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că Franța este „foarte îngrijorată” de reluarea violenței în Gaza și că se îndreaptă spre Qatar pentru a contribui la eforturile de a ajunge la un nou armistițiu, înainte de încetarea focului.

Macron a mai spus, într-o conferință de presă la summitul COP28 de la Dubai, că situația necesită dublarea eforturilor de a obține o încetare a focului de durată și eliberarea tuturor ostaticilor.

UPDATE ORA 16.00 – Condițiile actuale nu permit un răspuns umanitar semnificativ, spune CICR

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) declară că se teme că populația civilă se confruntă cu o suferință sporită după reluarea luptei și a îndemnat toate părțile „să facă tot posibilul pentru a evita victimele și vătămările civile”.

„Condițiile actuale nu permit un răspuns umanitar semnificativ și mă tem că va însemna un dezastru pentru populația civilă”, a declarat Pascal Hundt, responsabil cu operațiunile CICR în Gaza. Hundt a spus: „Regulile dreptului internațional umanitar sunt clare și trebuie aplicate de toate părțile la conflictul armat.

UPDATE ORA 15.00 – Negociatorii din Israel au primit ordin să se întoarcă din Qatar

Ofițerii de informații israelieni au primit ordin să părăsească Qatar după ce negocierile de încetare a focului au ajuns într-un „impas”, a declarat agenția de informații Mossad.

Într-o declarație transmisă de biroul premierului israelian, Mossad spune că șeful său David Barnea „a ordonat echipei sale de la Doha să se întoarcă în Israel”, după ce Benjamin Netanyahu l-a ordonat să facă acest lucru.

„Organizația teroristă Hamas nu și-a îndeplinit partea sa din acord, care includea eliberarea tuturor copiilor și femeilor, conform unei liste care a fost furnizată Hamas și aprobată de acesta”, adaugă acesta.

UPDATE ORA 14.00 – Serviciile de informații israeliene se pregătesc să ucidă liderii Hamas din întreaga lume când războiul din Fâșia Gaza se va încheia, pregătind scena pentru o campanie de ani de zile pentru a vâna mii de luptători în Fâșie, au declarat oficialii israelieni pentru The Wall Street Journal

La ordinele prim-ministrului Benjamin Netanyahu, cele mai importante agenții de spionaj ale Israelului lucrează la planuri de a vâna liderii Hamas care trăiesc în Liban, Turcia și Qatar, au spus oficialii.

Campania de asasinare ar fi o prelungire a operațiunilor clandestine ale Israelului de decenii, a scris WSJ.
Se spune că asasinii israelieni au vânat militanți palestinieni în Beirut în timp ce erau îmbrăcați în femei și au ucis un lider Hamas în Dubai în timp ce erau deghizati în turiști. Israelul a folosit o mașină-bombă pentru a asasina un lider Hezbollah în Siria și o pușcă controlată la distanță pentru a ucide un om de știință specializat în arme nucleare în Iran, potrivit foștilor oficiali israelieni.

Noile planuri ar marca o a doua șansă pentru Netanyahu, care a ordonat o încercare eșuată în 1997 de a-l otrăvi pe liderul Hamas, Khaled Meshaal, în Iordania, potrivit WSJ.

UPDATE ORA 13.00 – Șase arestați în Israel în timp ce protestau împotriva lui Netanyahu

Presa israeliană relatează că șase persoane au fost arestate de poliție în timp ce demonstrau în fața casei prim-ministrului Benjamin Netanyahu, în Cezareea, pe coasta israeliană.

Protestatarii au cerut demisia prim-ministrului, acuzându-l de eșecurile care au dus la atacul Hamas din 7 octombrie. Raportul spune că mai târziu este așteptată o demonstrație mai mare în același oraș.

Vineri, The New York Times a publicat un raport în care spune că oficialii militari israelieni au obținut planul grupării palestiniene pentru atacul mortal în urmă cu mai bine de un an. De asemenea, a mai spus că nu este clar dacă Netanyahu cunoștea planul.

UPDATE ORA 12.00 – Purtătorul de cuvânt al IDF ordonă evacuarea cartierelor din nordul și sudul Gazei

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene în limba arabă a postat hărți pe X care evidențiază ce părți din Gaza trebuie să plece palestinienii și unde trebuie să fugă.

Folosind mai multe hărți adnotate în arabă, Avichay Adraee le spune oamenilor care locuiesc în mai multe cartiere, inclusiv Jabalia și Shujaiya, să se mute în diferite zone.

Hărțile din sudul Gazei au cerut palestinienilor din mai multe cartiere, inclusiv din Bani Suhaila lângă Khan Younis, să se mute în adăposturile din Rafah, la granița cu Egiptul – una dintre câteva părți ale fâșiei de sud pe care Israelul le-a bombardat de la expirarea încetării focului vineri.

UPDATE ORA 11.00 – Noii combatanți din Yemen defilează în paradă înainte de a pleca spre Gaza

Luptătorii nou recrutați care s-au alăturat unei forțe militare houthi pentru a lupta în Gaza au fost văzuți astăzi la o paradă în Sanaa, Yemen.

UPDATE ORA 09.00 – Armata israeliană afirmă că atacurile au lovit peste 400 de ținte în Gaza

De la încetarea temporară a focului, care a luat sfârșit vineri, Israelul a atacat peste 400 de ținte în Fâșia Gaza, a declarat armata israeliană.

Potrivit declarației IDF, forțele aeriene, navale și terestre au vizat Gaza, inclusiv zone din sudul Fâșiei. Avioanele de vânătoare au lovit peste 50 de ținte într-un atac de amploare în zona Khan Younis”, se arată în comunicat.

Portul de agrement Khan Younis a fost o altă țintă a forțelor israeliene. Comunicatul a precizat că loviturile aeriene au vizat o moschee din nordul Fâșiei Gaza, susținând că aceasta a fost folosită de gruparea Jihadul Islamic ca centru de comandă operațional. BBC nu poate verifica afirmațiile în mod independent.

UPDATE 08.00 – Israelul refuză o nouă viză pentru cel mai important oficial palestinian din cadrul ONU pentru ajutorarea palestinienilor

ONU a anunțat că Israelul a refuzat să reînnoiască viza principalului oficial ONU pentru ajutor umanitar pentru Fâșia Gaza și Cisiordania ocupată de Israel.

Organizația precizează că oficialii israelieni intenționează să lase actele lui Lynn Hastings să expire la sfârșitul acestei luni.

În octombrie, ministerul israelian de externe a acuzat-o pe Hastings că nu a reușit să fie imparțială și obiectivă – acuzație negată de ONU. Hastings a ocupat timp de aproape trei ani funcția de coordonator special adjunct pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu și coordonator umanitar al ONU pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate.

UPDATE 07.00 – Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va prezenta sâmbătă obiectivele americane cheie pentru momentul în care se va încheia războiul dintre Israel și Hamas

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va prezenta sâmbătă obiectivele americane cheie pentru momentul în care se va încheia războiul dintre Israel și Hamas și va sublinia că populația palestiniană din Gaza și Cisiordania ar trebui în cele din urmă să fie reunificată sub o singură entitate guvernamentală, relatează Reuters.

Harris va avea o serie de apariții la summitul COP28 pe tema climei din Dubai, după ce a fost unsă de președintele american Joe Biden pentru a-i lua locul la masă în timp ce se concentrează pe război.

Casa Albă a declarat că Harris va transmite un mesaj despre Gaza post-conflict, în timp ce regiunea se confruntă cu consecințele unui război care a bulversat Orientul Mijlociu.

UPDATE 06.00 – Aproape 200 de palestinieni au fost uciși, potrivit ministerului din Gaza

Israelul a efectuat bombardamente ucigașe în Gaza pentru a doua zi sâmbătă, după ce armistițiul de o săptămână cu Hamas a eșuat, în ciuda apelurilor internaționale pentru o prelungire.

Nori de fum cenușiu de la lovituri au plutit deasupra Gaza, unde ministerul sănătății condus de Hamas a declarat că aproape 200 de persoane au fost ucise de la expirarea pauzei ostilităților vineri dimineață, relatează Agenția France-Prese.

Ambele părți s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului, Israelul susținând că Hamas a încercat să lanseze o rachetă înainte ca armistițiul să se încheie și că nu a reușit să prezinte o listă cu alți ostatici pentru a fi eliberați.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Statele Unite colaborează cu Israelul pentru a permite revenirea ajutoarelor în Gaza, dar Hamas are un rol de jucat, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, în cadrul unei conferințe de presă.

Kirby a acuzat Hamas pentru eșecul celor două părți de a prelungi armistițiul umanitar din enclava palestiniană, care a durat o săptămână. El a declarat că SUA încă lucrează pentru a încerca să restabilească o pauză umanitară în Gaza.

SUA doresc ca ajutoarele să înceapă să revină în Fâșia Gaza cât mai curând posibil, dar Kirby a declarat că Hamas trebuie să prezinte o listă cu ostaticii care urmează să fie eliberați – lucru pe care, potrivit acestuia, grupul nu l-a făcut până la ultimul termen limită.

Luptele au reînceput în Gaza după expirarea unui armistițiu temporar de șapte zile între Israel și Hamas. Ministerul Sănătății din Gaza, administrat de Hamas, afirmă că 178 de persoane au fost ucise începând de vineri dimineață. De asemenea, au fost lansate rachete asupra Israelului.

Citește și