• Rusia știe că se confruntă cu eșecuri strategice dacă Occidentul s-ar angaja pe deplin în apărarea Ucrainei.
  • Întrebarea interesantă este dacă introducerea ATACMS va schimba cursul războiului.
  • Rachetele cu rază lungă de acțiune sunt foarte eficiente.

UPDATE ORA 21:00 – Ucraina cere mai multe sisteme de apărare antiaeriene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO, relatează Reuters.

„Încă așteptăm livrările promise Ucrainei”, a spus el în discursul său video de duminică. „Ne așteptăm la acele cantități și anvergură care pot schimba situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”.

El a spus că tocmai a vorbit cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, și a mulțumit Congresului pentru adoptarea pachetului de asistență, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toți partenerii pentru a atinge o viteză a livrărilor care să permită Ucrainei să-și mențină pozițiile și să distrugă planurile de război ale Rusiei.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

El a adăugat: „În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că sistemele Patriot sunt necesare și cât mai repede posibil”.

UPDATE ORA 20:00 – Rusia începe convocarea rezerviștilor

Rusia începe convocarea rezerviștilor pe cale electronică de la 1 noiembrie 2024, iar călătoriile în străinătate vor fi restricționate pentru cei care eligibili pentru serviciul militar, scrie Meduza, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE ORA 19:00 – Temerile ucrainenilor încep să se adeverească

Previziunile și temerile ucrainenilor de săptămânile trecute privind înrăutățirea situației pe front încep să se adeverească la doar câteva zile după ce Congresul SUA a aprobat pachetul major de asistență militară, în timp ce Rusia a revendicat duminică un nou sat din Donețk, iar Comandantul șef al armatei ucrainene a recunoscut că Moscova a înregistrat „succese tactice în mai multe sectoare”.

UPDATE ORA 18:00 – Un rus este suspectat că a ucis doi ucraineni

Un rus este suspectat că a ucis doi ucraineni care au fost înjunghiați în orașul Murnau din Germania pe 27 aprilie, a informat poliția locală germană, relatează Kyiv Independent.

Doi bărbați, de 23 și 36 de ani, au fost găsiți înjunghiați pe teritoriul unui centru comercial, potrivit comunicatului. Unul dintre ei ar fi murit la fața locului din cauza rănilor grave, iar celălalt la spital în aceeași seară.

UPDATE ORA 16:00 – Ruși au înregistrat „succese tactice” pe front, susține comandantul șef al Armatei ucrainene

Comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskî, a declarat că situația de pe front s-a „deteriorat”, trupele ruse având „succese tactice” în mai multe zone, relatează AFP.

Rusia „atacă activ pe toată linia frontului, obținând succese tactice în anumite sectoare”, a spus Sîrskî pe Facebook.

UPDATE ORA 15:30 – Ministrul britanic estimează că 450.000 de ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului

Estimările ministrului britanic pentru forțele armate spun că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina. Leo Docherty a declarat pentru UK Defense Journal că, pe lângă cei uciși, zeci de mii de oameni au părăsit armata rusă de la începutul războiului în februarie 2022. El a spus că nu știe numărul personalului care a fost ucis și care servește în companii militare private ruse, precum Grupul Wagner.

Îndreptându-și atenția asupra estimărilor privind armele, Docherty a spus că peste 10.000 de vehicule blindate rusești, aproape 3.000 de tancuri de luptă principale, 109 de avioane cu aripă fixă, 136 de elicoptere, 346 de vehicule aeriene fără pilot, 23 de nave navale de toate clasele și peste 1.500 de sisteme de artilerie au fost distruse, abandonate sau capturate de Ucraina în peste doi ani.

UPDATE ORA 14:30 – Poliția de frontieră a Ucrainei: Doi morți după ce au încercat să treacă râul spre România

Cadavrele a două persoane au fost descoperite în râul Tisa, lângă granița Ucrainei cu România, a informat polițistul de frontieră al Ucrainei. „În ciuda scăderii nivelului apei în Tisa, este extrem de periculos să traversezi înotul, mai ales noaptea”, se arată într-un comunicat al polițistului de frontieră.

De la începutul războiului din Ucraina, un total de 24 de persoane au murit încercând să treacă râul, potrivit polițistului de frontieră. Agențiile de aplicare a legii au descoperit aproape 400 de rețele care îi ajută pe indivizi să se sustragă serviciului militar, ajutându-i să fugă în străinătate,.

UPDATE ORA 14:00 – Trupele ruse preiau un sat ucrainean

Trupele ruse au ocupat satul Novobakhmutivka din regiunea Doneţk din Ucraina, potrivit agenţiei de presă Interfax – citând Ministerul rus al Apărării. Satul este aproape de orașul Ocheretyne, care a devenit un punct focal pentru lupte în ultimele zile.

De asemenea, se raportează că forțele ruse au respins o serie de contraatacuri din partea ucrainenilor în apropiere de Chasiv Yar, a informat Ministerul. Acesta este un alt punct cheie în regiunea Donețk – situată la mai puțin de 10 km de orașul ocupat Bakhmut – unde cele două părți s-au ciocnit în mod repetat.

UPDATE ORA 13:00 – Kremlinul avertizează cu privire la un răspuns „sever” în cazul în care bunurile rusești înghețate sunt confiscate

Oficialii ruși au amenințat în această dimineață Occidentul cu un răspuns „sever” dacă bunurile rusești înghețate sunt confiscate. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a adăugat că Rusia nu va renunța niciodată la teritoriile confiscate din Ucraina în schimbul returnării bunurilor înghețate.

„Patria noastră nu este de vânzare”, a scris doamna Zakharova pe aplicația de mesagerie Telegram. „Toate bunurile rusești trebuie să rămână neatinse, deoarece altfel va exista un răspuns sever la hoțul occidental. „Mulți în Occident au înțeles deja acest lucru. Din păcate, nu toată lumea”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a adăugat că există o mulțime de bani occidentali care ar putea fi vizați în contramăsurile puse în aplicare de Moscova.

UPDATE ORA 12:00 – Ucraina ar putea lansa o contraofensivă în cursul acestui an

Este foarte probabil ca Ucraina să stabilizeze primele linii în următoarele luni, cu posibilitatea de a începe o contraofensivă în cursul acestui an. Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), forțele ruse suferă de eșecuri tactice pe scară largă.

Atâta timp cât armata rusă continuă aceste lupte, forțele ucrainene vor putea să le exploateze, mai ales cu ajutorul ajutorului militar din partea SUA. Dacă da, o contraofensivă la sfârșitul acestui an sau la începutul viitorului ar putea fi posibilă, spune ISW.

UPDATE ORA 10:30 – Trupele ucrainene „bine aprovizionate” ar putea împiedica avansurile rusești în vară

Forțele ucrainene care sunt „bine aprovizionate” vor putea probabil să prevină avansurile rusești într-o ofensivă de vară așteptată. În trecut, forțele ucrainene au împiedicat forțele ruse să obțină câștiguri tactice în eforturile ofensive la scară largă, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW prezice că este puțin probabil ca orice fel de ofensivă de vară din partea rușilor să fie semnificativ mai mare sau mai intensă decât eforturile lor anterioare. Cu toate acestea, factorul cheie este că Ucraina este „bine aprovizionată”. ISW adaugă că forțele ruse vor obține câștiguri tactice în săptămânile următoare, în timp ce Ucraina așteaptă sosirea ajutorului militar din partea SUA.

Forțele ruse au oportunități de a obține câștiguri tactice semnificative în zona Avdiivka și de a urmări un obiectiv semnificativ din punct de vedere operațional cu capturarea Chasiv Yar”, spune ISW, adăugând că niciunul dintre aceste eforturi nu se va dezvolta în viitorul apropiat.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia distruge 17 drone lansate de Ucraina, a anunțat Ministerul rus al Apărării

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 17 drone ucrainene, a anunțat Ministerul Apărării. Atacul a vizat o instalație de stocare a petrolului din regiunea Kaluga – chiar la sud de Moscova, potrivit lui Vladislav Shapsha, guvernatorul regional al orașului Kaluga.

El a spus că trei drone au fost doborâte în regiune și că nu au fost victime sau pagube. Alte nouă drone au fost distruse peste regiunea Bryansk, trei peste regiunea Kursk și două peste regiunea Belgorod.

UPDATE 6:00

Forțele rusești au bombardat și au atacat ieri centrale electrice ucrainene din centrul și vestul națiunii lovite de război, au declarat oficialii.

„Inamicul a bombardat din nou masiv instalațiile energetice ucrainene”, a declarat DTEK, cea mai mare companie privată de electricitate din Ucraina, adăugând că patru dintre cele șase centrale termice ale sale au suferit pagube în cursul nopții.

Atacul aerian a fost efectuat cu ajutorul unor rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete de croazieră lansate de bombardierele strategice rusești cu baza în Cercul Polar.

Acesta a fost cel de-al patrulea atac aerian la scară largă care a vizat sistemul energetic de la 22 martie, Rusia vizând infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele lovituri.

Niciuna dintre instalațiile ucrainene lovite nu a fost identificată pe nume, o măsură de securitate menită să împiedice Rusia să evalueze rapid impactul loviturilor sale.

UPDATE 4:00

Avocații viceministrului rus al apărării, Timur Ivanov, au făcut apel la decizia instanței de a-l plasa în arest preventiv, a anunțat agenția de presă rusă de stat Tass.

Miercuri, un tribunal rus l-a plasat pe dl Ivanov în arest preventiv pentru două luni, fiind suspectat de luare de mită.

Agenția de știri RIA, citând documente judiciare, a raportat ulterior că Serghei Borodin, un asociat al lui Ivanov și aflat de asemenea în arest preventiv, a făcut de asemenea apel la ordinele de menținere în detenție a acestuia.

UPDATE 2:00

Rusia a trimis mai multe trupe la Ocheretyne, în estul Ucrainei, pentru a întări ofensiva din această zonă, dar forțele Kievului dețin în mare parte satul și se așteaptă ca livrările de arme americane să întoarcă situația în favoarea lor, a declarat sâmbătă armata ucraineană.

Trupele rusești au avansat încet prin cel puțin o jumătate de duzină de sate de pe frontul de est de la capturarea orașului bastion Avdiivka în februarie, în timp ce forțele ucrainene epuizate raționalizau proviziile de artilerie din ce în ce mai puține.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Când Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, s-a făcut înțeleasă că acestea vor fi folosite doar pentru a viza forțele ruse din teritoriul ocupat, și nu împotriva Rusiei însăși. 

În ciuda limitărilor, Ucraina s-a conformat și asta pare să fi îmbunătățit încrederea SUA până la punctul în care sunt pregătiți să furnizeze racheta ATACMS (Army Tactical Missile System). 

Într-adevăr, înțelegem acum că SUA au furnizat pentru prima dată ATACMS luna trecută – în secret – și se pare că și-a dovedit valoarea prin atacuri asupra unui aerodrom ocupat de ruși în Crimeea pe 17 aprilie și la începutul acestei săptămâni într-un atac asupra trupelor rusești.

Dar va risca această nouă armă o escaladare a războiului? Rusia știe că se confruntă cu eșecuri strategice dacă Occidentul s-ar angaja pe deplin în apărarea Ucrainei, așa că va continua să folosească retorică amenințătoare pentru a submina hotărârea politică occidentală. 

Întrebarea interesantă este dacă introducerea ATACMS va schimba cursul războiului. Rachetele cu rază lungă de acțiune sunt foarte eficiente în țintirea și influențarea „bătăliei profunde” – logistica ce alimentează lupta din prima linie. Cu toate acestea, ele au un impact limitat asupra primei linii.  

Lipsa de arme ucrainene este exploatată de Rusia, care realizează câștiguri semnificative pe câmpul de luptă.

Volodimir Zelenski a menționat că prioritatea sa imediată este „stabilizarea” frontului. În schimb, ATACMS și noul pachet de sprijin militar occidental oferă Ucrainei un colac de salvare. 

Citește și