• Podul Brăila a fost inaugurat azi cu mare fast, după 6 ani de lucrări.
  • Președintele Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu au fost prezenți la inaugurarea Podului Brăila.
  • Monica Mihai: Îmi poți înțelege suprinderea când după președinte, Nicolae Ciucă a luat cuvântul.

România are motiv să fie mândră azi.

Al treilea pod suspendat ca mărime în Europa a fost inaugurat cu mare fast în această dimineață. Podul care leagă Brăila de Tulcea.

Prezenți la eveniment au fost toți oamenii de seamă ai țării. Președintele Iohannis, premierul sau premierii, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, Adina Vălean și o mulțime de consilieri ai cabinetului Ciolacu.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Sub un soare arzător, președintele Iohannis, cu ochelarii de soare care l-au consacrat deja, tip aviator, a inspectat șantierul și a discutat cu constructorul. L-am văzut fericit.

Pășind spre locul unde era instalat pupitrul de la care urmau să vorbească, o imagine mi-a rămas în minte și mi-a sărit în ochi. Președintele României, flancat la dreapta de Mihai Tudose și la stânga de Nicolae Ciucă.

Nefirescul vine din întrebarea: ce rol juca azi Mihai Tudose de a avut ocazia să pășească în dreapta președintelui la marea inaugurare?

Prezența lui se justifica în felul următor: a fost premierul care a semnat contratul pentru demararea lucrărilor în 2017.

Dar atunci de ce nu a primit invitație și Viorica Dăncilă, care era premier când șantierul a fost oficial deschis? Sau Ludovic Orban sau Florin Cîțu, care și ei au ocupat primul scaun de la Palatul Victoria?

M-am gândit că ei au căzut în dizgrație, în timp ce Tudose nu, mai ales că construcția este cunoscută local, ca “podul lui Tudose”.

Am ascultat discursurile celor prezenți și care s-au înghesuit la pupitru pentru a transmite mesajul propriu. Fiecare cu propria versiune și viziune asupra a ce înseamnă Podul de la Brăila pentru România.

Discursuri cel mai probabil scrise de echipele de consilieri din spatele oamenilor din prima linie a țării.

Și nu vreau să mă opresc la mesajul transmis, ci la ordinea mesajelor și de unde confuzia mea.

Sorin Grindeanu, în calitate de ministru al Transporturilor, a fost amfitrionul evenimentului și în această calitate a luat primul cuvântul. Cu bucurie în voce și vădit cuprins de emoție, l-a invitat pe primul om din stat, președintele Iohannis.

Nimic nefiresc până aici.

În schimb, ordinea firească pentru mine era ca după președintele Iohannis să urmeze premierul, actualul, Marcel Ciolacu.

Deci îmi poți întețelege suprinderea când după președinte, Nicolae Ciucă a luat cuvântul.

Timp de câteva minute am avut dubii dacă m-am întors în trecut sau prezentul nu mai îmi e clar, și domnul Ciucă este în continuare premier, iar rocada nu s-a mai făcut. O senzație pe care am tot avut-o în ultimele zile.

Redau fragmentul cu care Nicolae Ciucă a început alocuțiunea:

„Avem, astăzi, șansa să pășim pe cel mai mare pod suspendat din România și al treilea din Europa, așa cum ne-a plăcut de fiecare dată să vorbim despre acest obiectiv de infrastructură mare. Este cel mai complex și cel mai important proiect românesc de infrastructură de după 1989. S-au investit aici multe resurse, s-a muncit mult și iată că a ieșit un lucru trainic. 

Îi felicit pe toți cei care au contribuit la această lucrare de mare anvergură.”

L-am văzut pe Nicolae Ciucă diferit azi, față de atunci când era șef la Palat. Mai sigur pe el, cu un mesaj clar, concis, sigur idealizarea unei lucrări de infrastructură în discurs o pun pe seama consilierilor, însă este cert că postura de șef de partid îi priește.

Și atunci mă întreb: are Guvernul României doi premieri?