- Imran Khan, liderul încarcerat, spune că are sprijin pentru a forma următorul guvern.
- Analiștii spun că rezultatele vor fi doar pe placul armatei.
- Ali Khan: „Ei nu trebuie să se amestece în arena politică. Ei nu trebuie să formeze guvernul”.
Partidul politic al lui Imran Khan a declarat că intenționează să formeze următorul guvern după ce a obținut o victorie șocantă în alegeri, în ciuda eforturilor opoziției de a prelua puterea printr-un acord de coaliție, scrie The Guardian.
Chiar dacă rezultatele au arătat că candidații susținuți de Pakistan Tehreek-e-Insaf, partidul condus de fostul prim-ministru Khan, încarcerat, au câștigat cele mai multe locuri, până sâmbătă seară nu era încă foarte clar cine va forma următorul guvern în Pakistan, ceea ce a contribuit la un climat de agitație politică.
Președintele partidului PTI, Gohar Ali Khan, a subliniat intenția partidului de a forma guvernul, în ciuda numeroaselor obstacole din calea sa. Deși candidații afiliați la PTI au câștigat cele mai multe locuri în adunarea națională, acest lucru nu a fost suficient pentru a revendica o majoritate simplă în parlament. Între timp, Imran Khan – liderul și alegerea lor pentru funcția de prim-ministru – ispășește mai mult de un deceniu de închisoare.
„Rezultatele sunt clare: suntem partidul majoritar și vom forma guvernul”, a declarat Ali Khan. „Bunul simț trebuie să prevaleze. Oamenii au vorbit și ne-au acordat mandatul de a forma guvernul. Acest lucru trebuie respectat înainte de a ieși în stradă, chiar dacă noi le cerem să nu o facă”.
Partidul susține că numărul real de locuri câștigate de PTI este de 154, dar că zeci de locuri au fost retrase în urma unor presupuse manipulări de vot pe scară largă, lucru pe care îl contestă în prezent la comisia electorală. SUA, Marea Britanie și UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presupusa manipulare extinsă a voturilor.
Ali Khan a descris eforturile PTI de a forma un guvern ca fiind „o cursă contra cronometru”, deoarece așa-numitul „joc al tronurilor” din Pakistan a început: celelalte două partide principale, PML-N și Partidul Popular Pakistanez, s-au întâlnit pentru a discuta despre formarea unei coaliții cu alte partide mai mici, pentru a obține o majoritate care să țină PTI departe de putere.
Ambele partide sunt considerate partide moștenite, conduse de două dintre cele mai puternice dinastii politice din Pakistan – familia Sharif și familia Bhutto – care au deținut puterea în momente diferite de-a lungul generațiilor.
Khurram Dastgir Khan, o figură importantă în PML-N și fost ministru federal, a declarat: „Vom forma un guvern, dar coaliția completă nu a fost încă decisă”. Ambele părți au confirmat că nu au existat discuții pentru a se alătura PTI. Analiștii au declarat că ar putea dura încă câteva zile de negocieri politice până când cel mai mare partid sau coaliție va ajunge la un acord și va fi invitat de președinte să formeze guvernul.
Armata, un factor decisiv
S-a presupus pe scară largă că Nawaz Sharif, fost prim-ministru de trei ori și șef al PML-N, va fi următorul prim-ministru, după ce părea să fi primit sprijinul tacit al influentei instituții militare pakistaneze. Armata este descrisă pe scară largă ca fiind brokerul puterii politice a țării și a influențat rezultatele alegerilor timp de decenii, precum și faptul că a condus direct după ce a preluat puterea în patru lovituri de stat.
Înainte de alegeri, a fost foarte clar că liderii militari vor face totul pentru a împiedica partidul lui Khan să recâștige puterea. Khan a fost ales în 2018 cu sprijinul armatei, care a fost văzută ca influențând guvernul său.
Ali Khan a declarat că PTI a rămas ferm în ceea ce privește mesajul său conform căruia „instituția trebuie să rămână în afara politicii”. „Ei nu trebuie să se amestece în arena politică. Ei nu trebuie să formeze guvernul. Acest lucru trebuie să înceteze acum”, a spus el.
Cu toate acestea, mâna tăcută a armatei a fost considerată în continuare ca fiind în joc în rezultatul alegerilor.
Citește și