• O știre falsă anunțând moartea Regelui Charles a circulat în Rusia.
  • Declarația a alimentat speculațiile globale despre Familia Regală, câștigând atât de multă influență încât Ambasada britanică în Ucraina a fost nevoită să emită o declarație în care a respins afirmațiile.
  • Palatul Buckingham a declarat, de asemenea, că Regele Charles este în viață și își continuă îndatoririle regale.

O știre falsă anunțând moartea Regelui Charles a circulat în Rusia, scrie The Telegraph.

Anunțul, care era însoțit de un comunicat fals al Palatului Buckingham, scria: „Regele a murit în mod neașteptat ieri după-amiaza”. Anunțul a fost tipărit pe ceea ce părea a fi o hârtie oficială cu stema regală, precizând că mesajul, datat luni, 18 martie, era de la Royal Communications.

Declarația a alimentat speculațiile globale despre Familia Regală, câștigând atât de multă influență încât Ambasada britanică în Ucraina a fost nevoită să emită o declarație în care respinge afirmațiile.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

„Vrem să vă informăm că vestea despre moartea Regelui Charles al III-lea este falsă”, a scris Ambasada pe X, fostul Twitter.

Palatul Buckingham a fost, de asemenea, implicat în situație, declarând pentru Tass, agenția de presă rusă: „Suntem încântați să confirmăm că Regele continuă să-și îndeplinească îndatoririle de serviciu și să se ocupe de afacerile private”.

Declarația falsă privind moartea monarhului a fost publicată pe Telegram, de Baza și Mash, două canale populare Telegram din Rusia, înainte de a fi preluată de instituțiile media ruse, inclusiv Gazeta.Ru, un site de știri cu sediul la Moscova.

Sputnik, postul de știri rusesc, a relatat: „Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit la vârsta de 75 de ani, potrivit rapoartelor presei. Nu există informații despre acest lucru pe site-ul Familiei Regale sau în presa britanică”.

Știrile rusești au fost actualizate ulterior când zvonurile au fost infirmate. Nu e clar de unde a provenit declarația falsă, unii susținând că mașina de propagandă a lui Vladimir Putin este responsabilă.

Știrea falsă a venit în urma unei frenezii de pe rețelele de socializare provocate de zvonuri false că BBC așteaptă un anunț regal semnificativ.

Din acest motiv, tag-ul #royalannouncement a fost în tendințe pe X pentru a treia zi consecutiv, în timp ce Forbes, publicația americană, a raportat că BBC era „în alertă” așteptând un anunț major nespecificat din partea Familiei Regale.

Teoriile conspirației au fost alimentate de absența de trei luni a Prințesei de Wales din ochii publicului, în timp ce își revine după o intervenție chirurgicală abdominală.

Retragerea unei fotografii oficiale a Prințesei și a celor trei copii ai ei de către mai multe agenții internaționale de presă importante, când s-a dovedit că aceasta a fost editată, nu a făcut decât să alimenteze „conspirațiile”.

Prințesa a fost nevoită să recunoască că a editat imaginea și și-a cerut scuze pentru orice confuzie cauzată. Palatul Kensington insistă că Prințesa continuă să se recupereze după operație și speră să revină la sarcinile publice după Paște.

Regele, care a fost diagnosticat cu o formă nedezvăluită de cancer în ianuarie, își continuă munca, evitând grupurile publice mari pe baza sfaturilor medicale, în timp ce urmează un tratament.

Citește și