• Prezența Președintelui israelian Isaac Herzog la inaugurarea unui muzeu al Holocaustului din Amsterdam a stârnit proteste față de operațiunile militare ale Israelului în Gaza.
  • Muzeul a declarat că l-a invitat pe Herzog înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, care a dus la ofensiva terestră a Israelului în Gaza.
  • Președintele Israelului a declarat că muzeul va „aminti ororile născute din ură, antisemitism și rasism”.

Prezența Președintelui israelian Isaac Herzog la inaugurarea unui muzeu al Holocaustului din Amsterdam a stârnit proteste față de operațiunile militare ale Israelului în Gaza, conform BBC.

Activiștii care cer încetarea focului s-au adunat într-o piață din apropierea Muzeului Național al Holocaustului, în cartierul evreiesc al orașului. Unele persoane care protestau erau, la rândul lor, evrei. Atât steaguri palestiniene, cât și israeliene au fost văzute în rândul mulțimii.

Unii protestatari s-au urcat pe dubele poliției, iar polițiștii antirevoltă i-au alungat în bătaie, în timp ce aceștia au început să arunce cu artificii și ouă, a relatat presa olandeză De Telegraaf. Au fost văzute pancarte pe care scria „Evreii împotriva genocidului” și „Nepotul unui supraviețuitor al Holocaustului spune: Opriți Holocaustul din Gaza”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Muzeul a declarat că l-a invitat pe Herzog înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, care a dus la ofensiva terestră a Israelului în Gaza. Într-o declarație, muzeul a spus că a recunoscut că prezența domnului Herzog a ridicat semne de întrebare, dar a adăugat că acesta reprezintă patria unor supraviețuitori olandezi ai Holocaustului care au emigrat în Israel.

Într-un discurs, Președintele Israelului a declarat că muzeul va „aminti ororile născute din ură, antisemitism și rasism”. Herzog a cerut „întoarcerea imediată și în siguranță” a ostaticilor luați de Hamas în atacurile din 7 octombrie.

La ceremonia de deschidere au fost prezenți, de asemenea, Regele olandez Willem-Alexander, Președintele austriac Alexander van der Bellen, Premierul olandez Mark Rutte și Președintele Consiliului Federal German, Manuela Schwesig. Aceștia au fost întâmpinați cu huiduieli din partea mulțimii la sosirea la muzeu.

Într-un discurs ținut în fața supraviețuitorilor olandezi ai Holocaustului adunați la o sinagogă din apropiere, Regele Willem-Alexander a spus: „Acest muzeu ne arată ce consecințe devastatoare poate avea antisemitismul”.

Muzeul Holocaustului se va deschide pentru public luni, pentru a marca aproape 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta va expune 2.500 de obiecte care nu au mai fost văzute în public până acum.

Înainte de ocupația nazistă, Olanda găzduia o comunitate evreiască uriașă, de aproximativ 140.000 de persoane. Cu toate acestea, s-a estimat că 75% dintre ei – aproximativ 102.000 de persoane – au fost uciși în timpul Holocaustului.

Citește și