• Vorbind vineri de la Harkov, în nord-estul Ucrainei, Zelenski a anunțat un „summit global pentru pace”, co-organizat de Elveția, care va începe la 15 iunie.
  • „Către Președintele Biden, liderul Statelor Unite, și către Președintele Xi, liderul Chinei, nu vrem Carta ONU să fie arsă.
  • Zelenski a avertizat că o nouă ofensivă rusă este planificată la nord-vest de Harkov.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel direct la omologii săi din SUA și China să se alăture ultimului său summit pentru pace în Ucraina, conform Sky News.

Vorbind vineri de la Harkov, în nord-estul Ucrainei, dl Zelenski a anunțat un „summit global pentru pace”, găzduit de Elveția, care va începe la 15 iunie. El a afirmat că 80 de țări și-au confirmat deja participarea.

Dar el a spus: „Fac un apel la liderii globali ai lumii care sunt încă în afara eforturilor globale ale summitului global pentru pace. Către Președintele Biden, liderul Statelor Unite, și către Președintele Xi, liderul Chinei, nu vrem Carta ONU să fie arsă.

Recomandări

A ÎNCEPUT BACALAUREATUL 2024
ISRAELUL MOBILIZEAZĂ REZERVIȘTI
CARE SUNT FUNCȚIILE DE TOP DIN UE
CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
CASH SAU LA BANCĂ?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ

El a adăugat că trebuie să fie „o pace reală – nu doar o pauză în lovituri” după diverse încălcări ale încetării focului de către ruși.

În cele din urmă, el a îndemnat: „Eforturile majorității globale sunt cea mai bună garanție că toate angajamentele vor fi îndeplinite”.

Harkov, al doilea oraș al Ucrainei, cu o populație de 1,5 milioane de locuitori înainte de război, se află aproape de linia frontului și a fost vizat în mod constant de la invazia inițială din februarie 2022. Joi, tipografia sa „Vivat”, care este cea mai mare din țară, a fost lovită de rachete, ucigând șapte persoane și distrugând aproximativ 50.000 de cărți. Alte 21 de persoane au fost rănite, au declarat oficialii ucraineni.

Sâmbătă, un atac asupra unui centru comercial a ucis șase persoane, a rănit 40 și a lăsat alte 16 persoane dispărute, au declarat autoritățile locale. În altă parte în oraș, alte 11 persoane au fost rănite în urma loviturilor, inclusiv un băiat de 13 ani.

Zelenski a avertizat că o nouă ofensivă rusă este planificată la nord-vest de Harkov.

La începutul acestei luni, SUA au convenit asupra unui sprijin militar suplimentar de 2 miliarde de dolari (1,6 miliarde de lire sterline) pentru Ucraina. Aceasta a rezistat în mod constant solicitărilor de a trimite trupe americane acolo, în conformitate cu refuzul NATO de implicare directă în conflict.

China a rezistat apelurilor NATO și ale statelor sale membre de a adopta o poziție directă împotriva Rusiei în sprijinul Ucrainei. Președintele Xi l-a găzduit pe liderul rus Vladimir Putin într-o demonstrație de „prietenie” la începutul acestei luni.

Citește și