• Evgheni Prigojin a transformat Grupul Wagner dintr-o bandă obscură de mercenari într-o temută forță militară care operează în mai multe țări de pe trei continente.
  • Președintele Putin a ordonat aseară luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus.
  • Wagner deținea o putere neobișnuită pentru un grup de mercenari, iar o mare parte din aceasta se datorează lui Prigojin și relației sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Președintele Putin a ordonat aseară luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus, după ce un accident mortal de avion l-a ucis pe Evgheni Prigojin, șeful volatil al grupului de mercenari. Putin a semnat ieri decretul care aduce această schimbare cu efect imediat, după ce Kremlinul a declarat că sugestiile occidentale potrivit cărora Prigojin ar fi fost ucis la ordinele sale sunt o minciună absolută”. Kremlinul a refuzat să confirme definitiv moartea acestuia, invocând necesitatea de a aștepta rezultatele testelor.

Introducerea de către Putin a unui jurământ obligatoriu pentru angajații Wagner și ai altor contractori militari privați a fost o mișcare clară de a aduce astfel de grupuri sub un control mai strict al statului, relatează Reuters. Decretul, publicat pe site-ul Kremlinului, obligă orice persoană care desfășoară activități în numele armatei sau care sprijină ceea ce Moscova numește operațiunea sa militară specială” din Ucraina să depună un jurământ oficial de credință față de Rusia.

Wagner, de la o bandă de mercenari la o temută forță militară

Evgheni Prigojin a transformat Grupul Wagner dintr-o bandă obscură de mercenari într-o temută forță militară care operează în mai multe țări de pe trei continente. Acum că a dispărut, viitorul grupului este incert. Se presupune că liderul a murit după ce autoritățile aviatice au declarat că se afla la bordul unui avion care s-a prăbușit miercuri în apropiere de Moscova, la exact două luni după ce a lansat o rebeliune de scurtă durată în Rusia, informează CNN.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Majoritatea experților în securitate se îndoiesc că Wagner poate supraviețui fără Prigojin, ceea ce ridică întrebări majore cu privire la ce se va întâmpla cu luptătorii, armele și operațiunile grupului.

Aceștia au declarat că Kremlinul ar putea încerca să continue să absoarbă grupul în armata rusă sau să încerce să îl înlocuiască pe șeful Wagner cu un aliat, dar este puțin probabil să existe o dorință prea mare pentru acest lucru în rândul oamenilor lui Prigojin. Ceea ce este clar este că repercusiunile vor fi resimțite mult dincolo de granițele Rusiei, în special în țările africane unde Wagner a fost angajat pentru a ajuta la susținerea liderilor și la reprimarea rebeliunilor.

Wagner, sprijinit în totalitate de Rusia

Wagner deținea o putere neobișnuită pentru un grup de mercenari, iar o mare parte din aceasta se datorează lui Prigojin și relației sale cu președintele rus Vladimir Putin. Supranumit armata privată a lui Putin”, grupul Wagner a fost folosit pentru a spori influența Rusiei în întreaga lume.

Au fost desfășurați în multe țări din Africa și Orientul Mijlociu și, de asemenea, inițial în Donbas, în Ucraina, și au făcut o treabă excelentă în promovarea politicii externe rusești prin mijloace foarte obscure și ilegale de control al actorilor politici, de extragere a combustibililor fosili și a altor resurse din aceste țări”, a declarat Huseyn Aliyev, lector la Universitatea din Glasgow, care cercetează grupurile armate nestatale din Rusia și Ucraina.

Dar, odată cu creșterea influenței sale, Wagner a devenit rapid o bătaie de cap pentru Kremlin. A început să scape de sub controlul Kremlinului deoarece li s-a dat undă verde să facă o mulțime de lucruri… să recruteze deținuți din închisori, să obțină acces aproape nelimitat la arme de la Ministerul Apărării pentru a realiza lucruri în Ucraina, dar, în schimb, au devenit, în special Prigozhin, foarte puternici și influenți”, a declarat Aliyev.

Ce face Kremlinul cu gruparea Wagner?

Acum că Prigojin nu mai este în peisaj, Kremlinul va trebui să decidă ce va face în continuare cu grupul – dacă îl va legaliza și îl va face parte din forțele armate ruse sau îl va lăsa să continue sub o altă formă. Ministerul rus al Apărării a încercat să înghită Grupul Wagner la începutul acestei veri, anunțând la începutul lunii iunie că unitățile de voluntari” și grupurile militare private vor fi obligate să semneze un contract cu ministerul.

Aliyev a declarat că Kremlinul a încercat să reducă influența lui Prigojin, pe măsură ce acesta devenea mai îndrăzneț și mai greu de controlat. Prigojin a refuzat să se supună ordinului și a continuat să critice conducerea militară. Acest lucru a culminat la sfârșitul lunii iunie, când Prigojin a ordonat trupelor sale să preia o bază militară rusă din Rostov pe Don și a început un marș spre Moscova înainte de a se retrage.

Faptul că a fost atât de îndrăzneț, asumându-și această revoltă, este un semn că, într-o oarecare măsură, a fost delirant”, a adăugat Lindstaedt. În timp ce Putin a calificat acțiunile lui Wagner drept trădare”, el a vehiculat ideea ca grupul să fie încorporat în armata rusă. În urma revoltei, Putin a declarat pentru cotidianul rusesc de afaceri Kommersant că le-a oferit comandanților Wagner opțiunea de a continua să lupte pentru Rusia.

Acum, odată cu dispariția incomodului sef de război, este probabil ca Putin să dorească să-l mențină pe Wagner în afara structurilor oficiale, a declarat Aliyev. M-aș aștepta ca Kremlinul să încerce să o păstreze ca acest tip de companie militară privată neînregistrată, inexistentă oficial, pentru a o folosi în aceste diferite întreprinderi din străinătate. Poate pune pe cineva mai loial la conducere, cineva mai apropiat de Kremlin… dar, în mod evident, nu va fi același tip de grup, deoarece o mulțime de lucruri în Wagner erau absolut fixate pe Prigojin”, a spus el.

Repercusiuni în materie de securitate în Africa

Dar influența lui Wagner merge mult dincolo de Rusia. Grupul de mercenari a luptat alături de trupele rusești în Siria și a fost implicat într-o gamă largă de activități în Africa, unii experți estimând că a operat în mai mult de o duzină de țări.

Au existat indicii că Prigozhin plănuia să reorienteze operațiunile Wagner pe continent în urma revoltei eșuate.

Luna trecută, acesta a fost văzut întâlnindu-se cu demnitari africani la un summit Rusia-Africa din Sankt Petersburg. La începutul acestei săptămâni, înainte de moartea sa aparentă, a apărut o înregistrare video în care Evgheni Progozhin vorbea din împrejurimile deșertului, în ceea ce analiștii au spus că este probabil Mali. În videoclip, Prigojin a afirmat că face Rusia și mai mare pe toate continentele, iar Africa și mai liberă”.

Operațiunile grupului Wagner au luat amploare după invazia Moscovei în Crimeea în 2014, când Rusia a început să privească bogățiile continentului ca pe o cale de a ocoli o serie de sancțiuni occidentale. O serie de investigații ale CNN au stabilit implicarea și complicitatea lui Wagner în atrocitățile comise împotriva populației civile din mai multe țări.

Citește și: