• Republica Moldova e pe locul 35 în Indexul Integrității Publice.
  • România e cu 6 locuri mai jos în același clasament.
  • România stagnează în măsurile de control asupra corupției.

Republica Moldova și-a îmbunătățit controlul corupției, ajungând pe locul 35 în timp ce România este pe locul 41. Raportul Indexului global al Integrității Publice arată că cele mai puțin corupte țări din lume sunt Danemarca și Norvegia iar cele mai corupte țări sunt Yemen, Ciad și Venezuela.

Frații de peste Prut ne-au luat-o înainte la anticorupție

Republica Moldova e pe locul 35 în Indexul global al Integrității Publice, în vreme ce România e cu 6 locuri mai jos. Moldovenii și-au îmbunătățit controlul corupției, în timp ce România s-a cam culcat pe o ureche.

De aici și răsunătoarele cazuri ale anului: portbagajul de milioane al lui Buzatu, vaccinurile de miliarde ale lui Cîțu, Baciu, Voiculescu și Mihăilă, fuga lui Cherecheș, poreclit Cerecheș, sau eterna sagă a șpăgii din sistemul sanitar.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Corupția la extreme

Cele mai puțin corupte țări din Indexul Integrității Publice sunt Danemarca, Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă și Estonia. La polul opus sunt Yemen, Ciad, Venezuela, Myanmar și Etiopia. Prognoza pentru anul viitor nu arată bine, pentru că în timp ce trendurile digitale sunt în creștere, indicatorii politici se înrăutățesc în cea mai mare parte a lumii.

România, depășită de Republica Moldova în lupta împotriva corupției

Republica Moldova se află pe poziția a 35-a la nivel global în Indexul Integrității Publice (IPI), cu un scor de 7,28, cu șase locuri în fața României care are un scor de 7,09, în evaluarea pentru anul 2023 și prognoza pentru 2024 a controlului corupției, realizate de ERCAS.

Republica Moldova se numără printre cele 22 de țări care au înregistrat îmbunătățiri în controlul corupției, în timp ce România stagnează.

Prognoza globală a ERCAS pentru anul 2024 nu este una încurajatoare. „Tendințele digitale (cetățeni conectați la internet și la platformele de comunicare socială, servicii online) sunt toate în continuă creștere, în timp ce indicatorii politici (independența sistemului judiciar, libertatea presei) înregistrează rezultate proaste în cea mai mare parte a lumii și se înrăutățesc”, arată Alina Mungiu-Pippidi, directorul ERCAS, în analiza rezumativă intitulată „Cum va evolua corupția în 2024? Revizuirea trecutului pentru a prognoza viitorul”.

Citește și