• Cătălin Cherecheș rămâne în arest în vederea extrădării.
  • Tribunalul Regional Superior din München a dispus reținerea în vederea extrădarii la cererea Parchetului din München.
  • Curtea Regională Superioară va trebui să decidă doar la o dată ulterioară chestiunea relevantă a admisibilității extrădării.
  • România trebuie să transmită procurorilor germani până în ianuarie 2024 date privind condițiile din închisori și dacă s-a pronunțat o pedeapsă în lipsă. În ianuarie 2024, judecători de la Curtea Regională Superioară din Muchen vor decide dacă îl extrădează sau nu pe Cătălin a Cherecheș.

Cătălin Cherecheș rămâne în arest în vederea extrădării, la cererea Parchetului din München. Procurorul-șef Florian Weinzierl, secretar de presă adjunct, a răspuns solicitărilor Aleph News – Mediafax.

România trebuie să transmită procurorilor germani până în ianuarie 2024 date privind condițiile din închisori și dacă s-a pronunțat o pedeapsă în lipsă. În ianuarie 2024, judecători de la Curtea Regională Superioară din Muchen vor decide dacă îl extrădează sau nu pe Cătălin Cherecheș.

Doamnelor și domnilor

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

La 8 decembrie 2023, Tribunalul Regional Superior din München a dispus reținerea în vederea extrădarii la cererea Parchetului din München. Aceasta înseamnă că persoana persecutată trebuie să rămână în arest pentru a asigura o eventuală extrădare în România; motivul reținerii este riscul existent de evadare.

Curtea Regională Superioară va trebui să decidă doar la o dată ulterioară chestiunea relevantă a admisibilității extrădării.

În cadrul procesului, condițiile închisorii din România trebuie acum examinate din oficiu, precum și dacă s-a pronunțat așa-zisa pedeapsă în lipsă. Atunci când se analizează existența unei hotărâri în lipsă, se stabilește mai întâi dacă persoana urmărită penal a fost (ea însăși) prezentă la toate ședințele de judecată. Dacă nu a fost cazul, ar putea fi necesar să fie îndeplinite cerințe suplimentare. Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică în mod fundamental extrădarea.

Parchetul din München a solicitat deja autorităților române informații suplimentare pe această temă până la începutul lunii ianuarie 2024.

Indiferent de aceasta, persoana persecutată este liberă să-și prezinte propriile obiecții, care ar trebui examinate în consecință.

Parchetul din München va depune din nou dosarele Curții Regionale Superioare în timp util, dar cel mai devreme după primirea informațiilor solicitate și examinarea corespunzătoare.

Trebuie remarcat din nou că nu va avea loc o ședință orală în fața Curții Regionale Superioare, deciziile urmând să fie luate exclusiv pe baza dosarului.

În caz contrar, situația rămâne neschimbată.

Salutări,

Florian Weinzierl,

procuror-șef

secretar de presă adjunct”.

Citește și