• Un proiect de gaze în Marea Neagră este prins într-o disputa diplomatică cu privire la opoziția Austriei de a permite României să intre în spațiul Schengen al Europei.
  • Compania energetică austriacă OMV este co-proprietar al zăcământului de gaz Neptun Deep din largul coastei României, care ar putea pompa 10 miliarde de metri cubi pe an începând cu 2027.
  • „Este o investiție de 4 miliarde de euro care va reduce dependența europeană de gaze față de Rusia”, a spus Sebastian Burduja.

Un proiect de gaze în Marea Neagră este prins într-o disputa diplomatică cu privire la opoziția Austriei de a permite României să intre în spațiul Schengen al Europei.

Compania energetică austriacă OMV este co-proprietar al zăcământului de gaz Neptun Deep din largul coastei României, care ar putea pompa 10 miliarde de metri cubi pe an începând cu 2027. Premierul Marcel Ciolacu a declarat luna trecută că guvernul său nu este dispus să modifice o lege care reglementează vânzările de gaze offshore, la care OMV a obiectat, atâta timp cât Austria continuă să opune veto pentru intrarea țării sale în Schengen.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
MUZICA REVINE PE TIKTOK
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE

Ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că legea gazelor a permis guvernului să „intervină” în relațiile comerciale cu clienții privați în „anumite situații de urgență”, despre care OMV a susținut că nu sunt complet clare.

Burduja a mai spus că românii „au fost extrem de dezamăgiți” că nu au aderat la Schengen. Veto-ul Vienei „părea o decizie politică”mcare nu a avut nimic de-a face cu pregătirea țării noastre”.

„Acel gaz cu siguranță va întări securitatea regională”, a spus el. „Nu este doar pentru România, este pentru întreaga regiune, inclusiv pentru Austria.”

„Este o investiție de 4 miliarde de euro care va reduce dependența europeană de gaze față de Rusia”, a spus Burduja. „Mi-aș imagina că Rusia va analiza cu atenție cum evoluează această investiție și, dacă o pot întârzia sau opri, ar putea încerca asta. România își va proteja teritoriul.”

Citește și: