• Rusia a desfășurat miercuri primele sale exerciții nucleare majore de la începutul războiului împotriva Ucrainei.
  • Putin a declarat că „confruntarea geopolitică globală a crescut brusc” și a acuzat SUA că folosesc Ucraina ca pe un „berbec” împotriva Rusiei.
  • Washingtonul nu a declarat că a detectat o schimbare în postura nucleară a Rusiei înainte de exercițiile anuale, despre care Moscova a avertizat SUA în prealabil.

Rusia a desfășurat miercuri primele sale exerciții nucleare majore de la începutul războiului împotriva Ucrainei, iar președintele Vladimir Putin a făcut afirmații nefondate potrivit cărora Kievul încearcă să dezvolte o „bombă murdară”, în timp ce Moscova a continuat să intensifice retorica privind o posibilă utilizare a armei nucleare în conflict.

Putin a monitorizat evenimentele prin videoconferință de la Kremlin, în timp ce armata rusă a exersat ceea ce ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, a numit un „atac nuclear în masă cu forțe de atac strategic ca răspuns la un atac nuclear al adversarului nostru”.

Adresându-se șefilor serviciilor de securitate dintr-un grup de foste țări sovietice după exerciții, Putin a declarat că confruntarea geopolitică globală a crescut brusc” și a acuzat SUA că folosesc Ucraina ca pe un berbec” împotriva Rusiei.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

El a repetat afirmațiile lipsite de dovezi potrivit cărora SUA ar fi transformat Ucraina într-un poligon de testare pentru experimente biologice militare”, s-a plâns că Occidentul o alimentează cu arme, inclusiv cu arme grele” și că închide ochii la provocările” cu ajutorul unei bombe murdare, un exploziv convențional care transportă material radioactiv. Ucraina a negat cu vehemență afirmațiile și a declarat că Kremlinul spera ca spectrul unui război nuclear să exercite presiuni asupra susținătorilor occidentali ai Ucrainei pentru a accepta un acord de pace în condițiile Rusiei.

Exercițiile de miercuri au testat cele trei părți ale capacităților nucleare ale Rusiei: racheta balistică intercontinentală RS-24 Yars, submarinul purtător de rachete K-114 Tula și cele două bombardiere nucleare strategice cu rază lungă de acțiune Tu-95.

Exercițiile au loc pe fondul intensificării retoricii nucleare rusești, de care țările occidentale se tem că este o încercare amenințătoare de a fabrica un pretext pentru a intensifica invazia șovăielnică de opt luni a lui Putin în Ucraina. Washingtonul nu a declarat că a detectat o schimbare în postura nucleară a Rusiei înainte de exercițiile anuale, despre care Moscova a avertizat SUA în prealabil.

Dar, în timp ce contraofensiva ucraineană continuă să provoace o serie de eșecuri umilitoare pentru armata rusă, Putin și-a intensificat retorica în ceea ce privește armele nucleare. Rusia a organizat exercițiul precedent în februarie, cu doar câteva zile înainte ca Putin să lanseze invazia Ucrainei și a avertizat Occidentul de consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră” dacă va încerca să îl oprească.

Luna trecută, el a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele de care dispunem” pentru a se apăra după anexarea a patru regiuni din Ucraina și a avertizat că SUA au creat un precedent” atunci când au bombardat orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

De atunci, Ucraina a continuat să recupereze teritoriile pe care Putin abia le revendicase ca parte a Rusiei și s-a apropiat de Herson, singura capitală regională pe care Rusia a capturat-o în timpul războiului. Exercițiile au urmat apelurilor lui Shoigu către omologii săi din China și India, unde a repetat afirmațiile nefondate ale Moscovei potrivit cărora Ucraina plănuiește să detoneze o bombă murdară”.

Aceste apeluri au urmat unor avertismente similare pe care acesta le-a adresat în weekend miniștrilor apărării din SUA, Marea Britanie și Franța – cele trei puteri nucleare ale NATO, precum și Turciei, care nu are arme nucleare, dar care a încercat să își croiască un rol de mediator în război.

Ucraina consideră că Putin nu și-a abandonat obiectivul de a distruge în esență țara în forma sa actuală și că nu a fost pregătit să negocieze cu Kievul cu bună credință. Rusia a lăsat porțiuni din Ucraina fără energie electrică după ce a intensificat atacurile aeriene asupra instalațiilor de infrastructură critică a țării, cum ar fi centralele electrice.

Kievul a pledat pentru ajutor în combaterea atacului Rusiei cu rachete de croazieră, lovituri aeriene și drone de fabricație iraniană. Ucraina urmează să primească primul lot de sisteme de apărare aeriană Nasams din SUA, cel mai sofisticat sistem de apărare aeriană furnizat Ucrainei până în prezent, potrivit producătorului Raytheon.