• Președintele din Ucraina, Volodymyr Zelensky, a declarat că este „extrem de important” ca SUA să ofere un ajutor militar suplimentar Ucrainei, în timpul unei întâlniri cu senatorul american Lindsey Graham, luni.
  • Putin spune Crimeea că s-a întors „în familia noastră comună”, în discursul de marcare a 10 ani de la anexare.
  • Alături de Putin pe scenă au urcat și alți candidați la președinție, care au făcut observații.

UPDATE ORA 21:25 – Germania anunță un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Berlinul a anunțat ultima sa rundă de finanțare pentru Ucraina, în valoare totală de 500 de milioane de euro (426 de milioane de lire sterline).

Boris Pistorius, Ministrul Apărării, a declarat că pachetul include 10.000 de cartușe. Pachetul a fost anunțat în timpul discuțiilor cu SUA și alți aliați la Baza Aeriană Ramstein.

Vorbind în marja discuțiilor, dl Pistorius a declarat că SUA sunt în continuare un partener de încredere – în ciuda temerilor că o eventuală președinție Trump ar putea afecta perspectivele de război ale Ucrainei.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

De asemenea, el a spus că nu are nimic de adăugat la poziția Germaniei, potrivit căreia nu vor exista bocanci la sol în Ucraina.

Germania a fost al doilea cel mai mare susținător financiar al Ucrainei, după SUA.

UPDATE ORA 21:00 – Șeful marinei ruse a fost înlocuit după pierderile Flotei din Marea Neagră

Kremlinul l-a înlocuit pe șeful marinei sale militare după o serie de pierderi ale Flotei rusești din Marea Neagră, a confirmat presa de stat.

Rapoartele de săptămâna trecută au sugerat că amiralul Nikolai Evmenov a fost forțat să demisioneze.

Agenția de știri de stat RIA afirmă acum că acesta a fost înlocuit de Alexander Moiseyev, actualul șef al Flotei de Nord a Rusiei, în calitate de comandant-șef interimar.

Serviciile de informații militare ucrainene (HUR) au declarat pentru Kyiv Post că decizia de a-l înlocui era în lucru de ceva timp.

Picătura care a umplut paharul a fost distrugerea navei de patrulare cu rachete Serghei Kotov, care s-a scufundat pe 5 martie după ce a fost lovită de drone ucrainene, a precizat acesta.

UPDATE ORA 20:00 – Un militar din Germania, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un ofițer militar german a fost acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Bărbatul, identificat doar ca Thomas H de către procuratură și despre care se spune că a lucrat în cadrul agenției de achiziții militare, se află în arest preventiv din luna august.

El este acuzat că, începând din luna mai a anului trecut, a abordat în mod repetat, din proprie inițiativă, consulatul Rusiei din Bonn și ambasada din Berlin pentru a-și oferi cooperarea.

Nu este clar ce anume a încercat să transmită Moscovei.

Cu o ocazie, Thomas H a predat informații obținute în cursul activității sale cu intenția ca acestea să fie transmise unui serviciu de informații rusesc, potrivit procuraturii federale.

Germania, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente militare pentru Ucraina, a devenit o țintă majoră a operațiunilor de spionaj rusești, care au crescut de la invazia Ucrainei, au avertizat autoritățile.

UPDATE ORA 17:20 – „Ajutați companiile să învingă sancțiunile occidentale”, îi spune Putin succesorului KGB-ului

Echivalentul modern al KGB-ului rusesc din epoca sovietică ar trebui să ajute companiile să scape de sancțiunile occidentale, a declarat Vladimir Putin.

Într-un discurs ținut la reuniunea anuală a Serviciului Federal de Securitate (FSB), Putin a declarat că spionii săi ar trebui să colaboreze cu alte agenții pentru a spori securitatea sistemelor bancare și financiare.

El a spus FSB să „sprijine companiile noastre care se dezvoltă în mod activ în ciuda obstacolelor create pentru ele și care explorează noi piețe, dar se confruntă cu acțiuni deschis ostile” din partea Occidentului..

UPDATE 14:00-Rusia susține că a distrus două grupuri de „sabotori ucraineni” lângă graniță

Rusia susține că a ucis două grupuri de „sabotori ucraineni” lângă granița cu regiunile Belgorod și Kursk.

Ministerul Apărării al țării spune că a efectuat lovituri preventive și, în ambele cazuri, „grupurile de sabotori au fost distruse”.

Regiunea Belgorod a fost ținta unor atacuri în timpul războiului, guvernatorul local Vyacheslav Gladkov susținând ieri că patru persoane au fost ucise când casa lor din satul Nikolskoye a fost lovită. 

Gladkov a declarat astăzi că aproximativ 9.000 de copii vor fi evacuați din orașul Belgorod și din mai multe districte din regiunea mai largă.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Rusia a lansat 130 de rachete de diferite tipuri, peste 320 de drone de atac Shahed și aproape 900 de bombe ghidate în atacurile asupra Ucrainei din martie.

UPDATE 12:00-Putin va vizita China în mai

Reuters anunță că Vladimir Putin va călători în China în mai pentru discuții cu președintele Xi Jinping, în ceea ce ar fi prima călătorie în străinătate de la inevitabila sa victorie electorală.

Agenția de presă citează o sursă care spune că „Putin va vizita China”, ceea ce a fost confirmat în mod independent de alte patru surse, care au vorbit toate sub anonimat.

O altă sursă a spus că călătoria lui Putin va avea loc probabil în a doua jumătate a lunii mai, în timp ce două dintre surse au spus că vizita lui va avea loc înainte de călătoria planificată a președintelui chinez în Europa.

UPDATE 10:00-UE va impune tarife la importurile de cereale din Rusia – raport

UE se pregătește să perceapă taxe la produsele alimentare din Rusia și Belarus, scrie Financial Times.

Comisia Europeană urmează să impună, în zilele următoare, o taxă de 81 de lire sterline pe tonă asupra cerealelor din Rusia și Belarus, relatează FT, citând persoane familiare cu planurile.

Se vor aplica și tarife de 50% la semințele oleaginoase.

Mișcarea raportată vine în timp ce fermierii din Polonia, Ungaria și Slovacia, care sunt toți membri ai UE, solicită modificări ale restricțiilor impuse acestora de planul Green Deal al UE pentru a aborda schimbările climatice.

Ei solicită, de asemenea, reimpunerea taxelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, după o decizie a UE din 2022 de a renunța la taxele la importurile de alimente din Ucraina, despre care fermierii din UE susțin că le-au subcotat prețurile.

Premierul polonez Donald Tusk a cerut, de asemenea, interzicerea UE a importurilor de produse agricole rusești și belaruse.

UPDATE 8:00-Drone ucrainene „distruse în regiunea Rusiei”

Două drone ucrainene au fost distruse peste Belgorod, a susținut ministerul rus al apărării. 

Sistemele de apărare aeriană au vizat vehiculele aeriene fără pilot în timp ce survolau regiunea, care este aproape de granița dintre Rusia și Ucraina, se arată în comunicat. 

„Încercările regimului de la Kiev de a desfășura atacuri teroriste asupra țintelor de pe teritoriul Federației Ruse folosind UAV-uri de tip aeronave au fost oprite”, a scris acesta pe Telegram. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Putin spune că Crimeea s-a întors ‘în familia noastră comună’, în discursul de marcare a 10 ani de la anexare. Putin a adăugat: „De-a lungul deceniilor, ei au purtat credința în patria lor. Ei nu s-au separat niciodată de Rusia și asta a permis Crimeei să se întoarcă în familia noastră comună”. Alături de Putin pe scenă au urcat și alți candidați la președinție, care au făcut observații.

Nikolai Kharitonov, care s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 4% din voturi, a spus „Din Rusia și Crimeea, există o singură patrie. Și vă felicit cu ocazia acestei a zecea aniversări”. Vladislav Davankov, clasat pe locul al treilea, a spus: „Dragi prieteni, îmi voi aminti întotdeauna acel sentiment de mândrie pentru țara mea și pentru președintele meu, exact acum 10 ani și vă felicit. Vă felicit pentru acest eveniment„, privind spre Putin. Pentru a încheia remarcile, Putin a spus: „Toată gloria Rusiei”.

Imnul național rusesc a fost apoi cântat pe scenă de Putin, de ceilalți candidați și de artiștii prezenți. De asemenea, Putin a comparat Crimeea cu un portavion care s-a întors în „portul natal”. „În urmă cu zece ani, aici, în Piața Roșie, chiar pe această scenă, am amintit că Crimeea este deseori numită un portavion de nescufundat și este potrivit să spunem despre Crimeea că s-a întors în portul natal”, a spus Putin.

Citește și