• Agenția de securitate din Polonia a percheziționat mai multe proprietăți în cadrul unei anchete privind presupusul spionaj rusesc.
  • Statul Islamic a lăudat atacul din sala de concerte din Moscova într-un mesaj video.
  • Zelenski se întâlnește cu liderii Parlamentului European pentru a discuta despre asistența pentru Ucraina.

UPDATE ORA 22:30

Volodymyr Zelenskyy a demis doi șefi adjuncți ai biroului său și a numit un fost înalt oficial de securitate în funcția de ambasador în Moldova.

Un decret prezidențial a anunțat demiterea lui Andryy Smyrnov, care era responsabil pentru chestiuni de politică juridică, și a lui Oleksyy Dniprov, care conducea „aparatul” biroului.

Aceștia se aflau printre cei 10 adjuncți ai șefului de cabinet al dlui Zelenskyy, Andriy Yermak.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

În locul lor au fost numite Olena Kovalska, care a făcut parte dintr-un grup care l-a consiliat pe președinte cu privire la crearea unui tribunal care să urmărească în justiție Rusia pentru invazia sa în Ucraina, și Iryna Mudra, care a fost ministru adjunct al justiției.

Dl Zelenskyy a supervizat schimbări radicale în poziții de conducere, în special în rândul ofițerilor militari de rang înalt, numindu-l luna trecută pe Oleksandr Syrskyi în funcția de comandant șef pentru a-l înlocui pe comandantul popular al țării, Valeriy Zaluzhyi.

În discursul său video nocturn, dl Zelenskyy a declarat că l-a numit pe Oleksyy Danilov, fostul șef al Consiliului de securitate și apărare al Ucrainei, în funcția de ambasador în Republica Moldova, spunând că dl Danilov a dorit o numire diplomatică.

Președintele a descris Moldova, a cărei președintă pro-europeană Maia Sandu a denunțat invazia Rusiei, ca fiind „un stat extrem de important – atât din punctul de vedere al provocărilor de securitate din regiune, cât și din punctul de vedere al cooperării bilaterale”.

UPDATE ORA 21:00- Forțele aeriene italiene interceptează „avioane rusești” deasupra Mării Baltice

Forțele aeriene italiene au interceptat două avioane rusești care zburau deasupra apelor internaționale din Marea Baltică, au declarat pentru Reuters surse din domeniul apărării de la Roma.

Interceptările au fost efectuate joi și vineri dimineață de avioane italiene Eurofighter cu baza în baza poloneză Malbork, în cadrul unei misiuni de poliție aeriană a NATO, a precizat forțele aeriene.

După ce și-au încheiat activitatea, avioanele italiene s-au întors la baza poloneză, a adăugat forțele aeriene, fără a oferi alte detalii.

Cele două surse din domeniul apărării au declarat că avioanele rusești au fost reperate de radare, dar nu au răspuns la semnalele radio și la cererile de comunicare.

UPDATE ORA 18:30

Comitetul de anchetă: atacatorii de la Crocus au fost coordonați prin Telegram de un bărbat care s-a prezentat sub pseudonim

Comisia de Investigații din Rusia a publicat o altă declarație cu privire la ancheta asupra atacului terorist de la Primăria Crocus.

În special, ancheta susține că acuzații în timpul interogatoriilor și „alte activități de anchetă cu participarea lor” au raportat că acțiunile lor – atât în ​​etapa de pregătire, cât și după atacul armat din Primăria Crocus – au fost coordonate de un anumit bărbat care „s-a prezentat lor sub pseudonim”.

Potrivit Comitetului de Investigație, acest bărbat a coordonat „prin mesaje vocale prin intermediul messengerului Telegram”.

„La instrucțiunile coordonatorului, teroriștii, după săvârșirea infracțiunii, s-au deplasat cu mașina către granița ruso-ucraineană pentru a o traversa ulterior și a ajunge la Kiev pentru a primi recompensa care le-a fost promisă”, susține Comitetul de Investigații.

Kremlinul, FSB și Comisia de Investigație fac încă de sâmbătă acuzații de implicare în Ucraina, în ciuda faptului că Statul Islamic (interzis în Rusia și recunoscut drept terorist în alte țări) și-a revendicat atacul asupra sălii de concerte.

Autoritățile ucrainene consideră acuzațiile împotriva lor ca fiind absolut nefondate și provocatoare.

În același timp, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că atacatorii de la Crocus și-ar fi schimbat planurile de a intra pe teritoriul Belarus, după ce au aflat despre întărirea măsurilor de securitate și s-au îndreptat către granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 16:00

Prim-ministrul maghiar Orban consideră că cea mai bună opțiune pentru Ucraina ar fi să devină o „zonă tampon” între Occident și Rusia și să primească garanții de securitate

UPDATE ORA 15:30 – Rusia acuză Occidentul că încearcă să „sugrume” Coreea de Nord – după ce Moscova a blocat acordul de monitorizare a sancțiunilor

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a acuzat Occidentul că încearcă să „sugrume” acest stat secret. ONU a impus sancțiuni asupra Coreei de Nord după ce Pyongyang a efectuat primul său test nuclear în 2006.

Cu toate acestea, joi, Rusia a pus veto la reînnoirea anuală a unui grup de experți care să monitorizeze aplicarea acestor sancțiuni. În ultimii ani, Moscova a căutat să își consolideze legăturile cu Coreea de Nord – după ce s-a îndepărtat de Occident din cauza invaziei sale din 2022 din Ucraina. Într-un semn al consolidării legăturilor, Vladimir Putin a vizitat țara anul trecut.

La acea vreme, experții au sugerat că președintele rus căuta arme pentru a-și susține campania din Ucraina, poate în schimbul ajutorului pentru programul de rachete și sateliți al Coreei de Nord.

Vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că restricțiile internaționale asupra Coreei de Nord nu au îmbunătățit situația de securitate. Ea a mai spus că există consecințe umanitare grave pentru populația Coreei de Nord – cunoscută oficial sub numele de Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

UPDATE ORA 13:55 – Rusia și Ucraina au făcut schimb de cadavre ale militarilor morți

Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de cadavre ale militarilor morți. Deputatul Dumei de Stat Shamsail Saraliev a declarat că partea rusă a primit 29 de cadavre. Ucraina a primit 121 de cadavre de militari, a anunțat sediul ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

„Ni s-au dat 29 de cadavre ale soldaților noștri morți”, a declarat pentru RBC domnul Saraliev, care este reprezentant al grupului parlamentar de coordonare pentru operațiunile militare .

Sediul ucrainean, la rândul său, a raportat că trupurile au fost returnate prin munca comună a Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei, Serviciul de Securitate al Ucrainei și alte structuri. Potrivit sediului, 107 morți au fost transferați din direcția Donețk, 12 cadavre – din Lugansk și 2 cadavre – din Zaporojie.

Ultimul schimb a avut loc pe 15 martie. Apoi partea ucraineană a primit 100 de cadavre. 69 de cadavre ale personalului militar decedat au fost transferate în Rusia. La începutul lunii martie, comisarul rus pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova, a anunțat finalizarea tuturor examinărilor necesare asupra cadavrelor a 65 de prizonieri de război ucraineni care au murit pe 24 ianuarie în prăbușirea unui Il-76 în regiunea Belgorod. Ea a declarat că partea ucraineană este pregătită să accepte cadavrele. Nu a fost raportat dacă au fost transferate cadavrele prizonierilor de război.

UPDATE ORA 13:20 – Zelensky l-a concediat pe ambasadorul Ucrainei în Moldova

UPDATE ORA 12:00 – Trei explozii raportate în apropierea graniței ucrainene cu Republica Moldova

Autoritățile din Republica Moldova susțin că trei explozii au fost auzite în apropierea graniței cu Ucraina în cursul nopții, potrivit unor informații din presa locală. Se pare că exploziile au avut loc în regiunea ucraineană Novodnestrovsk, chiar la nord de granița cu Moldova, dar au putut fi auzite din Moldova.

Presa locală, citând forțele de frontieră moldovenești, a declarat că oficialii au auzit exploziile din Ocnița, Otaci și Soroca. Cu toate acestea, ei au declarat că rachetele rusești nu au intrat în spațiul aerian al Moldovei.

„În ceea ce privește informația potrivit căreia rachete rusești au survolat noaptea trecută spațiul aerian al Republicii Moldova, am dori să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată”, a declarat forța de frontieră moldovenească într-o declarație, raportată de două site-uri locale de știri.

Aceștia au adăugat că acest lucru a fost confirmat și de autoritățile ucrainene.

UPDATE ORA 10:25 – Ministrul ucrainean de Externe afirmă că legăturile Indiei cu Rusia „se bazează pe moștenirea sovietică în declin”

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, s-a aflat într-o vizită diplomatică la New Delhi. India, care are o relație comercială de lungă durată cu Moscova, a rămas neutră în conflictul Rusia-Ucraina.

În timp ce premierul Narendra Modi a insistat asupra necesității unor discuții de pace, India a refuzat să condamne invazia Rusiei din 2022 și, de atunci, și-a mărit semnificativ achizițiile de petrol rusesc.

Dl Kuleba a sosit ieri la New Delhi pentru a promova viziunea Kievului privind calea spre pace – care pentru Ucraina începe cu returnarea teritoriului său – precum și pentru a consolida legăturile cu India.

UPDATE ORA 9:00 – Rusia atacă trei centrale termice din Ucraina

Trei centrale termice ale celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, au fost atacate de Rusia în cursul nopții, potrivit companiei. DTEK a declarat că unele dintre echipamentele lor au fost „grav avariate” în urma atacului.

„După ce atacul s-a încheiat, inginerii energeticieni au început prompt să repare daunele”, a declarat compania pe aplicația de mesagerie Telegram. Operatorul rețelei electrice ucrainene Ukrenergo a declarat, de asemenea, că atât centralele termice, cât și cele hidroelectrice au fost avariate în urma atacurilor cu rachete și drone.

„În timpul nopții, rușii au lovit din nou instalațiile energetice într-un atac masiv și combinat”, a declarat Ukrenergo pe aplicația de mesagerie Telegram. „Au fost avariate centrale termice și hidroelectrice din regiunile centrale și vestice”, a precizat acesta.

Ukrenergo a precizat că au fost aplicate opriri de urgență în regiunea Dnipropetrovsk din sud-estul țării.

UPDATE ORA 8:30 – Polonia mobilizează avioane de vânătoare după ce Rusia a lansat atacuri cu rachete în vestul Ucrainei

La primele ore ale dimineții, avioane poloneze și aliate au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Ucrainei, a anunțat Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze.

„Avioanele poloneze și aliate operează în spațiul aerian polonez, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de zgomot, în special în partea de sud-est a țării”, a precizat Comandamentul pe platforma de socializare X. Partea de sud-est a Poloniei se învecinează cu Ucraina.

De asemenea, Polonia a trimis avioane pe 24 martie în timpul unui atac cu rachete și drone în vestul Ucrainei, pentru a „asigura siguranța spațiului aerian polonez”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Agenția de securitate din Polonia a percheziționat mai multe proprietăți în cadrul unei anchete privind presupusul spionaj rusesc.

ABW a declarat că a efectuat perchezițiile împreună cu alte servicii de securitate europene, inclusiv din Republica Cehă, scrie Sky News.

Un centru pentru livrările militare occidentale către Ucraina, Polonia a declarat că a devenit o țintă majoră a spionilor ruși. Polonia acuză Moscova și aliatul său, Belarus, că încearcă să o destabilizeze.

„Au fost documentate acțiuni menite să organizeze inițiative pro-ruse și campanii mediatice în țările UE”, a declarat ABW. Acesta a menționat în mod special site-ul web voice-of-europe.eu, afirmând că acesta a publicat materiale pro-rusești.

Citește și