• Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a anunţat personal pe Vladimir Putin că Mariupol se află sub controlul Moscovei.
  • Oficialul rus a anunțat că că va mai dura încă 3-4 zile pentru a finaliza operaţiunea împotriva rezistenţei baricadate în combinatul siderurgic.
  • Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin i-a cerut lui Șoigu să anuleze atacul asupra uzinei și să-I lase pe oamenii din interior să se predea sau să moară de foame.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a anunţat personal pe Vladimir Putin că Mariupol se află sub controlul Moscovei.  Militarii ruși ar fi urmat să cucerească și uzina Azvostal în 3-4 zile, însă această misiune a fost anulată.

Conform datelor prezentate de Rusia, 1.478 de luptători ucraineni s-au predat deja, dar peste 2.000 încă apără uzina Azovstal.  De asemenea, Moscova se laudă că a evacuat 142.000 de persoane.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

Totodată, Putin i-a numit eroi pe toți militarii care s-au remarcat în timpul eliberării orașului Mariupol și așteaptă propuneri pentru ca aceștia să fie premiați. „Vă rugăm să prezentați propuneri pentru acordarea distinșilor noștri soldați cu premii de stat. Este clar că în astfel de cazuri nu poate fi altfel, acestea sunt premii deosebite, dar vreau ca toți să știe că, în înțelegerea noastră, toți sunt eroi, în înțelegerea întregii Rusii. Toți sunt eroi„, a accentuat președintele Putin în discuția sa cu Șoigu, conform agenției ruse TASS.

Putin nu s-a sfiit să-l felicite pe Șoigu pentru „succesul” capturării orașului Mariupol, însă între propaganda rusă și realitate există mereu o diferență. Cu toate că Vladimir Putin este nevoit să prezinte o victorie poporului rus până în 9 mai, cucerirea orașului Mariupol este discutabilă și contestată de experții militari.

Majoritatea analiștilor militari se întreabă ce ar mai fi de cucerit din Mariupol, un oraș distrus în proporție de 90%. Mai mult, prezența batalionului Azov în uzina Azovstal este problematică pentru armata rusă, care este nevoită să țină blocat un contingent semnificativ de soldați pentru a nu pierde controlul zonei. O ultimă problemă ridicată de experții militari e ocuparea propriu-zisă a orașului: pentru a ține ocupată o localitate e nevoie de un număr semnificativ de soldați care să rămână în acel oraș permament, sau cel puțin o perioadă lungă de timp. Rusia nu dispune, momentan, de acești soldați.

Cu toate acestea, rușii se pregătesc de o mare paradă militară în Mariupol, printre clădiri bombardate și străzi goale.