- Armata ucraineană așteaptă livrarea ajutorului militar promis.
- Atacul așteptat ar putea fi decisiv în război.
- Ucraina este dornică să demonstreze că poate obține victorii.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa are nevoie de mai mult timp pentru a lansa o contraofensivă mult așteptată împotriva forțelor ruse, în timp ce armata sa așteaptă livrarea ajutorului militar promis. Atacul așteptat ar putea fi decisiv în război, redesenând liniile de front care, timp de luni de zile, au rămas neschimbate. Va fi, de asemenea, un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că armele și echipamentele pe care le-a primit din partea Occidentului pot duce la câștiguri semnificative pe câmpul de luptă, scrie BBC.
Vorbind la cartierul său general din Kiev, președintele Zelenski a descris brigăzile de luptă, dintre care unele au fost instruite de țările NATO, ca fiind pregătite”, dar a spus că armata mai are nevoie de „unele lucruri”, inclusiv vehicule blindate care „sosesc în loturi”.
„Cu ceea ce avem deja putem merge mai departe și, cred, să avem succes”, a declarat Zelenski. „Dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp”. Când și unde va avea loc împingerea ucraineană este un secret. Între timp, forțele rusești și-au fortificat apărarea de-a lungul unei linii de front care se întinde pe o distanță de 1.450 km, de la regiunile estice Luhansk și Donețk, până la Zaporojie și Herson, în sud.
Liderii țării „au înțeles că au nevoie de succes”
În ultimele săptămâni, autoritățile ucrainene au încercat să diminueze așteptările privind un progres, atât în public, cât și în privat. Un oficial guvernamental de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că liderii țării „au înțeles că au nevoie de succes”, dar că asaltul nu ar trebui să fie văzut ca un „glonț de argint” într-un război aflat acum în a 15-a lună.
Cu toate acestea, președintele și-a exprimat încrederea că armata ucraineană ar putea avansa, avertizând asupra riscurilor unui „conflict înghețat”, pe care, a spus el, Rusia „se bazează”.
Pentru Kiev, orice rezultat considerat dezamăgitor în Occident ar putea însemna o reducere a sprijinului militar și presiuni pentru a negocia cu Rusia. Având în vedere că aproape o cincime din țară se află sub controlul Rusiei, iar președintele Vladimir Putin a declarat anexarea a patru regiuni pe care forțele sale le ocupă parțial, acest lucru ar putea include discuții despre concesii de terenuri.
Zelenski declară „Toată lumea va avea o idee. Dar ei nu pot face presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii. De ce ar trebui vreo țară din lume să-i dea lui Putin teritoriul său?”. Zelenski a respins temerile legate de pierderea sprijinului SUA dacă președintele Joe Biden, care a promis să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, nu va fi reales în 2024. Ucraina, a spus el, se bucură în continuare de sprijin bipartizan în Congresul SUA. „Cine știe unde vom fi când vor avea loc alegerile?”, a spus el. „Cred că vom câștiga până atunci”.
Zelenski a oferit propunere de pace
Deocamdată, nu există nicio posibilitate reală de a purta discuții pentru a pune capăt conflictului, deoarece ambele părți spun că vor lupta până la victorie. Președintele Zelenski a oferit o propunere de pace în 10 puncte, cerând returnarea întregului teritoriu invadat, plăți de reparații pentru daunele cauzate de război și crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiție crimele de război rusești, un plan pe care Moscova l-a respins categoric.
Sancțiunile occidentale, a declarat președintele, au avut un impact asupra industriei de apărare a Rusiei, menționând stocurile de rachete epuizate și lipsa artileriei. „Încă mai au multe în depozitele lor, dar… vedem deja că au redus bombardamentele pe zi în unele zone”.
Cu toate acestea, Moscova a găsit modalități de a ocoli unele dintre măsuri, a spus el, și a îndemnat țările să îi vizeze pe cei care ajută Rusia să ocolească interdicțiile. Zelenski a respins din nou acuzația rusă potrivit căreia Ucraina s-ar afla în spatele unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului de săptămâna trecută, care a fost descris de Moscova ca o încercare de asasinare a președintelui Putin.
Citește și:
- Donald Trump continuă să o atace pe E. Jean Carroll: „Nu o cunosc, n-am întâlnit-o niciodată, nu știu cine este”
- Republicanii îl atacă pe Biden: „Plăți în valoare de 10 milioane de dolari”. Ce spune Casa Albă
- Croația, locul ce combină potențialul maxim de aventură cu o frumusețe naturală remarcabilă. Ce activități inedite puteți face acolo