• Eugen Tomac: „România nu va intra în Schengen nici în 2023, nici în 2024.”
  • Eugen Tomac: „Această abordare pe care o are Guvernul acum este ușor neserioasă.”
  • Eugen Tomac: „Negocierile noastre ar trebui să se producă în acest format, nu bilateral, ci trilateral cu Austria.”

 Eurodeputatul PMP Eugen Tomac spune la RFI că România nu intră în Schengen nici în 2023, nici în 2024. Cel mai realist calendar e prima parte a anului 2025: „​Abordarea Guvernului e ușor neserioasă”.

„Abordarea Guvernului în privința Schengen este ușor neserioasă”, declară eurodeputatul PMP Eugen Tomac. El comentează intenția Executivului de la București de a da în judecată Austria, din cauza opoziției față de extinderea zonei europene de liberă circulație.

Eugen Tomac estimează că România nu va intra în Schengen prea curând: „O spun cât se poate de asumat: în acest an, România nu intră în Spațiul Schengen și cel mai probabil nu vom intra nici în 2024. Cel mai realist calendar pe care-l putem privi cu optimism este prima parte a anului 2025, atunci când va deține președinția Consiliului Uniunii Polonia”.

Recomandări

DRONELE LUI PUTIN ÎN RO
CRISTOIU, DESPRE CIUCĂ
SUA VOR PACEA
KATE TERMINĂ CHIMIOTERAPIA
VIN PLOILE!
ARME NUCLEARE BY KIM

Guvernul are o abordare ușor neserioasă

În opinia lui: „Această abordare pe care o are Guvernul acum este ușor neserioasă, pentru că noi anunțăm că vom acționa în judecată pe cineva care nu se va exprima, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că și acum, în octombrie, este un Consiliu JAI și am observat că pe agenda acestui Consiliu JAI nici nu se discută despre o posibilă extindere a Spațiului Schengen, deci nu există pe agenda Spaniei extinderea Spațiului Schengen. Prin urmare, neavând acest subiect pe ordinea de zi, Austria nu se va pronunța și eu cred că greșim fundamental din mai multe puncte de vedere, dar primul este acela că noi nu ne coordonăm toate acțiunile și toți pașii pe care-i facem la pachet cu Bulgaria. Negocierile noastre ar trebui să se producă în acest format, nu bilateral, ci trilateral cu Austria, împreună cu bulgarii să mergem și în Olanda, pentru că Olanda încă nu și-a schimbat punctul de vedere cu privire la obiecțiile pe care le are față de Bulgaria. Or de când am intrat în UE și până în prezent, toate evaluările pe care le-a făcut Comisia au fost la pachet România-Bulgaria. Deci ar fi o eroare noi să spunem că ne decuplăm de Bulgaria, la fel cum bulgarii, dacă ar încerca să facă acest lucru, n-ar fi de acord nimeni”.

Guvernul ezită să intervină

Tomac crede că „dosarul Schengen poate fi soluționat într-o singură cheie și evident că Guvernul României și eu am mai lansat această invitație are un instrument prin care poate acționa mâine. Pe rolul CJUE există o solicitare, prin care eu am deschis o acțiune împotriva Consiliului Uniunii Europene, în calitate de deputat în Parlamentul European, prin care cer anularea acestei decizii abuzive, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că pe 8 decembrie anul trecut, în Consiliul JAI s-a intrat cu o propunere venită din partea Comisiei Europene. Propunerea sună așa: România, Bulgaria și Croația sunt invitate în Spațiul Schengen, întrucât îndeplinesc criteriile. În ședință, s-au luat însă două decizii: Croația a fost acceptată, România și Bulgaria nu. Din acel moment, s-a creat un conflict juridic, nu mai suntem în situația în care dreptul de veto este sfânt și așa mai departe. Nu. Dacă a existat o propunere și s-au luat două decizii, acest conflict juridic trebuie tranșat la CJUE. Guvernul ezită însă să intervină, deși are calitate de reclamant privilegiat, ar avea în acest proces și evident are dreptul să o facă oricând, dar doar putea acționa în nume propriu, conform tratatului de funcționare al UE, articolul 263, în termen de două luni. În schimb, eu pentru că nu am vrut să ratăm acest termen, am deschis în nume propriu această acțiune, însă am calitate de reclamant neprivilegiat, deci parcurg o altă procedură, îmi justific constant interesul față de acest dosar. Guvernul în schimb ar schimba termenii imediat și s-ar judeca mult mai repede, am avea undă verde probabil în primăvara anului viitor”.

Citește și: