• Sánchez propune eliminarea vizelor pe baza cumpărării de locuințe.
  • Măsura afectează marile orașe și vizează stoparea speculei imobiliare.
  • Vizele de aur sunt criticate de UE și de ONG-uri.

Viza de aur nu va mai fi la îndemână nici în Spania. Guvernul lui Pedro Sánchez plănuiește să elimine vizele acordate investitorilor străini. Decizia ar trebui să protejeze piața imobiliară și să normalizeze prețurile.

Vizele de aur, introduse în 2013 în timpul crizei financiare, oferă rezidență străinilor care investesc peste 500.000 de euro în locuințe. Pedro Sánchez a anunțat eliminarea lor pentru a combate speculația imobiliară și pentru a păstra dreptul la locuință. Această măsură vine ca răspuns la preocuparea că aceste vize favorizează investițiile speculative, în special în orașe cu piețe imobiliare tensionate ca Barcelona și Madrid, îngreunând accesul la locuințe pentru rezidenții locali.

De la implementarea lor, Spania a acordat 11.464 de vize de aur, cu 94,3% legate de investiții imobiliare, pentru cetățeni din China – 2.712, Rusia 1.159. Deși au fost create pentru a atrage capital străin și a revitaliza piața imobiliară post-criză, au fost criticate pentru promovarea unui model de investiție care privilegiază marile averi și contribuie la inaccesibilitatea locuințelor pentru tineri și familii. Țări precum Irlanda, Portugalia și Grecia au luat deja măsuri similare, răspunzând avertizărilor UE și criticilor ONG-urilor despre riscurile de corupție și speculație pe care aceste vize le presupun.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

După anunț, guvernul va studia un raport pentru a modifica legea care reglementează aceste vize, cu planuri de a le elimina complet. Măsura a generat dezbateri, cu portaluri imobiliare argumentând că nu va afecta prețurile locuințelor și ar putea reduce investiția străină. Totuși, guvernul insistă asupra angajamentului său de a asigura accesul la locuințe accesibile și adecvate, marcând un pas important în politica sa de locuințe și răspunzând cererilor cetățenilor și partenerilor săi parlamentari pentru o mai mare echitate pe piața imobiliară.

Citește și