• Se amână rapelul pentru cei care nu respectă ordinea
  • Ministerul Sănătății din Spania cere măsuri coercitive pentru respectarea ordinii la vaccinare
  • Printre vaccinații înainte de vreme: funcționari, primari și un episcop
  • Portugalia este a șasea țară din Europa care își închide granițele
  • Peste 6.500 de persoane sunt internate cu Covid-19 în spitalele portugheze

Spaniolii care s-au băgat în față la vaccinare și-au găsit nașul. Autoritățile nu mai vor să le dea rapelul sau le amână a doua doză drept pedeapsă. Între timp, Portugalia a decis să-și țină cetățenii acasă și închide frontiera cu Spania ca să controleze pandemia.

Se cunosc în jur de 700 de cazuri de persoane care s-au vaccinat înainte să le vină rândul în Spania. Majoritatea sunt persoane privilegiate, funcționari sau pensionari care au profitat de legături conjuncturale cu echipele de vaccinare.

Pe lista vinovaților se regăsesc însă și primari, miniștri regionali, directori, generali de armată, un procuror-șef, dar și un episcop. Unii au demisionat deja, în timp ce alții se fac că nu aud criticile și se scuză.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

Chiar dacă nu sunt multe cazuri, băgatul în față la vaccinare a devenit o problemă și se pare că nimeni nu se aștepta la așa ceva. Strategia de vaccinare nu a fost gândită ca să împiedice astfel de practici și acum guvernul vrea să se aplice pedepse dure. Prima idee le-a venit celor din Canare și Castilla y Leon, unde autoritățile au decis să nu le dea a doua doză, celor care au încălcat ordinea, decât atunci când le vine rândul.

Unii experți spun însă că până la urmă trebuie să fie vaccinați și aceștia ca să fie imunizați. Altfel poate exista riscul apariției unor mutații ale virusului, care menține bilanțul zilnic la 40.000 de cazuri de Covid-19.

Portugalia închide granițele cu Spania

Guvernul portughez a decis să închidă granițele cu Spania și să limiteze deplasările cu avionul sau transportul maritim, pentru cel puțin două săptămâni. Motivul invocat de executiv este escaladarea situației sanitare din ultima lună și creșterea preocupantă a numărului de decese.

Premierul Antonio Costa a recunoscut că acest val a fost provocat de relaxarea controalelor pe timpul Sărbătorilor de Crăciun și de apariția variantei britanice de Sars-Cov-2.