• Europa se teme că SUA ar putea exagera în ceea ce privește solicitările de date.
  • Companiilor americane de tehnologie le este interzis în prezent, în temeiul legislației americane, să transmită date privind conținutul.
  • Ele pot, totuși, să aleagă să împărtășească alte date – cum ar fi informații despre un cont și adresa de e-mail.

Brațul lung al legii este pe cale să se întindă din Europa până în centrele de date din Statele Unite și înapoi. Ne așteptăm ca un acord transatlantic să ofere forțelor de poliție europene noi puteri pentru a accesa date de la platformele Big Tech, în ciuda preocupărilor privind confidențialitatea și drepturile civile.

Spre deosebire de majoritatea problemelor legate de confidențialitate dintre cele două blocuri – care s-au concentrat în jurul practicilor de supraveghere în masă ale SUA, preocupările legate de acest nou acord sunt cu 2 tăișuri: Europa se teme că SUA ar putea exagera în ceea ce privește solicitările de date, dar apărătorii drepturilor civile și alții au avertizat, în egală măsură, că țările europene cu un palmares slab, în ceea ce privește statul de drept ar putea abuza de noile puteri într-un mod care să limiteze libertatea de exprimare sau de opinie politică.

Companiilor americane de tehnologie le este interzis în prezent, în temeiul legislației americane, să transmită date privind conținutul, cum ar fi e-mailurile, direct autorităților străine de aplicare a legii. Ele pot, totuși, să aleagă să împărtășească alte date – cum ar fi informații despre un cont și adresa de e-mail. Autoritățile europene trebuie să treacă cel mai adesea prin intermediul celor americane pentru a solicita informații digitale de la companiile cu sediul în SUA, din cauza unui tratat de asistență juridică reciprocă UE-SUA din 2010.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Citește și