• Economistul Yanis Voroufakis, a scris o nouă carte numită „Technofeudalism: Moartea Capitalismului”.
  • Într-un interviu pentru Novara Media, Yanis explică felul în care Big Tech a omorât capitalismul.
  • Yanis crede că feudalismul tehnologic implică plătirea taxelor pentru Cloud.

Următoarea revoluție tehnologică este în desfășurare: cea a inteligenței artificiale. Comisia Europeană încearcă să țină Big Tech în frâu prin Digital Service Act. Amprenta online a utilizatorilor poate face diferența în obținerea unui post.

Tu știi pe ce lume trăiești? Sistemul economic care se distinge prin proprietatea privată asupra factorilor de producție pe o piață competitivă nu mai există. Asta crede economistul Yannis Varoufakis, autorul cărții „Technofeudalism: Moartea Capitalismului”.

„Ce s-a întâmplat este că dacă ești Jeff Bezos, dacă ești șeful Google, al Apple, dacă ești Elon Musk, atunci deții această nouă formă de capital în Cloud care îți permite să extragi de la restul societății, mai puțin de la proletari, însă de la toți ceilați cantități uriașe de chirii și surplusuri într-o manieră care reconstituie o formă de feudalism. Diferența este că în forma originală a feudalismului care e un sistem bazat pe deținerea privată unui pământ care produce chirie, acum este deținerea privată a Cloud-ului”, a explicat Yanis Varoufakis, autorul cărții.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

Yanis explică felul în care fiecare dintre noi plătește chirie pentru serviciile de care beneficiază. Iar omenirea este în fața unei revoluții tehnologice. Cea a inteligenței artificiale. Lucru bun, crede Sam Altman, omul din spatele companiei OpenAI.

„Pentru oameni nu este această poveste clară: vom face asta și totul va fi grozav. Este: vom face asta și per total va fi grozav. Dar va fi ca o revoluție tehnologică, o revoluție a societății, și astea vin mereu cu o schimbare. Și chiar dacă va fi grozav doar net, vor fi lucruri pe care le vom pierde pe parcurs. Unele job-uri, unele din modurile în care trăim se vor schimba sau vor dispărea. Și indiferent cât de grozav va fi rezultatul final și chiar cred că va fi grozav de bine, sunt multe lucruri care trebuie navigate pentru a ne asigura de asta. Acesta este un lucru complicat pentru lume să accepte și desigur că sunt emoții puternice în această privință”, a declarat Sam Altman, CEO OpenAI.

Marile companii de tech sunt ținute în frâu de Comisia Europeană. Cât se poate. Totul pentru ca online-ul să reprezinte un spațiu sigur.

„Domnul Musk știe că nu va scapă dacă va încălca în continuare codul de practică. Pentru că acum impunem Digital Service Act. Și vom continua să-l aplicăm”, a declarat Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene.

Și totuși, companiile Big Tech au în mâini soarta populației fără să încalce vreo regulă. Prin simpla lor existență ți-au schimbat viața.

„Ei știu că atunci când merg la un interviu indiferent pentru ce, colegiu sau un job bun, persoana care le ia interviu le va fi verificat amprenta pe social media, fiecare poză pe care au urcat-o, fiecare video de pe TikTok de la miezul nopții. Ei știu sau presupun că va fi văzută. Așa că nu mai există o delimitare între muncă și joacă. Și ei încearcă în mod constant să-și imagineze care este sinele pe care ar trebui să-l creeze în propria bulă, în sufletul lor, care va fi pe placul Google sau pe Facebook sau pentru un angajator bun. Acesta este sfârșitul individului liber”, a spus Yanis Varoufakis, autorul cărții „Technofeudalism: Moartea Capitalismului”.

Citește și