Zelenski nu a obținut ce a vrut: Congresul SUA continuă să blocheze ajutorul pentru Ucraina

Washington (United States), 21/09/2023.- Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C) arrives to meet with leaders of the US Congress on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 21 September 2023. Ukrainian President Zelensky is in Washington to meet with members of Congress at the US Capitol, the Pentagon and US President Joe Biden at the White House to make a case for further military aid. (Ucrania) EFE/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Zelenski nu a reușit să obțină pacea dintre democrați și republicani, iar ajutorul militar pentru Ucraina continuă să fie blocat la Washington.

Republicanii nu își dau încă acordul pentru pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari, iar președintele Joe Biden spune că întârzierea este un cadou pentru Putin.

Care este miza pachetului de ajutor

Pachetul de ajutor este esențial pentru susținerea Ucrainei în războiul cu Rusia, fiind vital pentru apărarea și rezistența țării.

Scopul vizitei lui Zelenski a fost de a obține sprijin politic pentru un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari din SUA, care a rămas blocat în Congres.

Republicanii și democrații își susțin pozițiile în negocierile privind ajutorul, iar Zelenski s-a întâlnit cu membrii ambelor partide pentru a-și promova cazul.

Republicanii au susținut că, pentru ca ajutorul să fie aprobat, acesta trebuie combinat cu finanțarea pentru măsuri de securitate mai stricte la granița dintre SUA și Mexic, dar Casa Albă se opune.

Ucraina ar putea pierde războiul

Pachetul de ajutor propus pentru Ucraina are o importanță crucială. Nu numai că reprezintă un suport direct pentru apărarea țării, dar are și un rol simbolic puternic, arătând angajamentul și sprijinul internațional pentru Ucraina. Ajutorul, care constă în finanțare, echipamente militare și asistență umanitară, este considerat vital pentru a menține și întări capacitatea de luptă a Ucrainei.

Pe plan internațional, o întârziere ar putea fi interpretată ca o slăbire a angajamentului SUA față de Ucraina, afectând credibilitatea SUA ca aliat și partener strategic. În plus, aceasta ar putea oferi Rusiei un avantaj tactic și psihologic, consolidându-le poziția în conflict și în negocierile potențiale de pace.

Fără sprijinul militar vital al SUA, există un pericol real că Ucraina ar putea ajunge să piardă acest război – nu imediat, ci pe termen lung.

Dar nici Europa nu se mișcă destul de repede. Potrivit Institutului Kiel, care urmărește sprijinul, SUA au donat deja echipamente militare în valoare de 44 de miliarde de euro. Germania, cel mai mare donator european, a contribuit cu 18 miliarde de euro.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a recunoscut recent că Uniunea Europeană nu își va îndeplini obiectivul de a furniza Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie. În realitate, va trimite Ucrainei mai puțin de jumătate din ceea ce a promis. Asta într-un moment în care Ucraina are nevoie de cel puțin 2,4 milioane de obuze de artilerie pe an pentru a-și susține efortul de război.

Ce face Rusia între timp

Rusia și-a adaptat economia pentru a susține eforturile de război. Oficialii occidentali estimează că aproape 40% din cheltuielile guvernamentale ale Rusiei pentru anul următor vor fi dedicate apărării și securității, depășind bugetele combinate pentru sănătate și educație.

La sfârșitul anului 2022, Rusia producea aproximativ 40 de rachete de rază lungă pe lună. Acum, se estimează că producția a crescut la 100 de rachete pe lună, în ciuda sancțiunilor occidentale. De asemenea, acum se crede că Rusia produce până la 300 de drone Shaheed pe lună.

Și se așteaptă ca Rusia să intensifice atacurile asupra infrastructurii cheie din Ucraina în săptămânile următoare, ceea ce ar putea avea impact asupra capacității Ucrainei de a-și susține efortul de război.

Citește și

Exit mobile version