• Angajații Băncii Mondiale au fost sfătuiți să acorde un tratament special fiului unui oficial al lui Trump
  • O înregistrare difuzată ridică îngrijorări cu privire la guvernanța băncii de dezvoltare.
  • Acolo, David Malpass este actualul președinte.

Se pare că personalul Băncii Mondiale a primit un ordin prin care să acorde un tratament preferențial fiului unui oficial din administrația lui Trump după ce Trezoreria SUA și-a exprimat sprijinul pentru o creștere a finanțării organizației cu 13 miliarde de dolari, sugerează o înregistrare care a fost dezvăluită, scrie The Guardian.

Înregistrarea unei ședințe a personalului din 2018 arată cum colegii au fost încurajați de către un manager să facă favoruri fiului lui David Malpass, care este acum președintele Băncii Mondiale, dar care, la acea vreme, servea în cadrul Trezoreriei SUA, sub conducerea lui Donald Trump.

În timpul înregistrării, care a făcut ca organizația cu sediul la Washington să se confrunte cu întrebări legate de standardele de guvernanță, personalul se referă la Robert Malpass, în vârstă de 22 de ani, ca la un „prinț” și un „micuț important”, care ar putea merge „alergând la tata” dacă lucrurile nu merg bine.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Militanții au declarat că acest caz ar putea lovi misiunea Băncii Mondiale, care constă în câștigarea încrederii publice în instituțiile statului prin promovarea unei buni guvernări.

Se pare că personalului i s-a spus că Robert este fiul subsecretarului Trezoreriei SUA, care a jucat un rol „benefic” în a ajuta Banca Mondială să obțină multe miliarde de dolari.

În legătură cu acest subiect, Banca Mondială a declarat că nu poate confirma conținutul înregistrării, dar a adăugat că este „atât falsă, cât și absurdă” sugestia că ar exista vreo legătură între o angajare la nivel de începător și majorarea de capital în valoare de mai multe miliarde de dolari.

De asemenea, cu privire la mandatul lui David Malpass în calitate de președinte al Băncii Mondiale, vor exista îngrijorări. Economistul și-a anunțat demisia anticipată în februarie, la câteva luni după ce a eșuat în mod controversat să spună dacă acceptă sau nu faptul că combustibilii fosili sunt cauza crizei climatice.

Malpass, în 2018, se ocupa cu afaceri internaționale în administrația Trump și fusese un critic al instituțiilor multilaterale, într-un moment în care Banca Mondială solicita aprobarea guvernului american pentru o creștere considerabilă a fondurilor disponibile pentru acordarea de împrumuturi națiunilor în curs de dezvoltare. El a jucat un rol principal în negocierile administrației cu privire la majorarea de capital, potrivit numeroaselor rapoarte.

Citește și