
- Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, vineri, că dosarul penal deschis pe numele IPS Teodosie şi al altor preoţi, care viza zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare publică, a fost clasat
- „Hărţuirea penală a ritualului de împărtăşire a mai încasat o clasare de dosar”, susţin prelaţii
Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, în 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către „Asociaţia pentru Libertatea de Conştiinţă”, care îî acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi pe alţi doi preoţi de zădărnicirea combaterii bolilor.
O altă plângere la DIICOT a fost făcută în 20 mai cu trei acuzaţii la adresa IPS Teodosie şi a preoţilor slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică şi comunicare de informaţii false. De aceleaşi infracţiuni au fost acuzaţi prelaţii şi în 21 mai, când alţi trei cetăţeni au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
„În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă comună a mai multor credincioşi a pus viaţa acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie şi Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârşirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioşilor şi comunicare de informaţii false. Formulate într-un ton de hărţuire a ritualului, plângerile penale mai susţineau că folosirea unui prosop la împărtăşire, a unor bucăţi de anafură pe care credincioşii le luau după împărtăşire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoţi, sunt tot infracţiuni şi chiar sfidare a autorităţilor publice şi a Patriarhiei”, se arată în comunicat.
TOP ARTICOLE
- Lidera AUR Bistrița-Năsăud, arestată într-un dosar de proxenetism: „Nu credeam sincer că în „România” cineva mai poate fi privat de libertate fără nicio probă”
- 7 polițiști, filmați în timp ce bat și strangulează un bărbat încătușat. Imaginile șocante din Secția 16. VIDEO
- Raed Arafat, după carantinarea Timișoarei: La acest moment nu există nicio discuţie despre lockdown total
Conform acestuia, DIICOT Constanţa a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informaţii false şi a trimis către Parchet celelalte două cauze. Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, faţă de care a dispus clasarea cauzelor: „faţă de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracţiunile de zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală; faţă de preoţii Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei speră că această nouă clasare va duce la „încetarea ostilităţilor la adresa clericilor”.
„Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilităţile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtăşire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească şi liniştea duhovnicească a celor ce li se pare că sfinţirea vieţii, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos, ar constitui o infracţiune”, se mai arată în comunicat.
- 8 Martie. Mesaje, urări și SMS-uri pentru femeia dragă ție
- DOCUMENT. Școala în Scenariul Roșu. Ministerul Educației stabilește în ce condiții mai pot merge elevii la orele față în față
- Horia Tecău s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis de la Rotterdam
- Peste 60 de politicieni au fost uciși în Mexic în ultimele șase luni. Cine se află în spatele organizațiilor criminale
- Petra Kvitova a câştigat turneul de tenis de la Doha
Partenerii noștri