Prima reacție a Iulianei Scântei, după ce Diana Șoșoacă a făcut scandal în Parlament. Ce sancțiune riscă senatoarea?

Prima reacție a Iulianei Scântei, după ce Diana Șoșoacă a făcut scandal în Parlament. Ce sancțiune riscă senatoarea? Mediafax Foto
  • Diana Șoșoacă a făcut scandal în Parlament, marți
  • Senatoarea Diana Șoșoacă riscă să primească un avertisment public scris
  • Iuliana Scântei: Diana Șoșoacă riscă să primească un avertisment public scris
  • Iuliana Scântei: Din păcate, nu există niște măsuri foarte severe

Senatoarea Diana Șoșoacă riscă să primească un avertisment public scris pentru derapajele din ultima vreme, inclusiv nepurtarea măștii, ceea ce înseamnă că nu va mai putea lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni, spune președintele Comisiei Juridice, Iuliana Scântei.

Ședința de marți a Comisiei, care urma să analizeze cazul Șoșoacă, a fost suspendată, după ce senatoarea a făcut scandal și a chemat Poliția, pe motiv că ar fi fost lovită cu ușa de un angajat al Parlamentului.

Iuliana Scântei precizează la RFI că Diana Șoșoacă a mai fost sancționată în Parlament: „Din păcate, probabil că și această cultură a Parlamentului nu a permis în trecut să se reglementeze prin regulament niște măsuri foarte severe. Ele sunt mai mult la nivel simbolic, întrucât comportamentul injurios și exercitarea mandatului în mod abuziv dacă nu constituie în sine o faptă contravențională penală sau civilă, la nivel parlamentar, regulamentul și codul de conduită prevăd sancțiuni simbolice pentru acel parlamentar. Primele patru sancțiuni pot fi aplicate și au fost aplicate în cazul doamnei senator Șoșoacă de președintele Senatului, Anca Dragu, și au constat în avertismente, mustrări, luarea cuvântului, însemnând întreruperea microfonului, îndepărtarea din sală“.

Președintele Comisiei Juridice a Senatului spune că Diana Șoșoacă riscă, potrivit regulamentului, să nu mai poată lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni: „Ultima sancțiune, așa cum prevăd regulamentul și statutul deputaților și senatorilor astăzi, o reprezintă avertismentul public scris. Avertismentul public scris este o măsură de formalizare practic a sancțiunii. Ea este aplicată de Biroul Permanent, în urma verificării de către Comisia Juridică a existenței unor abateri, care se subscriu aplicării acestui avertisment public scris (…). Noi vom înainta Biroului Permanent raportul, cu constatările abaterilor de la deontologia parlamentară și vom propune aplicarea acestei ultime sancțiuni disciplinare. Biroul Permanent va vota în plenul ședinței adoptarea, aplicarea acestei sancțiuni pentru senatorul în cauză și președintele Senatului va trebui să citească plenului sancțiunea. Efectul juridic al sancțiunii este că vreme de trei luni de zile, senatorul sancționat nu poate să reprezinte intern și internațional interesele alegătorilor, inclusiv prin luări de cuvânt“.

Întrebată concret dacă asta înseamnă că, ipotetic vorbind, Diana Șoșoacă nu va mai putea lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni, Iuliana Scântei a confirmat: „Da, timp de trei luni de zile. Domnia sa are și o cale de atac împotriva deciziei Biroului Permanent, iar competența soluționării revine plenului, plenul este suveran“.