• Aproximativ 72% dintre experți au fost de acord că mincinoșii oferă mai puține detalii decât cei care spun adevărul.
  • 82% dintre experți de la Gothenburg spun că aversiunea privirii nu este un indiciu de diagnostic pentru înșelăciune.
  • 70% dintre experți au fost de acord că mincinoșii nu par mai nervoși decât cei care spun adevărul.

Detectăm în mod natural minciunile printr-o scădere a vocii partenerului nostru care ne avertizează asupra faptului că își ascunde emoțiile sau o poveste neplauzibilă spusă de un coleg care încearcă să explice de ce banii mici ai companiei au dispărut. Și, cu toate astea, oamenii de știintă spun că de 100 de ani am greșit în detectarea minciunilor.

De ce nu reușim să detectăm minciunile?

Cercetătorii au încercat să răspundă la această întrebare timp de peste un secol, iar mincinoșii încă alunecă printre degete. Timothy Luke de la Universitatea din Gothenburg s-a uitat pe cercetările a 50 de experți internaționali din ultimii 5 ani. Dar ce înseamnă cu adevărat o „minciună”. Atunci când ai un partener despre care crezi că încearcă să ascundă o aventură sau un criminal care pretinde a fi nevinovat. Dar sunt acestea comparabile?

Luke preferă să separe minciunile „albe” de ceea ce el numește înșelăciune. Indiferent dacă trimiți cuiva o minciuna sau o spui direct în fața cuiva, miezul înșelăciunii este o încercare intenționată de a induce în eroare o altă persoană, spune Luke. Dar a decide ce constituie o minciună este un lucru iar detectarea ei este cu totul alta.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

Mincinoșii sunt reticenți în a întâlni privirea altei persoane?

82% dintre experți de la Gothenburg au fost de acord că aversiunea privirii nu este un indiciu de diagnostic pentru înșelăciune. 70% dintre experți au fost de acord că mincinoșii nu par mai nervoși decât cei care spun adevărul. Acest lucru ar putea fi o surpriză, deoarece nervozitatea și aversiunea privirii sunt două dintre cele patru comportamente cheie pe care se presupune că le arătă mincinoșii.

Un alt indicativ spune că un mincinos își va schimba continuu postura sau se va atinge mai des decât dacă ar spune adevărul. Cercetătorii au descoperit că legăturile dintre înșelăciune și mișcarea corpului, timpul necesar subiecților pentru a răspunde la întrebări nu erau clare. Cea mai răspândită concepție greșită despre înșelăciune este „ideea că detectarea minciunii non-verbale funcționează”.

Oamenii care vor să detecteze minciunile prin metode care implică tehnologii precum poligrafe, analize video, luarea de „amprente” creierului folosind aparate de neuroimagistică sau căutarea modificărilor vocale trebuie să fie mai prudenți.

Potrivit lui Luke, un indiciu este promițător: lipsa detaliilor. Aproximativ 72% dintre experți au fost de acord că mincinoșii oferă mai puține detalii decât cei care spun adevărul. Detectarea minciunilor se poate face prin crearea unui profil personal al mincinosului să mai aplici si dovezile pe care le ai și dacă nu să acționezi cu prudență.

Citește și: