• Există o serie de emisiuni populare în acest moment care sunt despre dragoste și despre cum să știi dacă este reală.
  • Insider a examinat cercetările despre dragoste dintr-o varietate de surse pe același subiect.
  • Semnele unei relații puternice includ sprijinirea reciprocă și încercarea de lucruri noi împreună.

Psihologii au petrecut ani de zile studiind trăsăturile care sunt fundamentale pentru relațiile de succes pe termen lung. Business Insider a enumerat mai jos câteva dintre cele mai importante perspective de la experți, sondaje și lucrări de cercetare. Dacă observi că relația ta nu îndeplinește toate aceste criterii, asta nu înseamnă neapărat că ar trebui să închei lucrurile cu partenerul tău. Luați în considerare această listă un set general de linii directoare care vă pot ajuta să începeți să evaluați dacă relația actuală vă aduce satisfacție și fericire.

Te gândești des la partenerul tău când nu sunteți împreună

În 2007, cercetătorii de la Universitatea Stony Brook au apelat aleatoriu sute de adulți și le-au adresat celor aproape 300 de adulți căsătoriți o serie de întrebări despre relația lor și cât de îndrăgostiți erau.

Rezultatele au arătat că anumite caracteristici ale relației au fost legate de sentimente mai puternice de dragoste. O descoperire deosebit de interesantă: cu cât oamenii au spus mai des că se gândesc la partenerul lor când erau despărțiți, cu atât se simțeau mai îndrăgostiți.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Același studiu a inclus un experiment ulterior cu aproape 400 de newyorkezi căsătoriți, care a constatat că dificultatea de a vă concentra asupra altor lucruri în timp ce vă gândiți la partenerul este, de asemenea, legată de sentimente puternice de dragoste – în special pentru bărbați.

Răspundeți pozitiv la veștile bune ale celuilalt

Insider a raportat anterior că un test de turnesol al unei relații fericite este cât de entuziasmat răspunde fiecare partener la veștile bune ale celuilalt. O postare pe blogul Psychology Today prezintă patru moduri în care un bărbat ar putea răspunde după ce partenerul său îi spune despre o promovare la locul de muncă:

  • Un răspuns activ-constructiv din partea lui ar fi un sprijin entuziast: „Este grozav, dragă! Știam că poți reuși, ai muncit atât de mult.”
  • Un răspuns pasiv-constructiv ar fi un sprijin subestimat – un zâmbet cald și un simplu „Este o veste bună”.
  • Un răspuns activ-distructiv ar fi o declarație care a înjosit evenimentul: „Înseamnă asta că vei lucra și mai multe ore acum? Ești sigur că te descurci?”
  • În cele din urmă, un răspuns pasiv-distructiv ar ignora practic vestea bună: „Oh, într-adevăr? Ei bine, nu o să crezi ce mi s-a întâmplat azi în drum spre casă!”

Poate deloc surprinzător, răspunsul care este cel mai strâns legat de satisfacția relației este răspunsul activ-constructiv.

Petreci ceva timp și singur

După cum a raportat Jessica Orwig de la Insider, nu ne mai așteptăm ca soții să fie parteneri financiari, protectori și însoțitori – acum vrem ca ei să ofere și împlinirea personală.

Psihologul care a produs unele dintre aceste constatări, Eli Finkel, sugerează că, dacă vrei să fii fericit în căsnicia ta, este mai bine să nu te uiți la partenerul tău pentru toate nevoile tale existențiale. Finkel recomandă să te regăsești în hobby-uri, prieteni și muncă.

Ai un simț al umorului similar

Neil Clark Warren, psiholog și fondator al site-ului de matrimoniale eHarmony, a declarat anterior pentru Insider că umorul poate fi un „lubrifiant social” într-o relație romantică.

Erin Brodwin de la Business Insider a raportat că a avea un „limbaj privat” cu partenerul tău – cum ar fi poreclele și glumele pe care nimeni altcineva nu le-ar primi – poate ajuta la facilitarea legăturilor și adesea prezice satisfacția relației.

Împărțiți treburile în mod egal

Într-un sondaj, 56% dintre americanii căsătoriți au spus că împărțirea treburilor casnice este „foarte importantă” pentru o căsnicie reușită – acesta este mai mult decât procentul care spune că a avea un venit adecvat este foarte important. Împărtășirea treburilor pare să fie deosebit de importantă pentru cuplurile mai tinere, 67% dintre adulții căsătoriți cu vârste între 18 și 29 de ani numind-o „foarte importantă” pentru o căsnicie de succes.

Dar, în timp ce bărbații fac mai multe treburi casnice decât au fost în anii trecuți, cercetările au descoperit că femeile încă mai preiau cea mai mare parte.

Încercați lucruri noi împreună

În cercetarea condusă de expertul în relații Art Aron în Journal of Social and Personal Relationships, cercetătorii au analizat calitatea relațiilor a peste 50 de cupluri căsătorite de vârstă mijlocie și le-au repartizat într-unul din trei grupuri.

Un grup a ales activități noi și interesante de făcut împreună timp de 90 de minute pe săptămână – cum ar fi mersul la o piesă de teatru sau dansul. Un alt grup a petrecut 90 de minute pe săptămână făcând împreună activități plăcute, dar de rutină, cum ar fi mersul la un film. Ultimul grup nu i s-a cerut să schimbe nimic.

După 10 săptămâni, cercetătorii au reevaluat calitatea relației cuplurilor și au descoperit că cei care încercaseră lucruri noi și interesante au fost cei mai mulțumiți.

După cum a raportat The New York Times în 2008:

„Dr. Aron avertizează că noutatea în sine nu este probabil suficientă pentru a salva o căsnicie aflată în criză. Dar pentru cuplurile care au o relație destul de bună, dar ușor plictisitoare, noutatea poate ajuta la reaprinderea scânteilor vechi”.

Nu aveți prea multe declinuri extreme în relația voastră

Cercetătorii de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign și de la Universitatea de Stat din Pennsylvania din Harrisburg au analizat aproape 400 de cupluri de întâlniri. Ei și-au folosit feedback-ul despre relațiile lor pentru a identifica patru modele de angajament: dramatic, plin de conflicte, implicat social și concentrat pe partener.

După cum explică psihologul și expertul în relații Gary Lewandowski, cuplurile dramatice au arătat o mare fluctuație a angajamentului față de partenerii lor de-a lungul timpului.

Cuplurile axate pe parteneri și-au văzut partenerii pozitiv și au experimentat în mare parte fluctuații în angajament atunci când nu au putut petrece atât de mult timp împreună.

Știți cum să vă reveniți după o ceartă în relația voastră

Psihologul și expertul în relații John Gottman a spus anterior lui Insider că trăsătura comună numărul 1 între relațiile de succes este acela de a repara legătura după o luptă.

Nu este vorba despre a nu avea deloc conflict, ci despre felul în care îl abordezi. Gottman a declarat pentru Business Insider:

„Lucru pe care toate căsniciile și relația de dragoste cu adevărat bune îl au în comun este că îi comunică partenerului lor un model pe care atunci când ești supărat, îl ascult. „Lumea se oprește și eu ascult. Și reparăm lucrurile. Nu lăsăm lucrurile să plece. Nu ne lăsăm unii pe alții în durere. Vorbim despre asta și reparăm.”

Tu și partenerul tău vă apreciați reciproc

Un studiu din 2010 susținut de Institutul Național de Sănătate Mintală a constatat că cuplurile care și-au exprimat mai multă recunoștință au fost mai mulțumiți în relațiile lor decât cei care și-au exprimat mai puțină recunoștință. Mai mult, cuplurile în care ambii parteneri s-au simțit apreciați de celălalt au avut mai puține șanse să se despartă nouă luni mai târziu decât cele care nu au simțit atât de multă apreciere, potrivit unui studiu separat din 2012, publicat în Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială.

„Chiar și micile expresii de recunoștință și apreciere pot ajuta la îmbunătățirea satisfacției relației”, a scris Andrea Bonior, psiholog clinician și autoarea cărții „Detox Your Thoughts”, într-o postare a Psychology Today.

Citește și