- Gametogeneza in vitro presupune transformarea celulelor pielii în ovule și spermă.
- Radu Leca: Reproducerea artificială e cel mai mare pas involutiv la nivel global.
- Editarea ADN-ului în materialul genetic previne bolile și îmbunătățește trăsăturile.
S-ar putea să ne luăm în curând adio de la sex. Tehnologia se mișcă foarte repede și în viitor ar putea redefini și reproducerea umană. Gametogeneza in vitro în laborator sau editarea ADN-ului embrionar aduc promisiuni fascinante, dar în același timp provocări etice și sociale.
Viitorul reproducerii umane se află într-un amplu proces de transformare. Una dintre schimbările mari e gametogeneza in vitro (IVG), care presupune transformarea celulelor pielii în ovule și spermă, iar acest lucru ridică întrebări privind posibilitatea ca persoane de orice vârstă, inclusiv copii și vârstnici, să devină părinți genetici.
Editarea ADN-ului deschide o altă perspectivă și oferă o posibilitate de a interveni în materialul genetic al embrionilor pentru a preveni bolile sau chiar a îmbunătăți trăsăturile. Cu toate astea, acest pas e o dilemă etică importantă privind limitarea intervenției umane în evoluția naturală. Apoi se conturează și posibilitatea utilizării uterelor artificiale pentru a susține dezvoltarea embrionilor.
Aceasta ar elimina nu doar necesitatea sexului în procesul de reproducere, ci și sarcina în sine. În timp ce unii pot privi aceste evoluții cu entuziasm, există și întrebări cu privire la impactul asupra societății și a individului. Radu Leca este psiholog și spune că: îndepărtarea unui număr important de peste 5 miliarde de credincioși de religie, prin această noțiune de reproducere artificială, reprezintă cel mai mare pas involutiv la nivel global, după al doilea război mondial. Pe de o parte, tehnologia deschide uși către viitorul reproducerii umane, cu beneficii, provocări, pe de altă parte trebuie să fim atenți la aspectele etice și sociale.
Citește și