• Cercetătorii au legat chimia creierului celor care se izolează social de o sănătate mintală precară, de creșterea în greutate, de declinul cognitiv.
  • Oamenii de știință au folosit scanări RMN pentru a monitoriza modul în care participanții au răspuns la imagini abstracte de alimente dulci și sărate.
  • Rezultatele au arătat că cei care s-au confruntat cu izolarea aveau cea mai mare activitate în anumite regiuni ale creierului care joacă un rol cheie în răspunsul la pofta de zahăr.

Dacă ai petrecut o noapte singuratică acasă mâncând ciocolată și/sau înghețată, nu trebuie să te simți vinovat. Asta pentru că singurătatea poate provoca o dorință intensă de alimente dulci, a constatat un nou studiu, scrie Medical Xpress.

Publicat în JAMA Network Open, cercetătorii au legat chimia creierului celor care se izolează social de o sănătate mintală precară, de creșterea în greutate, de declinul cognitiv și de boli cronice precum diabetul de tip 2 și obezitatea.

„Deși s-a stabilit că obezitatea este legată de depresie și anxietate și că mâncatul compulsiv este înțeles ca fiind un mecanism de adaptare împotriva singurătății, am vrut să observ căile cerebrale asociate cu aceste sentimente și comportamente”, a declarat autorul principal al studiului, Arpana Gupta, Ph.D., profesor asociat și director al Centrului G. Oppenheimer pentru Neurobiologia Stresului și Rezilienței de la Universitatea din California din Los Angeles.

Recomandări

RUSIA, VINOVATĂ
PRIMUL POW NORD-COREEAN
CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN

Cercetătorii au explorat modul în care se modifică chimia creierului și cum procesează indicii alimentare în funcție de mediile sociale la 93 de participante la premenopauză. Constatările lor au arătat că cei care au experimentat singurătatea sau izolarea aveau un procent mai mare de grăsime corporală și prezentau comportamente alimentare deficitare, cum ar fi dependența de alimente și mâncatul necontrolat.

Oamenii de știință au folosit scanări RMN pentru a monitoriza modul în care participanții au răspuns la imagini abstracte de alimente dulci și sărate. Rezultatele au arătat că cei care s-au confruntat cu izolarea aveau cea mai mare activitate în anumite regiuni ale creierului care joacă un rol cheie în răspunsul la pofta de zahăr. Aceiași participanți au prezentat o reacție mai scăzută în regiunile care se ocupă cu autocontrolul.

„Izolarea socială poate provoca pofte alimentare similare cu pofta de conexiuni sociale”, a declarat Gupta. „Arătăm dovezi pentru faptul că legăturile noastre sociale sunt esențiale în ceea ce privește modul în care mâncăm alimente nesănătoase – în special alimente foarte calorice și dulciuri.”

Identificați-vă factorii declanșatori

Consemnarea în jurnal a ceea ce nu vă place la un eveniment – inclusiv atmosfera, oamenii și activitățile – vă poate ajuta să creați un plan pentru a aborda fiecare problemă. De exemplu, dacă nu vă plac încăperile aglomerate, explorați de ce cu un terapeut sau cu un prieten de încredere. În loc să vă aruncați cu toată forța într-o petrecere rave care durează toată noaptea, începeți cu o cină.

Potrivit Better Up, identificarea factorilor declanșatori vă va forța să vă „înfruntați vulnerabilitățile, ceea ce poate reduce stresul”.

Concentrează-te pe ceilalți

Potrivit Calm, cea mai mare parte a anxietății sociale provine din teama de a fi judecat. Atunci când ieși în oraș, încearcă să nu te concentrezi asupra ta și, în schimb, concentrează-te asupra oamenilor din jurul tău. Dacă te simți deprimat în legătură cu tine însuți, fă un compliment cuiva și inițiază o conversație. Sau, dacă trebuie, ia o pauză și găsește o zonă în care să faci exerciții de respirație.

Înlocuiți gândurile negative

Pentru fiecare autocritică, fă-ți cel puțin trei sau mai multe complimente până când acele gânduri negative dispar.

Citește și