• Gigantul social media Meta a redus vârsta minimă pentru a utiliza WhatsApp în Marea Britanie și în UE.
  • Criticii au acuzat Meta că „pune profiturile acționarilor pe primul loc și siguranța copiilor pe al doilea”.
  • Snapchat, TikTok și X, fostul Twitter, folosesc și ele 13 ani ca vârstă minimă.

Meta a redus vârsta minimă de utilizare a platformei de mesagerie WhatsApp. Măsura, care a intrat în vigoare joi, reduce limita de vârstă de la 16 la 13 ani în Marea Britanie și UE, scrie Sky News.

Măsura a fost criticată de o serie de grupuri de campanie care au îndemnat compania să revină asupra deciziei.

Smartphone Free Childhood a declarat pentru Sky News că acesta este un exemplu de „gigant tehnologic care pune profiturile acționarilor pe primul loc și siguranța copiilor pe locul doi”.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Un purtător de cuvânt al grupului a declarat: „Reducerea vârstei de utilizare de la 16 la 13 ani trimite un mesaj părinților că WhatsApp este sigur pentru copii, dar poveștile pe care le auzim de la comunitatea noastră de părinți descriu o imagine foarte diferită”.

Deputata conservatoare Vicky Ford, membră a Comitetului Selectiv pentru Educație, a declarat că decizia Meta de a reduce recomandarea privind vârsta de utilizare fără a consulta părinții a fost „extrem de iresponsabilă”.

Meta a apărat mișcarea, un purtător de cuvânt spunând: „Oferim tuturor utilizatorilor opțiuni pentru a controla cine îi poate adăuga la grupuri, iar prima dată când primiți un mesaj de la un număr necunoscut vă oferim opțiunea de a bloca și de a raporta contul.”

Cu toate acestea, Smartphone Free Childhood a pus sub semnul întrebării eficiența funcțiilor de siguranță ale WhatsApp și a declarat că aplicația, ca și alte platforme de socializare, s-ar putea dovedi perturbatoare în școli pentru elevi. De asemenea, au ridicat spectrul tinerilor care au acces nelimitat la internet și efectele mai largi pe care acest lucru le poate avea asupra sănătății mintale, a vieții sociale și a dezvoltării.

WhatsApp dispune deja de o serie de caracteristici de securitate și siguranță, printre care se numără faptul că utilizatorii pot fi accesați doar de către persoanele care au numărul de telefon, precum și controlul vizibilității profilului. Compania spune că această măsură aliniază limita de vârstă la cea a majorității țărilor.

Alte platforme populare de socializare, precum Snapchat, TikTok și X, fostul Twitter, folosesc și ele 13 ani ca vârstă minimă.

Săptămâna aceasta, Meta a dezvăluit, de asemenea, o serie de noi caracteristici de siguranță menite să protejeze utilizatorii, în special tinerii, de abuzul de imagini intime și de „sextortion”. Aceasta a confirmat că va începe să testeze un filtru în mesajele directe, numit Nudity Protection, care va fi activat în mod implicit pentru cei cu vârsta sub 18 ani.

Instrumentul va estompa automat imaginile despre care se crede că conțin nuditate, iar utilizatorii vor vedea, de asemenea, un mesaj care îi îndeamnă să nu se simtă presați să răspundă, precum și o opțiune de a bloca expeditorul și de a raporta discuția.

O serie de studii recente au arătat că părinții își exprimă îngrijorarea cu privire la utilizarea rețelelor sociale și a smartphone-urilor. Un sondaj recent realizat de organizația caritabilă Parentkind a arătat că mai mult de patru din cinci (83%) dintre părinți au declarat că smartphone-urile sunt „dăunătoare” pentru copii și tineri, iar 58% dintre părinți cred că guvernul ar trebui să introducă o interdicție privind smartphone-urile pentru copiii sub 16 ani.

În februarie, Departamentul pentru Educație a publicat un ghid care îi instruiește pe profesori cum ar putea interzice complet telefoanele în școli.

Daniel Kebede, șeful National Education Union, cel mai mare sindicat din domeniul educației din Marea Britanie, a cerut guvernului să organizeze o anchetă privind conținutul online „periculos” pe care tinerii l-ar putea accesa de pe smartphone-urile lor.

Citește și