• Jet lagul apare când călătorești cu avionul pe o distanță mare și treci prin schimbarea fusului orar.
  • Un sfat de călătorie este să muți ora de somn cu 30 de minute mai devreme decât o făceai în mod normal.
  • Melatonina este un medicament care te ajută la reglarea ritmului circadian, atunci când suferi de jet lag.

Cei care călătoresc frecvent mai ales în zone îndepărtate ale lumii, peste ocean sau către Asia, suferă de ceea ce se numește jet lag, scrie Daily Mail. Fenomenul apare când călătorești cu avionul pe o distanță mare și treci prin schimbarea fusului orar.

Experții somnologi americani au aprobat nouă modalități de a te vindeca de acest fenomen.

În primul rând, încearcă să te adaptezi programul de dormit și de mâncare la ora locală a orașului în care ai călătorit, cât de curând poți. Asta înseamnă să reziști nevoii de a dormi în mijlocul zilei sau să mănânci la ore ciudate, în funcție de fusul orar de acasă.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

În al doilea rând, experții americani îți recomandă să mănânci fructe, cum ar fi piersici, mere sau pepene galben. O altă modalitatea să-ți revii din fenomenul jet lag este să te hidratezi cu multă apă și să eviți alcoolul.

Exercițiile fizice te vor scăpa de starea de amețeală

Pe listă apare și expunerea la lumină. Ieși afară și corpul tău se va sincroniza cu ora locală. Să nu uităm și de activitatea fizică. S-ar putea să nu ai chef să mergi la sală de îndată ce aterizezi, dar exercițiile fizice te vor scăpa de starea de amețeală de după zbor.

Specialiștii îți mai recomandă să dormi 20 de minute, nu mai mult. Desigur, trebuie să ai grijă și la consumul de cafea. Nu te va ajuta să scapi de jet lag, dar te va menține mai activ. Totuși, dacă nu reușești să dormi, poți apela la suplimentul de melatonină.

În ultimul rând, experții americani ne recomandă să o luăm ușor câteva zile, chiar dacă riști să nu vizitezi o anumită locație. În aceste zile de pauză poți apela la cărți audio sau podcasturi.

Principalele simptome sunt: insomnia, oboseala, dificultăți de concentrare și funcționare. Mai mult, poți avea probleme cu stomacul.

Citește și: