• Cromozomul Y se degradează la o rată îngrijorătoare, conform unui raport al The Conversation.
  • În ultimii 166 de milioane de ani, cromozomul Y uman a pierdut majoritatea celor 1.600 de gene ale sale, cu o rată de aproximativ 10 pe milion de ani.
  • În acest ritm, se estimează că cromozomul Y va dispărea în aproximativ 4,5 milioane de ani.

Determinarea sexului la naștere este decisă de cromozomii pe care îi are bebelușul. O femeie are doi cromozomi X, în timp ce un bărbat are un cromozom X și unul Y.

Potrivit Medline Plus, în fiecare celulă, oamenii dețin 23 de perechi de cromozomi, dintre care cromozomii sexuali formează o pereche. Cromozomul X, care cuprinde aproximativ 155 de milioane de perechi de baze de ADN, reprezintă aproximativ 5% din totalul ADN-ului din celule.

Cromozomul Y se întinde pe mai mult de 59 de milioane de baze de ADN și reprezintă aproximativ 2% din totalul ADN-ului găsit în celule. Cu toate acestea, conform The Conversation, cromozomul Y se degradează la o rată îngrijorătoare. De-a lungul anilor, au avut loc multe schimbări la nivelul cromozomului Y.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

În ultimii 166 de milioane de ani, cromozomul Y uman a pierdut majoritatea celor 1.600 de gene ale sale, cu o rată de aproximativ 10 pe milion de ani. La acest ritm, cromozomul Y este de așteptat să dispară în aproximativ 4,5 milioane de ani.

Aceasta nu este o surpriză, conform The Conversation. Este comun ca cromozomii sexuali să se degradeze în timp. „Obținerea unei gene care determină sexul este un adevărat blestem pentru un cromozom, deoarece alte gene apropiate de cromozomul Y dezvoltă o funcție specifică masculină, iar aceste gene sunt menținute împreună prin suprimarea schimbului cu cromozomul X.”

Acest lucru înseamnă că cromozomul Y nu poate înlocui ADN-ul defectuos cu cromozomul X, ceea ce face dificilă eliminarea mutațiilor, ștergerilor sau a ADN-ului defectuos.

„Cromozomul Y este și el în dezavantaj pentru că este în testicul în fiecare generație”, continuă The Conversation. „Acesta este un loc periculos pentru a fi, deoarece celulele trebuie să se dividă de multe ori pentru a produce spermatozoizii, astfel încât mutațiile sunt mult mai frecvente.”

Unele specii de lilieci mole din Europa de Est și șoareci spinoși din Japonia au observat dispariția completă a cromozomului Y și a genei SRY, care ajută la determinarea sexului masculin în anumite populații de animale. În aceste specii, cromozomul X rămâne, existând fie într-o singură doză, fie în dublă doză la ambele sexe, conform Science Alert.

Citește și: